Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Miattunk kelnek fel kora hajnalban

Szeged - Nem szenvedés a hajnali kelés azoknak, akik a mi kényelmünk miatt ébrednek akkor, amikor mi még az igazak álmát alusszuk. Egy újságkihordót, egy villamosvezetőt és egy rádióst kérdeztünk arról: hogyan telik egy napjuk.
Még alszik Szeged, egy lélek sincs az utcán, a bulizók is táncolnak még, amikor fél háromkor Andirkó Krisztián kerékpárra pattan.

– Hétfőtől szombatig dolgozom. Éjjel kettőkor kelek, és hatkor fejezem be a munkát. Már megszoktam ezt a ritmust. Szeretem csinálni, bár kezdek elfáradni. Tíz év hosszú idő – mondja a 28 éves fiatalember, aki miután bedobja az utolsó újságot is a postaládába, hazamegy pár órát aludni. Akkor, amikor mi ébredezünk. Délelőtt pedig indul tovább: egy futárcégnél dolgozik délután ötig.

– Napközben nem vagyok álmos. Mikor hazaérek, akkor jön ki rajtam a fáradtság. 9-10 körül szoktam lefeküdni aludni. Kicsit hosszúak a napjaim, de még bírom. Majd ha családom lesz, változtatok – magyarázza Krisztián.

A tízemeletesek ablakai sötétek, csak két lakásban ég a lámpa. Hajnali három óra ötven van – ekkor indítja be először a villamost Kovács Tibor.

– Közel lakom, ezért nem kelek korábban háromnál. Az első járattal teljesen más Szeged, mint mondjuk hétkor. Akkor már sokan vannak az utcán, nincs ilyen nyugalom – magyarázza a 39 éves villamosvezető.

Andirkó Krisztián már tíz éve hordja a friss újságot. Fotó: Frank Yvette
Andirkó Krisztián már tíz éve hordja a friss újságot.
Fotó: Frank Yvette

18 éve viszi az utasokat, általában Rókus és a vasútállomás között. Az első járaton is vannak utasok: bulizásból hazafelé tartók, korai vonattal utazók, vagy már munkába indulók.

– Jó pár évvel ezelőtt volt olyan utas, aki gyümölcsöt adott vagy „jó közlekedést" kívánt, amikor felszállt kora reggel. Mára ezek a figyelmességek kikoptak – meséli Tibor. – Fárasztó a korai kelés, de megszoktam. Ha délutános lennék, azzal az egész napomat elrontanám. Így legkésőbb fél kettőkor végzek. Utána még van időm a családra.

Alig van autó az utcán, amikor Kisházi Sanyi beül a kocsijába. A kutyát sétáltató idős bácsit csak arcról ismeri: köszönnek egymásnak. A Rádió 88 reggeli műsorvezetője hajnali ötkor kel. Hat előtt öt perccel már adásban van.

– Azt hittem, gyorsan megszokom a korai kelést, de nem. Hideg zuhannyal és erős kávéval kezdem a napot. A kocsiban olyan zene szól, ami felpörget. De akkor derülök fel igazán, amikor meglátom a kolléganőm, Balázs Szandra arcát.

A 27 éves rádiós május óta ébred minden hajnalban úgy, hogy nekik kettejüknek van a legjobb munkájuk: ők ébresztik a szegedieket. Ezért nem teher Sanyinak a korai kelés.

A Cafe 88 után még nem megy haza: üzleteket köt, és készül a másnapi műsorra. Este kilenckor szinte „belezuhan" az ágyba. A barátai már megszokták, hogy sosem ér rá. – Szerintem, aki hajnalban kel, az azért csinálja, mert szereti a munkáját. Másképp nem lehet.

Olvasóink írták

 • 5. blossom 2008. október 13. 23:10
  „es meg sokaknak a minden fele aru(tej-kenyer-hus) kiszallitoknak,az orvosoknak,apoloknak,rendoroknek,tuzoltoknak,mentososknek,es ,meg meg annyi ejjel,es koran kelo dolgozo embereknek!!!!”
 • 4. katcsi 2008. október 13. 15:02
  „mindent kösz”
 • 3. kifli 2008. október 13. 09:38
  „Köszönjük a pékek munkáját is!
  Bár a reggel (3.00 óra)az ő vonatkozzásukban eufemizmus.”
 • 2. csak Rita 2008. október 13. 09:16
  „Elismerésem nekik! És a családjuknak is - már akinek van - , mert nem lehet nekik sem könnyű!”
 • 1. Ágic 2008. október 13. 08:47
  „Köszönjük a munkátokat! :-)
  További sok sikert és kitartást hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötből három magyar elégedetlen a külsejével

Szeged - Csupán a magyarok kétötöde elégedett azzal, amit a tükörben lát. A férfiak jobban elfogadják magukat, mint a hölgyek. Tovább olvasom