Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Mesterkurzusok – koncertekkel

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara július 6. és 14. között várja a muzsikus növendékeket az országban egyedülálló VIII. Szegedi Művészeti Akadémiára és Mesterkurzusra, valamint a hozzá kapcsolódó IV. Kortárszenei Versenyre.
Nyolcadik alkalommal rendezi meg idén a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara nyári művészeti akadémiáját és mesterkurzusait. Az elmúlt években az önkormányzat, a szabadtéri játékok és a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság támogatásával megszervezett rendezvénysorozaton nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is szép számmal jöttek érdeklődő muzsikus növendékek. Nagy vonzerőt jelentett, hogy a kurzusokat neves szakemberek vezették, például a fiatal énekesek a világhírű, Kossuth-díjas szoprántól, a zeneakadémia professzorától, Marton Évától kaphattak szakmai útmutatást. (A Corvin-lánccal kitüntetett operaénekes idén nem tudta vállalni az oktatást.)

Böjte Csaba árvái is jönnek

Mint arról korábban beszámoltunk, Boros József trombitaművész, a szimfonikusok tagja régóta patronálja a Böjte Csaba által alapított dévai gyermekközpont árváit. Közülük néhányan meghívást kaptak Szegedre: a művészeti akadémia tanárai oktatják majd őket. Szállásukról, ellátásukról a szervezők gondoskodnak.  

Ezen a nyáron a kar két tanára, Temesi Máriaés Andrejcsik István operaénekes vezeti a magánének mesterkurzust. A hangszeres növendékek Kerek Ferenc zongoraművésztől, Szecsődi Ferenc hegedűművésztől, Boros Józseftrombitaművésztől, Bozóki Andrea gitárművésztől, Csanádi László orgonaművésztől, Maczák János klarinétművésztől, Siklósi Gábor ütőhangszerművésztől, Sin Katalin gordonkaművésztől, Lőrincz László blockflöteművésztől, Tóth Györgyi oboaművésztől, Varga Laura fuvolaművésztől, Vizsolyi Líviafagottművésztől és Csikota József fúvószenekari karmestertől sajátíthatják el a muzsikálás szakmai fortélyait.

A kurzusokhoz kapcsolódva minden este koncertet rendeznek a kar Fricsay-termében vagy a város más patinás helyszínein – a múzeumban, a várban, a REÖK- palotában, a zsinagógában –, ahol a kurzusokat vezető neves muzsikusok és a legjobb hallgatók lépnek a közönség elé.

A mesterkurzusok és az akkreditált továbbképzések résztvevői számára július 13-án tartják a Fricsay-teremben a IV. Szegedi Kortárszenei Versenyt, melynek célja az 1945 utáni magyar zene népszerűsítése. A verseny zsűrijének elnöke Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző.

Összefognak a hangversenyteremért
Kerek Ferenc dékán értékelése szerint az SZTE Zeneművészeti Kara sikeres tanévet zárt – a múlt héten 35 hallgató BA-oklevelet kapott, 32-en pedig MA vagy művészdiplomát vehettek át; arany oklevéllel köszöntöttek 9 egykori hallgatót. Nagy siker volt a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny; több kiemelkedő koncertnek, például a Párizsban élő Rév Lívia zongoraestjének is otthont adott a Fricsay-terem. Kerek Ferenc javasolta a szimfonikus zenekarnak és a színháznak: tekintsék közös ügynek, hogy a pécsi Kodály-központ mintájára a következő uniós finanszírozási ciklusban felépülhessen egy hangversenytermet is magába foglaló kulturális centrum Szegeden – ezzel megoldódhatna egy több évtizedes probléma. A zeneművészeti kar leromlott állagú épületének rekonstrukciójára is beadtak egy tervezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hétvége: 70-től 200 ezerig

Idén is kiszámoltuk egy jómódú és egy kevésbé tehetős 4 tagú család Szegeden eltöltött hétvégéjének költségeit. Tovább olvasom