Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Méteres faágtól rettegnek a Bécsi körúton

Szeged - Száraznak tűnő, levél és kéreg nélküli méretes faágaktól tartanak a lakók Szegeden, a Bécsi körúton. Olvasónk szerint sok veszélyes japánakác van a körúton, idén többnek is letört az ága.
– Nézze meg: az a több méter magasan lévő faág bármikor rászakadhat a parkoló autóra vagy a padon ülő idősekre. Nem vagyok botanikus, de az egyértelmű, hogy az a levél nélküli ág, amelyen a kéreg is levált, nem egészséges. Az ilyenek okozzák a baleseteket – mutatta Ágostonné Mikus Erzsébet az egyik Bécsi körúti japánakác ágait.

A szociális gondozónő sokat kerékpározik, járja a várost, azt mondta, olykor egy „bolhalehelet" is elég a bajhoz. Emlékeztetett rá, augusztus elején az Arad vértanúk terén egy 6 méteres akácág a földről visszapattanva fejbe csapott egy padon üldögélő fiatal lányt. – Amikor elolvastam a cikket, elhatároztam, ha veszélyesnek tűnő ágat látok, jelentem a környezetgazdáknak. Csakhogy ezzel nem mentem semmire – folytatta Ágostonné Mikus Erzsébet. Az asszony megmutatta a környezetgazdáknak írt levelét, amelyre válaszként egy felsorolást kapott.

Levél nélküli vastag ágak a Bécsi körút egyik japánakácán. Balesetveszélyes? A szerző felvétele
Levél nélküli vastag ágak a Bécsi körút egyik japánakácán. Balesetveszélyes? A szerző felvétele

– A lista szerint a Bécsi körút 8–16. szám előtt az idén több faág is leszakadt, legalább háromszor jöttek ki a környezetgazdák. Ebből is látszik, hogy veszélyesek a japánakácok. Elismerem, hogy sokat dolgoznak, de szerintem ugraniuk kellene a lakossági bejelentésekre – vélte a szociális gondozónő.

Mi történik a közérdekű bejelentésekkel? – kérdeztük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-től. –Társaságunkhoz naponta 5-6 lakossági fanyesési kérelem érkezik, ez havonta 100-110 bejelentést jelent. A kérelmet iktatjuk, később helyszíneljük, majd fontosság szerint ütemezzük, és területi elhelyezkedésük szerint csoportosítjuk. A bejelentőt tájékoztatjuk a munka várható időpontjáról – mondta érdeklődésünkre Molnár József.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. közterület-fenntartási csoportvezetője hozzátette, az elmúlt évben Szegeden közel 10 ezer fát nyestek meg, és közel ezer balesetveszélyes, elpusztult fát vágtak ki. Az egészséges növényeket csak hatósági határozat alapján távolíthatják el. – A fanyeséseknél, de főleg a fakivágási munkák növény-egészségügyi problémáinak eldöntésénél 3D-s ultrahangos műszerrel vizsgáltatjuk be a kérdéses faegyedeket – mondta Molnár József.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártyát lopott, majd leemelte a pénzt!

Feltört egy ezüst Ford Fiestát, ahonnan egy női táskát lopott el a benne lévő iratokkal és készpénzzel együtt. Tovább olvasom