Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Mesemondó fesztivál Szegeden

Megkezdődött a mesemondó fesztivál, melyre több mint száz kisgyermek nevezett be. A tegnapi válogatón természetesen a szülők voltak a legizgatottabbak, pedig a tét a versenyzők számára nagy: a legjobbak a televízióban is elmondhatják kedvenc történetüket.
A szentesi Hajdú Alexandra produkcióján a zsűri is jól szórakozott. Fotó: Frank Yvette
Izgatott gyerekek és még izgatottabb szülők gyülekeztek tegnap délután a Százszorszép Gyermekházban. Megkezdődött ugyanis a szegedi televíziózás 20, illetve a gyermekház 50 éves jubileuma alkalmából szervezett mesemondó fesztivál, melyre több mint 120 óvodás, valamint alsó és felső tagozatos diák nevezett be. Az előválogatót több teremben egy időben tartották, de még így is akadt, aki csak kora este került a zsűri elé.

Az előtérben ünneplőbe, de legalábbis csinos ruhába öltöztetett kicsik rohangáltak, láthatóan nem érezték át annyira a verseny izgalmát, mint a szüleik. Az alig négyéves Böszörményi Tünde le is feküdt egy székre, még a kezében lévő Micimackós kifestő sem tudta lekötni. – Azt hiszem, hazaviszem aludni egy kicsit – mosolygott az édesanyja,

Andrea, aki a helyszínen tudta meg, hogy csak órák múlva kerülnek sorra. A legfiatalabb jelenlévőt a városi televízió munkatársaival együtt szerettük volna szóra bírni, ám Tünde tüntetőleg néma maradt. – Pedig tudja a mesét – kezdett aggódni az édesanya, aki csak remélhette, hogy a színpadon majd előbújik a kislányból a szereplési vágy.

Tévében a legjobbak

A tegnapi előválogató után minden korcsoportból öt versenyzőt választ ki a zsűri. Figyelembe veszik, mennyire illik a gyerekek személyiségéhez az elmondott történet, tudja-e a szöveget, szépen beszél-e, és tartja-e közönségével a szemkontaktust. A legjobbak a televízióban is elmondhatják majd meséjüket. Produkcióikat május elejétől, hétköznapokon 19 óra 25 perctől sugározza a vtv. A versenyzőkre bárki szavazhat, egy szakmai zsűri is értékeli őket, és hirdetnek majd egy abszolút győztest is. Az értékes díjakat gyermeknapon adják át.

A többi gyerek viszont készségesen nyilatkozott. – Így legalább biztosan benne leszel a tévében – viccelődött a fiával az egyik anyuka. A sok ünneplős gyerek közül a legcsinosabbnak Fejős Mátét találtuk. A negyedikes kisfiú öltönyben érkezett a válogatóra. – Kicsit izgulok – mondta a szegvári Forray Máté Általános Iskola diákja, aki egy Mátyás király történettel készült. – Inkább a humoros meséket szeretem. Ilyeneket néha még most is a kezembe veszek.

Közben a termekben egymás után álltak a zsűri elé a gyerekek, többségük állatmesékkel. Volt, aki szoknyáját húzogatva, szinte bemagolt leckeként darálta el meséjét, de szép számmal akadtak igazi tehetségek is. Például a szentesi Hajdú Alexandra, aki a Kíváncsi királykisasszony című történettel egész hallgatóságát elvarázsolta. A cserfes, szőke kislány profiként játszott a szerepekkel, produkcióján még a zsűri is nagyon jól szórakozott.

– Mindig beleélem magam, különben nem tudnám elmesélni – magyarázta már a produkció után a tízéves kislány, aki egy hétvégén tanulta meg az ötoldalas történetet. – Pedig vannak benne nehéz szavak, mint például: fáradhatatlan. Alig tudom kimondani – nevetett, majd rohant, hogy elmesélje barátnőinek élményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom