Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mi lesz a szegedi ''Bakter'' sorsa?

A szegedi MÁV-diákotthonban jelenleg több mint 300 diák lakik. Az idén 110 éves intézményt kezelő alapítvány az ország más városaiban már két hasonló diákotthontól megvált, ezért terjedhetett el a hír, hogy a szegedit is bezárják. Az alapítvány azonban – bár nehezedtek a feltételek – továbbra is működteti a szegedi kollégiumot.
Fotó: Karnok Csaba
Elterjedt a hír a városban: bezárják a szegedi MÁV diákotthont. A 110 éves intézményben – amelyet a MÁV épített – jelenleg 224 középiskolás és 115 egyetemista lakik, a diákotthon ma már nem csak a vasutas családok gyermekeit fogadja. A tulajdonos MÁV Rt. 1994-ben hozta létre a Vasút a Gyermekekért Alapítványt (VGYA), hogy kezelje intézményeit – így a szegedit is. Ehhez anyagi támogatást is biztosított, az országban működő mintegy 20 diákotthont és óvodát évente több száz millió forinttal segítette. 2003-ban azonban megszüntették a támogatás folyósítását, azóta a szegedi „Bakter" a diákok után járó állami kvótából, és a kiegészítő tevékenységekből tartja fenn magát. Például rendezvények céljára adják bérbe a helyiségeket, illetve szállást adnak kiránduló osztályoknak. A diákok után az állami támogatás 50 millió forint, a további 35 milliót maga az intézmény teremti elő.

A hír – miszerint bezárják a szegedi „Baktert" – azért kaphatott szárnyra, mert a VGYA tavaly a kőszegi diákotthonra tett lakatot, idén, a tanév végén pedig eladja a békéscsabai épületet is. Ez utóbbi eset szerencsés: az új tulajdonos, az evangélikus egyház továbbra is kollégiumként kívánja üzemelteti az ingatlant.

A „Baktert" azonban nem fenyegeti ez a veszély. Megkeresésünkre ugyanis a VGYA kuratóriuma közleményben tudatta lapunkkal: „az alapítvány kuratóriuma a nehezített körülményei ellenére is mindent megtesz a kezelésében lévő intézmények működtetéséért. A szegedi diákotthon kiegyensúlyozott működéséről továbbra is gondoskodik." Emellett, mint írták, nyitottak minden olyan kezdeményezésre, amely biztos garanciát jelent az intézmények hosszú távú működtetésére, magas szintű szakmai munkájára. Hasonló választ kaptunk a MÁV Zrt.-től is.

Információnk szerint az elmúlt hetekben igazgatóváltás történt a szegedi intézményben, ennek okát azonban nem sikerült megtudnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom