Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mérnökből bárzongorista

Szerszámokat tervezett szabadkai munkahelyén, de úgy látta, semmi remény. Megélhetést keresni jött Szegedre, de nem talál munkát. Mindent vállalna, de nem a származása az akadály, hanem a kora, a végzettsége. Váltani akar, bárzongorista lesz.
– Nem a háború elől menekültem, szerb nevem miatt Szabadkán nem üldöztek a katonai behívóval, az amnesztia pedig hivatalosan is tisztázott. Szerszámtervezőként dolgoztam. Kivártam sokáig, hátha Milosevic bukásával javul a helyzet, de nem így lett. A vállalat egyre jobban lecsúszott, végül bezárt – mondja előéletéről a negyvenkilenc éves gépészmérnök. Stojsic Jovan, családja nem lévén, fogta a sátorfáját, Szegedre jött megélhetést keresni. Úgy tűnt, mindjárt sínen lesz, munkát kínált neki a vasöntöde. Nem keresett túl sokat, ezért engedett a csábításnak és egy vállalkozó ajánlatára kilépett a cégtől. A vállalkozás azonban becsődölt, a mérnök hirtelen az utcán találta magát. Közben letelepedési engedélyt kapott, majd az állampolgárságért folyamodott. Most, hogy az megvan, belátja: sem itt, sem otthon nem jó igazán. Haza mégsem vágyik, több esélyt ad magának, ha marad. Magyarország lehetőségeit hosszabb távon jobbnak tartja, mint a Szerbia-Montenegróét.
– Az akarással nincsen gond, Győrbe, Pestre, Szatymazra jelentkeztem. A diplomámat is letagadom, ha kell, mégsem találok állást. Kéretlenül is ajánlom magamat, de egyelőre semmi. Felélem a tartalékaimat – mesél álláskeresési kálváriájáról. Túl öreg már gépésznek, itteni földijeinél is az üzleti szempontok diktálnak, nem a származás.

Pénz az ellenőrzésre

A belügy honlapjáról kiderül, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága 2,8 millió forintot nyert pályázatával a szaktárca bűnmegelőzési központjától. A pénzt ellenőrzésekre fordítják: a külföldi állampolgárok jogszerű magyarországi tartózkodását vizsgálják, és igyekeznek felszámolni engedély nélküli foglalkoztatásukat. Több vizsgálatot terveznek a határőrséggel, a munkaügyi felügyelőséggel, a rendőrséggel és a vám- és pénzügyőrséggel közösen.

Úgy érzi, nem tehet mást, hobbija lesz a főfoglalkozása: felcsap bárzongoristának. Polgár Gyulától hallotta, hogy a zongoristák ötven fölött érnek meg. Jovan készen áll, hiszen dzsesszzenét tanult, és örökzöldeket is játszik. Elektromos zongoráján félnapokat gyakorol, hogy edzésben tartsa magát. Rugalmasan teherbíró, újdonsült honfitársunkként derűvel küzd a magyar munkaerőpiacon.

Sorstársainak kíván segíteni a Belügyminisztérium a napokban bejelentett intézkedéssel.
– Kiemelt feladatként foglalkozunk a menekültek és bevándorlók társadalmi beilleszkedésével – közölte Végh Zsuzsanna, a szaktárca bevándorlási és állampolgársági hivatalának főigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

A probléma a franciaországi zavargások nyomán került a figyelem középpontjába, a kulcskérdések – a magyar nyelvtudás, munkavállalás, szakképzés – megoldását a minisztériumok, társszervek, önkormányzatok és civil szervezetek bevonásával, valamint uniós támogatással kezdték meg. Adataik szerint tavaly 60 százalékkal emelkedett a menekültek száma 2004-hez viszonyítva. Összesen 1600-an kértek menedékjogot, egyharmaduk érkezett legálisan az országba. Menedékjogot kevesen, 6 százalékuk kapott. A kérelmezők többsége vietnami, szerbia-montenegrói, kínai és grúz állampolgár, a kínaiak aránya egyre nő. A hivatal tavaly 800 millió forintot fordított a menekültek ellátására és támogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom