Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Beleznai Mihályné: Fantasztikus élmény, ha kis állat jön a világra. Fotó: Karnok Csaba
Beleznai Mihályné – Rózsika – nem úgy került a Szegedi Vadasparkban dolgozni, mint általában az itt dolgozók, akik kora gyerekkoruk óta érdeklődnek az állatvilág iránt – hanem kényszerűségből. És itt szerette meg annyira az állatokat, hogy ma már – mint mondja – a világ minden pénzéért meg nem válna tőlük.

– A rendszerváltozáskor, mint sokaknak, megszűnt a munkahelyem. A Taurusnál dolgoztam, új állást kellett keresnem. Így jutottam el a Szegedi Vadasparkhoz, ez volt az egyetlen hely, ahol nem is utasítottak el, s nem is hitegettek, hanem megmondták: ha lesz lehetőség a munkába állásra, másnap keresnek. Kerestek is. Először a takarmánykonyhába kerültem – öt évet töltöttem ott; azóta, kilenc esztendeje, „selyemmajmos" vagyok –, ahol az állatok részére az eledelt összeállítják. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült: az állatok tudományos alapossággal készülő, grammra pontosan takarmányt kapnak. A selyemmajmokra különösen vigyázni kell, a szabad természetben alig-alig akad belőlük – ezért vesz részt a vadaspark a szaporításukkal, lehetséges visszatelepítésükkel kapcsolatos nemzetközi programban –, és még a szokványosnál is érzékenyebbek. Az emberi herpeszvírus számukra halálos – ha tehát egy almadarabkát adna nekik egy jó szándékú látogató, aki történetesen herpeszes, akkor az állatnak vége. Így pusztult el a nemzetközi program keretében Svájcból kapott, nőstény aranyoroszlánmajmunk is... Nem ok nélkül vannak kihelyezve a föliratok az állatkertekben: az állatok etetése tilos!

– Milyen szép élményekről tudnék beszámolni a munkámmal kapcsolatban? Amikor például utódok születnek, fantasztikus dolog. Nagyon nagy élménynek bizonyult számomra az a munka mellett végzett, szakmai továbbképzés is, amely szükséges volt ahhoz, hogy betölthessem ezt az állást – s ugyancsak rengeteget jelent a Magyar Állatkertek Szövetsége szervezte szakmai találkozókon való, folyamatos részvételi lehetőség is. A prágai állatkertet egy ilyen tapasztalatcsere kapcsán tekinthettem például meg. Elmondhatatlanul örülök: úgy alakult az életem, hogy erre a területre kerültem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a kórházat

A rendelőintézet után a szegedi kórházat is átvilágítják. László Gábort, a szakrendelő volt… Tovább olvasom