Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Mi, emberek rontjuk el a kutyákat

Szeged - A harci kutyák legújabb magyarországi áldozata: Dominik. A monorierdői kisfiút apja kutyája tépte szét. Lapunk az elmúlt öt évben öt kutyatámadásról számolt be. A tragédiákért mindig a gazdák a felelősek. Most ebkiképzőtől és kutyatartótól kérdeztük: van-e kockázatmentes kutya-gyerek barátság?
Sokkolta az ország közvéleményét, hogy a két és fél éves Takács Dominiknak csak a holttestét találta meg a rendőrség – a kisfiút apja harci kutyája tépte szét. Az augusztus eleji tragédiát titkoló, az egész országnak hazudozó szülők elásták a kis testet. Végül mégis beismerték szörnyű tettüket, így vezették nyomra a hatóságokat. Sajnos nem most először szóltak a hírek kutyatámadásról.

Nelson és Vagány

– Nyugodt szívvel mernénk Nelsont Zsófival hagyni – beszélt a Tóth házaspár. A kilenc hónapos kislány ezután boldogan „lovagolt" az egy éves amerikai buldogon – a kutya a végén egy puszit is kapott. – Minden házi kedvenc olyan lesz, amilyenné nevelik – árulta el Tóth László, a Big Buffalo kennel tenyésztője. A férfi elmondta, csak a három és fél éves Vagányt nevelte őrzőkutyának. A többit pedig úgy, hogy akár kisgyerekek mellé is kerülhetnek majd. – Őt azért még nem mernénk a kislányunkkal egyedül hagyni, de szülői felügyelet mellett már ezen is túl vagyunk – mondta a férfi. Azt is megtudtuk: jelenlegi kenneljének tagjai közül még egy sem kapott utánuk, vagy ment volna neki bármelyik családtagjának. – Hét évvel ezelőtt az első kutyáim közül azonban akadt egy szuka, amelyik majdnem elkapta az akkor négyéves fiamat. Éppen szülés után volt az eb, én pedig megengedtem Lacinak, hogy megnézze az apróságokat. Amint kinyitottam az ajtót, egyből ránk rohant a kutya. Alig bírtam elkapni előle a gyereket. Megvártam, hogy felnevelje a kölykeit, majd Debrecenbe adta el őt egy huszonéves fiatalnak – beszélt egyetlen, kutyákkal kapcsolatos negatív élményéről László.

– A gazda felelőssége, ha az eb a gyerekre támad. Fontos, hogy a „kutyás szülők" milyen kapcsolatot alakítanak ki az állat és gyermekük között – magyarázta Martonosiné Matkó Erika. A szegedi kutyaiskola-vezető úgy gondolja, a harci kutyák és a jámborabb típusúnak tekintett ebek temperamentumukban különböznek, vagyis nem egyformán viselik, mikor a kicsik „szeretetkitörése" nyaggatásban nyilvánul meg. Ugyanakkor természeténél fogva minden kutya szereti a gyerekeket. Ezt az ősi viszonyulást csak az ember ronthatja el.

– A gyermekek hat-hét éves korukig nem tudják, mi a helyes. Sokszor próbára teszik az ebek tűrőképességét. Ezért nem szabad magukra hagyni a kicsiket az állatokkal. Fontos, hogy mielőbb ismerkedjen egymással a csöppség és a házi kedvenc. A szülőnek időt kell szakítania az ilyen foglalkozásokra, hiszen az eb ugyanolyan féltékeny lehet például egy csecsemőre, mint egy nagyobb testvér – érvelt a kutyakiképző. Martonosiné szerint fontos, hogy házi kedvencét kutyaiskolába kísérje a gazdi. Ott megtanulhatja azokat a nevelési fortélyokat, amelyekkel közelebb kerülhet az állathoz, hogy tudja: mit tehet azért, hogy gyermeke és kutyája barátságot kössön.

– A német dognál kezdődik a kutya, a többi csak annak látszó élőlény – osztotta meg velünk véleményét a szegedi Kocsis Vilmos, akinek két kisfia – a hatéves Gergő és a hétéves Ádám – két nagytestű kutya társaságában nőtt fel. Születésüktől kezdve panellakásban éltek kedvenceikkel, az ebek „anyaoroszlánként" mindig védelmezték a csöppségeket. – A labrador keverék Lisa – már nincs köztünk – és Dori, a kilencéves német dog egyetlenegyszer sem mordult a fiúkra, pedig kaptak „kiképzést" a gyerekektől. A nagyméretű dog az egyik legstabilabb idegrendszerű kutya. Igaz, amikor megvettük kedvenceinket, még nem születtek meg a fiúk, de a választást utólag is jó döntésnek tartom. A gyerekszobába soha nem mehettek be az állatok, de amikor a fiaim játszani akarnak Dorival, bármikor megtehetik, nem félek őket magukra hagyni – mesélte az apuka. Elárulta: a védőnő nem tartotta jó ötletnek, hogy kutyát tartsanak a gyermekeik mellett. Végül bebizonyosodott: az állatok közelségének hatására megerősödött a fiúk immunrendszere, így ritkán betegek. Kocsis úr úgy véli: az a kutyatartó nem bánhat helyesen kedvencével, aki nem ismeri az eb tulajdonságait. Ezért aztán, ha egy kutya emberre támad, akkor a gazdája a hibás!

Kutyatámadások Csongrád megyében

2002. április 6.: Pitbull rontott egy kutyát sétáltató férfi kedvencére a szegedi Kálvária sugárúton. A 70 éves férfi szívrohamot kapott, és a helyszínen életét vesztette.

2003. április 4.: Egy szegedi nőre a Hont Ferenc utcában rontott rá egy harcias eb. Az asszony tetanuszoltást, injekciókúrát kapott.

2003. október 7.: Harci eb támadt Algyőn egy kutyáját sétáltató nőre, majd a segítségére siető édesapjára – a lányt megharapta az állat, a férfit úgy fellökte, hogy bordatörést szenvedett.

2005. március 24.: Rotweiler támadt egy babakocsit toló fiatal nőre Kiszomboron. Az összemart nőt megoperálták, a rotweilert elaltatták, az eb gazdája ellen szabálysértési eljárás indult.

2007. február 28.: Két staffordshire terrier rontott rá három emberre Makón. A 73 éves férfi egyik lábát amputálni kellett, felesége nyolc napon túl, a szomszédja pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A kutyákat lelőtte a gyepmester. A rendőrség büntetőeljárást indított a kutyák gazdája ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom