Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Méterről méterre javítják a síneket

Várhatóan szeptember közepén fejezik be a Kossuth Lajos sugárúti villamossínek javítását. A munkát július közepén kezdték. A sínek „kiszabályozására" azért van szükség, mert azokat annak idején zúzott kőre fektették le, ezért időnként „elcsúszik" a villamosvágány.
A kavicságyra fektetett sínt gyakran kell javítani. Fotó: Schmidt Andrea
Tűzoltómunkát végeznek a Szegedi Közlekedési Társaság munkatársai: a régi technológia szerint lefektetett síneket folyamatosan javítják – azokon a szakaszokon, ahol ez a legszükségesebb. Július közepe óta a Kossuth Lajos sugárút Párizsi körút és Anna kút közötti szakaszán dolgoznak, méterről méterre haladva. Ez az átmeneti „foltozgatás" még két évig tart, akkor az elavult sínek helyett újakat fektetnek le.

Az ismétlődő javításokra azért van szükség, mert az 1-es villamos pályája – ahogyan Szeged villamos vonalainak 95 százaléka – is úgynevezett mezítlábas síneken nyugszik. Ez azt jelenti, hogy a sínpárokat zúzottkőágyra fektették le, távtartó vasakkal kötötték össze, és a széleken betonpaneleket helyeztek el. Ez utóbbiak csak letakarják a sínt, de nem tartják. Ha a zúzottkő-ágy eliszaposodik, akkor – mivel a sín nincs rendesen rögzítve – kitér oldalra, vagy görbület keletkezik, esetleg megsüllyed. Ezeket a hibákat az SZKT rendszeresen javítja.

Az úgynevezett kiszabályozást július közepén kezdték az 1-es villamos Kossuth Lajos sugárúti szakaszán, a munkások méterről méterre haladnak a Párizsi körúttól az Anna kút irányába. Korábban már a Széchenyi tér Takaréktár utca felőli szakaszánál végezték el a javítást. A munka során kibontják a sínt, a zúzott követ pótolják, aláverik a sínnek. Ezt követően a vágány két-három évig nem szorul újabb javításra.

– Terveink szerint a Kossuth Lajos sugárúti munkát két héten belül befejezzük – mondta Dózsa Gábor, a társaság igazgatója. – A síneket a 2007–2009 között megvalósítandó nagy projekt keretében cseréljük majd le olyan modern sínekre, mint amilyeneket a nemrég felújított Tisza Lajos körúton fektettünk le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó tiszai halfesztivál

A Tisza mindkét oldalán rotyogott a bográcsokban a halászlé a hét végén kilencedik alkalommal… Tovább olvasom