Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Mezítlábasok a talajvízben

A tápai csatornázáson dolgozók között vannak, akiknek a munkához szükséges alapvető eszközöket sem biztosította munkaadójuk és munkajogi helyzetük is kétségesnek tetszik.
Fotó: Karnok Csaba
A tápai Csertő utcából hívta fel szerkesztőségünket Ilia Antal, aki úgy tapasztalta, a portáján csatornaaknát ásó munkások embertelen körülmények között dolgoznak. – Nyolc ember ás az utcánkban és összesen két pár gumicsizmájuk van. Pedig elkelne mindegyiküknek, mert az 1 méter 40 centis gödrökben magasan áll a talajvíz. Szivattyút is én adtam nekik – mondta el a tápai nyugdíjas.

A munkások elmondták, hogy Borsodból jöttek. 4000 forintot ígértek nekik naponta, az étkezési költségeiket némi előlegből maguk fizetik, ami megmarad, azt vihetik haza. – Otthon is folynak csatornázások – mondta Kálmán, aki alig múlt 30 éves, de már túl van egy infarktuson. – Csakhogy ott annyira keveset keresnénk, hogy inkább eljöttünk ide.

Sándor beismerte, a munkáltatójuk valóban nem adott nekik munkaruhát. Ha a tápaiak nem tudnak nekik gumicsizmát kölcsönözni, leveszik a cipőt, zoknit és mezítláb állnak bele a vizes gödörbe.
– Jövő héten jön majd a főnök – mondta Attila, a kubikus. – Ha addig valami történne, a munkavezetőnk felhívja telefonon. Hol van a munkavezetőnk? Azt nem tudjuk.

A tápaiak adtak lábbelit és szerszámot a csatornázóknak
Az utcai lakóiban az is felmerült, hogy ezek az emberek nem rendelkeznek munkaszerződéssel, azaz feketemunkások. A borsodiak nem tiltakoztak a feltételezés ellen.

A tápai csatornázást az Alterra Kft. végzi. A főépítés-vezető, Grabicza József elmondta, a Csertő utcai munkások Kiss Roland irányítása alatt állnak, akit az esetről tudomást szerezve utasított, hogy a továbbiakban gondoskodjon megfelelő szerszámokról és munkaruháról. – Ezek az emberek bérmunkában dolgoznak a kft.-nek – mondta el Grabicza József. – Úgy tudom, a szerződéskötés folyamatban van velük, ez a négynapos ünnep miatt nem történt még meg eddig.

Sikerült elérnünk a borsodi munkások főnökét is. – Biztosíthatom arról, hogy a hétfői munkakezdésre lesz gumicsizmájuk a munkásaimnak – mondta Kiss Roland, aki a dolgozók munkajogi helyzetét firtató kérdésünkre kijelentette, hogy a borsodiak mind be vannak jelentve, a papírjaik rendben vannak.


Kommunikációs probléma

A csatornázó konzorciumot vezető Hídépítő Rt. létesítményvezetője, Csepregi András véleménye szerint kommunikációs probléma történt a borsodi munkások esetében. Az eszközöket és a munkaruhát valóban a munkaadónak kell biztosítania, de a munkások ezt eddig nem kérték, a magas talajvízről pedig nekik nem volt tudomásuk. Ezért ha a lakók úgy látják, nincsenek meg a megfelelő munkakörülmények, jobb volna, ha a konzorciumhoz fordulnának. A kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a munkások nem tudnak a saját szerződésükről, Csepregi András azt mondta: minden dolgozónak kell rendelkeznie ilyen papírral, és bízik benne, hogy ezek ebben az esetben is rendben vannak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom