Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Az, hogy az ember megismerje az erdőt, kitartó munkát, tanulást igényel. Fotó: Frank Yvette
Kerületvezető erdésznek nem születik az ember – hanem azzá válik. Kiss István igazi városi környezetben gyerekeskedett. Szülei azonban gyakran vitték kirándulni-túrázni, így azután hamarosan beoltódott a természet iránti érdeklődéssel. Tizenkét évesen már hajtóként vett részt vadászatokon, és magától értetődő: az általános iskola elvégzése után a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába jelentkezett. Ezután két év szakmai gyakorlat következett az erdőgazdaság – a Dalerd Zrt. – elődjénél, a Defagnál. Fakitermelésen, faültetéseken dolgozott, majd elvégezhette, szintén az erdészeti szakközépiskolában, a technikusi képzést. Erdésztechnikus lett – s egyszersmind vadgazdálkodási technikus is, utóbbi képzettséget Hódmezővásárhelyen szerezte meg.

– Most kerületvezető erdész vagyok az erdőgazdaság szegedi kerületében. Hétszázötven hektár tartozik hozzám. Én irányítom a csemetenevelési munkákat, éppúgy, mint a nevelő vágásokkal, fakitermeléssel kapcsolatos tevékenységeket. A fizikai munkát vállalkozók végzik, az enyém az irányítás, szakmai szempontok alapján – mondja. Ahhoz egyébként, hogy kerületvezető erdész legyen, sokat kellett tapasztalnia: összesen öt évig volt fakitermelő, azután lett beosztott erdész, majd kerületvezető vadász, s csak ezután kaphatott kerületvezető erdészi kinevezést. Ahogyan a fák lassan nőnek, és a magból, illetve a csemetéből nem azonnal lesz faóriás – ugyanígy az erdészek szakmai előrelépése is csak fokozatosan történhet. Ez biztosítja: ne csak „papírból", de valóságosan is ismerjék rájuk bízott az erdőt. Az ismeretekre nagy szükség is van – a rábízott hétszázötven hektár óriási felelősséget jelent.

Mit tart legnagyobb szakmai sikerének? Annak a három, Algyő közelében lévő, egykor elhanyagolt, vadszőlős, parlagi területnek a felújítását, ahol – köszönhetően az ő munkájának – hét-nyolc éve csodálatos erdő zöldell. S azt, hogy a természetért, az erdőért, amiért gyermekkorában rajongott – most már nem csupán rajonghat, hanem tehet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom