Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Meztelenség és művészet

Szeged - Természet, mezítelenség, művészet – a szeged-sziksósfürdői naturista strand-kempingben mindez egy helyen van. A héten festőket, tűzzománckészítőt, üvegfestőt, táncosokat látnak vendégül.

– Ez itt egy különleges hely, szinte érintetlen tópart. Csupa zöld minden, csönd van, csak madárcsicsergést hallani. Paradicsomi hely, azért is, mert meztelenül lehetünk – nincs ennél csodálatosabb! Itt megjön az ihlet – fogalmazta meg Erdős Margit, hogyan függ össze a naturizmus és a művészet. A hetvenéves biatorbágyi nő húsz éve foglalkozik tűzzománckészítéssel. Ez a hobbija; a százhalombattai olajfinomítónál dolgozott híd- és vízműépítő technikusként. Nagy azúr- és denevérlepke – ezek kollekciójának legszebb darabjai. Olaszországban gyűjtötte a köveket, a tenyérnagyságú tűzzománc lepkék mintha épp most szálltak volna rájuk – egy-egy darab elkészítése akár tizenkét órát is igénybe vesz.

A szeged-sziksósfürdői naturista strand-kemping területén az idén második alkalommal rendeznek művésztábort.

A természet adja az ihletet: biszák lászlót festés közben sem zavarja a közönség. Fotó: Karnok Csaba
A természet adja az ihletet: biszák lászlót festés közben sem zavarja a közönség.
Fotó: Karnok Csaba

A negyvenkilenc éves, Szekszárdról érkezett Biszák László napraforgókat ábrázoló, akrillal készített munkája ottjártunkkor már a napon száradt. – Húsz éve még azt sem tudtam, melyik végén fogjam az ecsetet! Autodidaktaként és Cseh Gábor szekszárdi festőművész segítségével jutottam el idáig – mesélte László, aki egész nyáron táborról táborra jár, csak télen fest otthon. Képeit eladja. Vele ellentétben Tajti Istvánné Rozália nem szívesen válik meg munkáitól, kiállításokon mutatja be azokat. Ezúttal agyagból edényt formázott a sátra előtti asztalon. – Hajnali hétkor keltem, minden zárva volt, ezért lefestettem a tavat – mondta az 51 éves nő, aki tizenöt éve fest. Két évvel ezelőttig ezzel töltötte szinte minden idejét, de azóta egy nagy cég szabászatán dolgozik, a festés háttérbe szorult. Utoljára tavaly ugyanitt, a sziksóstói táborban ült a vászon elé.

Tajti Istvánné ragaszkodik műveihez. Fotó: Karnok Csaba
Tajti Istvánné ragaszkodik műveihez. Fotó: Karnok Csaba

– Most nem megfelelő a körülmények együttjátszása. Nincs ihlet, ráadásul az előbbi zápor eláztatta a festővásznat. Összegyűrtem – magyarázta Vígvári Zsolt, aki a 25 éve alakult debreceni Látókép Naturisták Egyesületének egyik alapítója és vezetője. – 1963-ban hallgatóként Jénában kirándultunk, ott mezítelenkedtem először – mesélte a nyugdíjas debreceni agrárközgazdász, aki egy debreceni képzőművészeti iskolában képezi magát.

Sándor János kempingtulajdonos szervezi a naturista alkotók táborát. Fotó: Karnok Csaba
Sándor János kempingtulajdonos szervezi a naturista alkotók táborát.
Fotó: Karnok Csaba

Vendégek

A művésztábor lakóit különböző programokkal várják a szervezők. Ma például az ányási nudistastrandra látogatnak. Tegnap délután újabb vendégek érkeztek: Dávid Júlia üvegfestő, Bélafalvy Balázs operatőr, valamint alternatív-modern táncosok; a naturista alkotók tábora szombaton kiállítással zárul – tudtuk meg Sándor Jánostól, a kemping tulajdonosától.

Olvasóink írták

 • 5. attila393 2009. július 13. 16:49
  „Szerintem semmi ártalmas nincs ebben, ÉS NEM TUDOM MIÉRT OLYAN FURCSA EZ MÉG MIMNDIG NÁLUNnk.
  Szerintem a meleg felvonulást azt ártalmasnak tartom, azt lehet?”
 • 4. Thabita 2008. június 22. 09:55
  „Szerintem ez hasonló ahhoz a szegedi szatír cikkhez. Érdekes, hogy őt megbűntetik azért,amit csinált, amivel azért némileg egyet értek, de kérem: mégis mit várunk el a világtól? Minden a szexről szól. Nem csodálom, hogy idáig fajultak el a dolgok. Tény, hogy nem normális, ha valaki a lakása előtt önkielégít, de ha nem lenne ilyen a világ, ha nem lennének erkölcstelenek az emberek, és nem látnánk még a reklámokban is szexuális jellegű dolgokat...
  Nem lennének erőszakos bűncselekmények, és más lenne a legfontosabb az emberek életében. Miért tennék kivételt ebben, hogy meztelenül művészkednek? Szerintem ez ugyan olyan nem normális, mint az, hogy valaki maszturbál a lakása előtt.
  Ez az én szerény véleményem. Nem kell feltétlenül meztelennek lenni a művészethez. Hülyeségnem tartom. Az nem baj, hogy ezt látják gyerekek is???”
 • 3. Lemba 2008. június 20. 15:31
  „1-2-es hozzaszolonak,
  Vegtelenul kimerten diszkretek vagytok.”
 • 2. picicica 2008. június 20. 10:11
  „Nekem inkább bizarrr..... :-)”
 • 1. hellócsaj 2008. június 20. 09:34
  „Hát mit ne mondjak érdekes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak később kaptak bizonyítványt a maturálók

Szeged - A központi informatikai rendszer meghibásodása miatt nem tudták minden szerdán érettségiző… Tovább olvasom