Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14-16 éveseknek és a 18-20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Kiss György: Nem tükörsima a kezdő üveges élete. Fotó: Schmidt Andrea
– Apád nem volt üveges, szól a vicces mondás, hát ez az enyémre is igaz – árulja el magáról Kiss György. A fiatal mester szűcsnek tanult, de nehezen élt meg a bundákból. Egy barátja csalta el egy nagy szegedi üveges céghez, és megtetszett neki a rideg anyag. Nem tanulta a szakmát, ellesett minden fortélyt. Több mint két évig maradt, majd újra engedett a csábításnak – idősebb kollégájával önállósították magukat. Két évig üvegeztek együtt, tíz éve Kiss György újabb kanyarral saját üzletet nyitott a Retek utca sarkán.

– Üvegezéssel és mindjárt mellé képkeretezéssel kezdtem, egymásnak adták a kilincset a megrendelők, de az uniós szabályozások más szeleket hoztak, módosítanom kellett. Fogytak a megbízások, nem bizonyult elégnek a szerény sarki műhely, hát kicsinosítottam, bővítettem az üzletet – tekint fejlődése útjára, majd hozzáteszi: így már megél az üvegpénzből. Kiss Györgynek bejáratott ügyfélköre van, soha nem bánta meg a váltást. – Természetesen nem azt jelenti, hogy tükörsima a kezdő üveges élete: bele kell rázódni, a betanulás pedig nehéz üvegtáblahordással és állványra pakolással indul.

– Súlyára és a szakmai tudást nézve is az üveg nehezebb a képkeretnél – mondja Kiss György. – A keretezést sem mondanám egyszerűnek, de az szépségeket rejt magában, egyben alkotómunka is. Ráadásul az üveg roppant veszélyes anyag, nagy-nagy figyelmet és fegyelmet igényel. Baleset? Akkor történik baj, ha a szakember siet, kapkod, nem koncentrál eléggé. Soha nem az üveg a hibás, ezt ne felejtsük el, hanem az ember. A szakmánk csúcsa? A profi üveges mindenhez ért, mindent megold. A képkeretezéshez emellett jó szerszámok, gépek szükségesek, plusz a keretező pontossága és igényessége a lényeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Szeged költségvetését

Elfogadták tegnap a 2006-os városi költségvetést, ami a kormánypárti képviselők szerint biztosítja,… Tovább olvasom