Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Meséket fest a szegedi jogászlány

Szürreális, festett mesevilág és a nagyon is reális jogi szakma. Lőrinczy Judit életében a kettő egyszerre van jelen. A Szegedi Tudományegyetem ötödéves jogász hallgatójának festményeiből az ifjúsági házban nyílt kiállítás.
Lőrinczy Judit szabadidejében szívesen fest. Fotó: Frank Yvette
A levegőben sikló színes-kockás vidám hajót veszélyes sziklaszirt fenyegeti. Arrébb a hideg-zöld százormos kastély sárga fénye egyszerre riaszt és hívogat. Lőrinczy Judit fantasy festményeiből Az ezerkettedik éjszaka címmel a Szegedi Ifjúsági Házban hétfőn nyílt kiállítás.

A fiatal festő nemcsak a mesék, a paragrafusok világában is otthonos: ötödéves hallgató a szegedi jogi karon. Furcsa párosítás – ezt elismeri, ugyanakkor hangsúlyozza: a festés pihenteti és kikapcsolja, a jog pedig a szakmája lesz, szereti. Egyébként sem okoz gondot számára többfelé figyelni, órákon egyszerre tud az előadásra koncentrálni és rajzolgatni. Így volt ez már az általános iskolában Szolnokon is, ahol később, középiskolásként az első kiállítását rendezte. Azóta nyílt tárlata Jánoshalmán és Kiskunfélegyházán; Szegeden pedig ez a negyedik alkalom.

Judit bár rajzból érettségizett, a festészetet nem tanulta. Most ugyan jár rajziskolába, de nem a tudás a döntő a képek születésénél. Ahhoz ugyanis az kell – mondja –, ami belőle, a lelkéből jön.

És Judit lelkéből mesék jönnek – de nem egyszerű, vidám történetek. A szürreális, titkolózó meséket kedveli, a sokat sejtető alkonyati vagy hajnali tájakat. A festményeken időnként szerepet kapnak a valós természeti jelenségek, fák, hegyek, tengerek is, de Judit átformálja ezeket.
– Hatott már rám külső táj. Volt olyan kép, amit a Tisza mellett kezdtem, aztán Csehország apró mézeskalács házainak hatására fejeztem be – meséli.

A szürrealitás, a fantasy dominanciája azonban a természeti elemeken alapuló festményeken is erős. Talán ezért is elkerülhetetlen, hogy ismerősök, ismeretlenek elemezzék a képeit.

– Nem zavar, nekem úgyis nehéz beszélnem róluk. Amikor valaki ránéz a képre, és elgondolkodik rajta, meglepő megfejtések is születhetnek. Volt már, hogy emberi kapcsolatokat, érzéseket láttak a festményekben. Lehet, hogy bennük vannak, bár az alkotás során tudatos szinten ezek nem munkáltak bennem.

A jogászlány fantasy témában nemcsak fest, hanem ír is. Ahogyan ő fogalmaz: önkifejezési módokat keres, saját határait feszegeti. Hamarosan megjelenő novellájával kapcsolatban elmondja: akárcsak a vászon előtt, itt is igyekszik szabadulni a sablonoktól. A jó alkotás lelke ugyanis szerinte az eredetiségben rejlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom