Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mesét fogtunk a látássérült Kristóffal

Mesét fogtunk a látássérült KristóffalTanik Kristófnak Bacsa Erika beszélt a tapintható kiállításról. Megegyeztek abban, hogy nagyon helyes a varacskos disznó, amelyet Falammann Ildikó mintázott meg. FOTÓ: Frank Yvette
Konnektororrú malacot is kitapogattunk Kanik Kristóffal az Érintsd meg! című kiállításon. A látássérült egyetemista ma már körvonalakat is érzékel, de látóideg-daganata miatt fehér bot került a kezébe.
– Nem kell nyomkodni, csak húzd rajta végig az ujjad – segített ki bennünket Kanik Kristóf az Érints meg! tapintható kiállításon. Flamann Ildikó keramikusművész Somogyi-könyvtárban látható tárlatára kísértük el a gyengén látó egyetemistát. Kincskeresők mellékletünk kérésére Bacsa Erika audionarrátor tette élővé az ismert mesék képeit.

Kristóf már érzékel körvonalakat, de 6 éves korában teljesen elvesztette a szeme világát. Látóideg-daganattal műtötték az utolsó pillanatban, ma is küzd a betegséggel. – Látom például az autókat, de hogy két jármű között mi van, azt nem tudom – magyarázta a fiatalember, aki orosz szakon írja épp a szakdolgozatát. Zsebében hagyományos, táskájában digitális nagyítóval tud olvasni, speciális programokkal számítógépen jegyzetel.

– A nagy vágyam azt volt, hogy fotelból tudjak könyvet forgatni, a kütyükkel ez valóra vált – mesélte lelkesen, és megmutatta, hogyan betűzi ki éppen Csehov felnagyított sorait. Maga is ír meséket, elbeszéléseket, ezért boldogan tapogatta ki A három kismalac vagy éppen a Lúdas Matyi történetét. Még a gravírozással is próbálkozik, poharakra készít mintákat, amivel ismerőseinek nagy örömet szerez.

Kristóf ugyan szarvasi, a Szegedi Tudományegyetemre jár, kollégista a városban. Azt tudja, hol hány centis az útpadka, de mégsem hallott sok vakoknak és gyengén látóknak szóló helyi programról. A találkozás Bacsa Erikával ezért pláne hasznosnak bizonyult, megegyeztek: a Szegedi Nemzeti Színházban nemsokára találkoznak. – Sajnos sokan nem értesülnek az akadálymentesített programokról, pedig több lehetőséget kínálunk. A közeljövőben például a Móra Ferenc Múzeumban tartunk ingyenes tárlatvezetést – magyarázta. Erika személyes tapasztalatainak köszönhetően segíti a látássérülteket. Testvére vak, így tudja, milyen nagy feladat elmagyarázni, mit jelent az, hogy valaki felhúzza a szemöldökét. Lehet, hogy ki tudja tapogatni a sajátját, de azt is el kell mondani: ez csodálkozást jelent. Kristóf erre helyeselt, hiszen ő is tapasztalta már a hétköznapokban, mit jelent például úgy tanulni, hogy a családja olvassa fel neki a leckét.
 
Akadálymentesített programok

Ujjbegyeink alatt a múlt – Interaktív tárlatvezetés. Audionarrációval biztosított tárlatvezetést tartanak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban november 6-án és 13-án 10 órakor. A kiállítást ingyenesen látogathatják a fogyatékos személyek, egy fő kísérővel.

Szegedi Nemzeti Színház. A 2016–2017-es évadban tervezett audionarrált előadás Bulgakovtól a Menekülés és Gábor Andor Dollárpapája. Jelentkezés és információ a helyi egyesületeknél, civil szervezeteknél vagy a bacsarika@gmail.com e-mail-címen kapható. A látássérültek egy adó-vevő készüléken keresztül hallják majd a narrációt az előadás alatt. A narrátor kívül van a nézőtéren, így a látó közönség ebből semmit nem vesz észre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Szegedre került a fiatal kutatónők díja

Ismét Szegedre került a fiatal kutatónők díja
Ismét szegedi kutató kapta a kifejezetten nők számára létrehozott tudományos elismerést, amelyet korábban öt alkalommal kapott már meg SZTE-s szakember. Tovább olvasom