Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mese a nyúlpaprikásról

Közeleg a húsvét, melynek egyik kulcsszava: a nyúl. A mindszenti Horváth László esetében gyerekkori hobbiból vált megélhetést biztosító vállalkozássá a nyúltenyésztés. A magyar nyulak nagy hányada exportra megy, de azért eszünk nyulat mi is – Szegeden, a Mars téri üzletekben máris viszik a paprikástól a vadasig számtalan módon elkészíthető és szervírozható nyúlhúst.
A mindszenti Horváth László Csongrád megye legnagyobb állománnyal rendelkező nyúltenyésztőinek egyike. – Gyerekkori hobbi volt nálam a nyúltartás. Ebből lett az iparszerű tenyésztés – mondja a gazdálkodó. Néhány nyúllal kezdett évtizedekkel ezelőtt, és most ezer-ezerötszáz darabos tenyészállománya van, plusz a mindenkori szaporulat. Hipermodern, szellőztetést, fűtést, hűtést egyaránt biztosító tartástechnológiával éri el, hogy a viszonylag nagy létszámú állomány stabilan jó viszonyok közt éljen.

– Ez fontos, mert ha a nyúlnak nem tetszik valami, első és utolsó jelzése, hogy elpusztul – mondja a tenyésztő. A rendszer beszerzése több tízmillió forint volt, 2002-es áron, s várhatóan egy évtized múltán fogja kitermelni árát. De addigra el is avul, úgyhogy lehet újra beruházni. Ebből is látszik: ha valaki nyulazik, elsősorban szenvedélyből nyulazik, ezt másképp csinálni nem lehet.

A ketrectől az asztalig

Mennyiért veszik át a tenyésztőtől az élő nyulat? Ha háztájiból származik, és a felvásárló megy érte, kilónként 270-290 forintért; ha nyúlvágóhídra kerül, ahová a vállalkozó szállítja, 310-320 forintért – tudtuk meg a terméktanácstól. És mennyiért kerül a vevőhöz? A nyúlcomb 1800, a nyúlgerinc 1880, a nyúloldalas, -gerinc, -lapocka 798 forintba kerül kilónként – tudtuk meg egy Mars téri üzletben, Szegeden. Nyúllevescsontot is árusítanak. Egy másik üzletben a comb 2277, az eleje 1100, az oldalas 897 forintba került. Egy harmadik, szintén Mars téri üzletbe nemsokára vadnyúl is érkezik húsvétra.

A nyúl tizenegy-tizenkét hetes korára lesz két és fél kilós, azaz pecsenyenyúl méretű. S hová kerülnek a vágósúlyt elért mindszenti nyulak? A lajosmizsei vágóhídra, onnan pedig földolgozva, nyugatra. Hathetente két-háromezer hízónyúl hagyja el a telepet.

– Egy nyúltenyésztéssel foglalkozó családnak egy 600-1000 darabos telep már szolid megélhetést biztosít – mondja Perjési László, a Nyúl Terméktanács ügyvezetője. A Magyarországon előállított ötmillió darab – mintegy hétezer tonna – nyúl alig 2 százaléka hasznosul itthon, a többi exportra megy, elsősorban Olaszországba, Svájcba.

Élő nyulat ottjártunkkor éppen nem árusítottak Szegeden, a Mars téri piacon. De hallottuk: vevők már keresték volna. Szakemberek kizárólag akkor javasolják, hogy szülők élő nyulat, pláne kisnyuszit vegyenek gyermeküknek húsvétra, ha ők maguk is hozzáértő állattartók. A kis kedvencek így nem pusztulnak el napokon belül például hasmenésben – és kukába sem kerülnek, ha a gyermek megunja a rendszeres törődést igénylő nyuszigondozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom