Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Mérnökpanteon lesz a Szent István téren

Egy ivókutat és három mérnökszobrot is felállítanak a Szent István téren. Phare-támogatással, összesen több mint 18 millió forintos beruházással készülnek el az alkotások. A szobrászokat pályázaton választották ki, a munkát a Tömörkény gimnázium művésztanárai nyerték el.
Fotó: Frank Yvette
Az Európai Unió egymilliárd forinttal támogatja a Szent István tér rekonstrukcióját. Ennek részeként nemcsak új díszburkolatot raknak le és az ipartörténeti műemlékként számon tartott víztornyot újítják fel, hanem parkot is kialakítanak. A téren hét jeles mérnök szobrát állítják fel. Első ütemben, ebben az évben – egyelőre – három szobor és az ivókút készülhet el.

Köztéri alkotások megmintázására először írt ki olyan pályázatot az önkormányzat, amit közbeszerzési eljárás keretében bonyolítottak le. A fagyálló gránit vagy mészkő talapzattal együtt 2,3 méter magas, patinázott, félalakos bronzszobrokra egyenként 18 ezer 700 eurós, az ivókútra 14 ezer 900 eurós Phare-támogatást kapott az Európai Uniótól Szeged. A közgyűlés meghívásos pályázatot írt ki, amelyre olyan szegedi szobrászokat kértek fel, akik még nem kaptak a várostól köztéri megbízást. A felkért művészek közül heten pályáztak, huszonegy szobor- és hét ivókútmakettet készítettek. Ezeket a városháza szürke épülettömbjének (Széchenyi tér 11.) földszintjén március közepéig lehet megtekinteni.

A felkért szakmai zsűri nemrégiben hozott döntést. A Szent István téri víztorony tervezőjének, Zielinszki Szilárdnak a szobrát Barta András készíti el. Magyar Ede mérnök vonásait Beliczay Mária mintázza meg. Pálfy-Budinszky Endre városrendező főmérnök alakját Bánvölgyi László faragja ki.

Mindhárom szobrász a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola művésztanára. Az ivókút tervpályázatán a Bánvölgyi László, Barta András és Kiss Béla elképzelését finomítják, március 16-án választ közülük a zsűri. A projekt összköltsége több mint 18 millió forint, a szobrokat valószínűleg a Szent István tér nyár végére tervezett átadásakor avatják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom