Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Böröcz András szerint kevésbé fárad el az ember, ha jó csapatban dolgozik. Fotó: Frank Yvette
Eredetileg a cukrászmesterséget szerette volna kitanulni Böröcz András, a sors azonban úgy hozta, hogy pék szakra vették fel a szegedi Fodor József szakközépiskolába.

– Az általános tárgyak – magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika – mellett sok szakmai tárgyunk is volt: technológiai ismeretek, géptan, laborvizsgálat. Ezekre szükség is van, hiszen egy péknek ismernie kell az összetevőket, azt, hogy milyen sikértartalmú liszttel, milyen adalékanyagokkal dolgozik. Az ember mindig tanul valami újat ebben a szakmában is. Itt a pékségben sokféle terméket készítünk – kiflit, zsömlét, brióst –, és évek óta vannak diabetikus termékeink is.

A pékszakma manapság kevesebb fizikai munkát igényel, ugyanis a nehezebb feladatokat ma már gépek végzik. A kenyérsütés első lépése, hogy a pék kiméri a hozzávalókat – a lisztet, a sót, az élesztőt, a szükséges adalékanyagokat –, majd a tésztát a dagasztógépbe önti. Az ezt követő feladatok már kétkezi munkát igényelnek. – A dagasztás után formára gyúrjuk a kenyereket, a cipókat, és visszük a kelesztőbe, ahonnan majd a sütőbe kerül a tészta – mesélte Böröcz András. Van olyan műszak, amikor száz kenyeret sütünk meg, és éjszaka is kell dolgoznunk. De egy idő után meg lehet szokni ezt a munkarendet.

Nagyon fontos, hogy az ember szeresse a munkáját, és jó csapatban dolgozzon. Nálunk ebben nincs hiány. Ha jó a társaság, kevéssé fáradunk el. Szeretem azt, hogy állandó kenyérillatban dolgozunk, az utcán is messziről lehet érezni, hogy itt van a pékség. Nyilvánvaló, hogy a saját kenyerünket eszem én is. Máshol sütött kenyeret is meg szoktam kóstolni, de a miénk ízlik a legjobban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom