Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Mesékkel űzhető el gond és bánat

Szeged - Mesékkel gyógyítja az embereket Boldizsár Ildikó. A világ első meseterápiás központját Budapesten megnyitó szakemberrel a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban tartott előadása után beszélgettünk.
Leginkább a 30–50 év közötti korosztálynak van szüksége a meseterápiára Boldizsár Ildikó terapeuta tapasztalatai szerint. A 25 éve a mesék világában élő szakembert főként párkapcsolati problémáikkal keresik fel az emberek.

– Nem lenne szükség ilyen jellegű terápiára, ha a felnőttek a mai napig hallgatnának meséket, amelyek jótékony hatására már az első mesemondók felfigyeltek – mondta. A mesék egy párkapcsolatot többféle módon tudnak megmenteni. A férfi szereplőknek a különböző történetekben a nő védelmezése az egyik legfontosabb feladatuk. – Ha a valódi életben ezt kiveszi egy nő a párja kezéből, az a kapcsolat megromlásához vezethet. Ennek a felismerését segítheti elő egy mese, amelyben azért kell találkozni a férfinak és a nőnek, hogy egymás segítségével elnyerjék végső formájukat. Nem véletlen, hogy a történetekben az egyik nemet sokszor különböző állatként ábrázolják – vallja Boldizsár Ildikó.

Boldizsár Ildikó csak ül és mesél. Fotó: Schmidt Andrea
Boldizsár Ildikó csak ül és mesél.
Fotó: Schmidt Andrea

Az elmesélt történetek és a rajzfilmek viszonyáról a terapeuta elmondta: a rajzfilmekben készen kapjuk a képeket, míg egy meghallgatott mesében magunk alakítjuk ki azokat. – Szakemberek bizonyították be, hogy a belső képek elkészítése emeli az ember boldogságérzetét – magyarázta.

Megtudtuk: a különböző népek meséi közül a magyar az egyik leggyógyítóbb. – Az életnek a mi meséinkben van a legnagyobb értéke. Lelke van a hegynek, a növényeknek és az állatoknak is. Hihetetlen életigenlés jellemzi a történeteket – mondta Boldizsár Ildikó. Hogy találja meg a páciens számára leghatásosabb történetet? – Olyan apróságok is számítanak, mint hogy az illető milyen testalkatú, hogyan lélegzik és mozdul, milyen volt az addigi életútja. Minden sorsmintázat megtalálható a mesékben. Például sok férfi elvarázsolt királyfiként éli az életét – mesélte Boldizsár Ildikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékot kapnak a házi kedvencek is

Sokan családtagként tekintenek kutyájukra, macskájukra, így az ünnepeket is megosztják velük, ajándékot is vesznek. Tovább olvasom