Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Kreativitás, türelem, nyitottság, segítőkészség. Ezekre nagy szüksége van annak, aki utaztatással szeretne foglalkozni – vallja Aracsi Andrea. Fotó: Schmidt Andrea
Aracsi Andrea gyerekkorában nagyon sokat utazott szüleivel – bejárták szinte az egész országot. A külföldi városok iránt is nagyon érdeklődött, ám ezeket akkor még csak könyvekből ismerte. A szegedi Széchenyi István Gimnáziumban tanult, idegenvezető fakultációra járt. Később Békéscsabán, az Eötvös József Idegenforgalmi Iskolában kétéves képzésen vett részt idegenforgalmi ügyintéző és idegenforgalmi menedzser szakon.

– Már gyerekkoromban vonzódtam az utazás iránt, így természetes volt, hogy ezt a szakmát választom – mondta Aracsi Andrea. Szegeden kapott állást a Morton's utazási irodánál, ahol amerikai utakkal foglalkozott. Később repülőjegyet értékesített, s 2002-ben került a Vista utazási irodához, amelynek szegedi irodáját vezeti.

– Ezt a szakmát azoknak ajánlom, akiket érdekel az utazás, akik nagyon nyitottak, türelmesek és segítőkészek. Ezekre a tulajdonságokra nagy szükség van, ráadásul kreatívnak is kell lenni. Pláne manapság, amikor rengeteg az utazási lehetőség, egyre több az olcsó út. Az utóbbi években az utazási szokások is megváltoztak: az emberek inkább a különleges utakat keresik az irodákban.

Andrea azt mondja: aki idegenforgalommal foglalkozik, legalább két nyelvet kell ismernie. Ő angolul és németül is beszél, igaz, Szegeden az utóbbit kevéssé használják.

Megtudtuk tőle: akik utaztatnak – utaznak is. A tanulmányi utakon az utazási irodák munkatársai vehetnek részt, hogy megismerjék azokat a szállodákat, amelyeknek a szolgáltatásait értékesítik. A szakmai elfoglaltság mellett ilyenkor persze jut idő városnézésre is.

– A legszebb mégis az az egészben – avat be a titokba Andrea –, ha a régi utasok visszatérnek. A napokban járt nálam egy házaspár, akiknek néhány évvel ezelőtt az amerikai utazását szerveztem. Azt mondták, soha olyan precízen megszervezett útjuk nem volt, mint akkor. Megemlítették, milyen hasznos volt számukra a pontos forgatókönyv és információs csomag, amit akkor összeállítottam nekik. Nagyon jólesett. Ezek a pillanatok adnak kitartást az embernek a munkájához, s ez a legnagyobb ajándék. Ha újrakezdeném, ugyanezt a hivatást választanám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes diploma

Nyugat-Európában és az USA-ban rohamosan fejlődik a távoktatás. A közlekedési, kollégiumi és egyéb… Tovább olvasom