Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mestere munkáját folytatja Kádár Barbara - Rangos kitüntetést kapott a szentesi fazekas

Szentes - A Népművészet Ifjú Mestere díjjal tüntették ki a szentesi Kádár Barbara fazekast, aki mestere, Bese László munkáját folytatja – fekete kerámiákat készít, és gyermekeket tanít.
Kádár Barbarát 18 éves korában vitte el édesapja Bese László fazekas műhelyébe, ahol a fekete kerámiákat készítő mester azonnal a korong mellé ültette.

– Virág, az ikertestvérem is velem együtt kezdett, de ő már nem fazekaskodik, a néptánc mellett kötelezte el magát – mondta a 35 éves Kádár Barbara, aki tanítói diplomájával jelenleg múzeumpedagógusként és teremőrként dolgozik a szentesi Koszta József Múzeumban.

Kádár Barbara a fazekaskorong mellett. Fotó: Korom András
Kádár Barbara a fazekaskorong mellett.
Fotó: Korom András

– Az agyag megformázása jobban érdekelt, mint a festés vagy a rajz, hiszen itt nem kötnek szigorú szabályok. A fantáziának legfeljebb az agyag fizikai tulajdonságai szabnak határt. A fekete kerámiában nem nagyon lehet újat alkotni, hiszen ez a legrégebbi típus. A közelmúltban elhunyt Bese Laci bácsi munkáját folytatom. Tőle az utóbbi években egyre több feladatot adtam, pedagógusi tapasztalataimat látva átengedte nekem a gyermekek oktatását. A Kisgölöncsér Kör tagjaival a helyőrségi klub pincéjében dolgozunk – mondta Kádár Barbara.

Kérdésünkre, miért indult a Népművészet Ifjú Mestere díjért, és mit szólt, amikor elnyerte, azt válaszolta: a pályázatra Mód László néprajzkutató hívta fel a figyelmét, s meglepődött, amikor dolgozatával és fekete kerámiáival kiérdemelte a díjat. – Sokat jelent számomra a díj, hiszen ez a legmagasabb elismerés, amit fazekas kaphat. Ráadásul ezt a szakmai zsűri ítélte oda – mondta a szentesi fazekas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gutenberg utca: két hét múlva átadják

Szeged - A szegedi Gutenberg utcának eredetileg szeptemberre kellett volna elkészülnie, de a… Tovább olvasom