Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14-16 éveseknek és a 18-20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Borbély László: Egy szabónak csak egyenes háttal, kemény széken szabad dolgozni. Fotó: Frank Yvette
Borbély Lászlónak a nagyapja volt szabó. A szegedi férfit mindig érdekelte, mit hogyan csinál egy igazi szabómester. Amikor középiskolás volt, még sokat szabtak és varrtak kézzel.

– Megváltozott azóta a technológia, viszont a régi ismereteimet a mérték utáni szabóságban jól tudom kamatoztatni. Ha nem dolgoztam volna annak idején az öregek mellett, méretest nem is tudnék vállalni – jegyzi meg. Inaséveiben először csak takarított és figyelt. Majd később kapott üres tűt és papírfecnit, az ujjára pedig gyűszűt. Megmutatták neki azt is, hogyan kell helyesen ülni, mert az sem mindegy, hogyan ül egy szabó. Csak egyenes háttal, kemény széken szabad dolgozni. Egy héten keresztül öltögetett az üres tűvel, hogy ráérezzen.

– Aztán kaptam gombot a kezembe, és fércelni tanultam egy szövetdarab szélén. Két hónapig csak követnem kellett a krétavonalat. Nagyon untam, azt hittem, sohasem fogok varrni, de munka után odaengedtek a pedálos varrógéphez – meséli a férfi. Borbély László kifogta a mestereit. Harmadikos korára kiváltságos helyzetbe került: második próba után befejezhetett egy zakót. Majd gyorsan lépkedett előre a ranglétrán. Már betanult, amikor elvitték katonának. A leszerelése után maszek lett.

– Fogtam a varrógépemet, széles baráti körömből szereztem az első megrendeléseket – említi büszkén. – Nincsen utánpótlásom, a fiam más pályát választott. Szívesen betanítanék én lányt is, fiút is. Egyelőre nem becsülik eléggé a szakmánkat. Vegetálunk, bár én nem panaszkodhatom. Öltönyöket, kosztümöket, talárokat varrok. Ruhaüzletünkben meg árusítjuk, amit a megrendelések közötti szünetekben készítek. Aki egyébként most kezdene bele a tanulásba, annak éppen megérne a tudása, mire az igényes kereslet nagyobb tömegben megjelenik a piacon. Konfekciót oktatnak az iskolák, mellettünk pedig elsajátíthatnák a divatszabóságot. Aki szereti, megtanulja. Nem spiritusz, nem kézügyesség kell ehhez. Gyakorolva elsajátítható a technikája. Ha valami, hát szépérzék kell leginkább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvárra szállítják az alföldi tej egy részét

A tagjaitól átvett tej feldolgozására és exportra készül az Alföldi Tej Kft., amely november óta… Tovább olvasom