Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mibe kerül 2 milliárd?

Csongrád megye - Ha a kormány elfogadja a napokban nyilvánosságra került tervezetet, gyakorlatilag több ezer rákbeteg elveszíti a reményt. A rendeletben az szerepel, csak az kaphatja meg a modern, gyógyszeres kezelést, akinek jók az életkilátásai. Márpedig éppen a 8 éve alkalmazott terápia biztosítja ezt: e nélkül az előrehaladott stádiumú betegek csupán pár hónapot élnek.
Közel 2 milliárd forintot spórolna a költségvetés azzal a rendelettel, amelynek tervezetét a napokban hozták nyilvánosságra. De mi a valódi ára ennek a megszorításnak?

Amellett, hogy a mellrákos nőknek a korábbinál szigorúbb kritériumoknak kellene megfelelniük, hogy modern, gyógyszeres kezelést kaphassanak, gyakorlatilag szinte minden súlyos végbélrákkal küzdő betegtől megvonnák az életmentő terápiát. A javaslat szerint ugyanis csak azok kaphatnák meg az eddig alkalmazott drága kezelést, akiknél van esély arra, hogy véglegesen meggyógyulnak, vagy legalábbis operálható állapotba kerülnek. Akiknek rosszak az életkilátásai, azoknál a kemoterápiát kell alkalmazni. Csakhogy az előrehaladott végbélrákos betegek esélyei minden esetben csekélyek: e nélkül a kezelés nélkül néhány hónap alatt meghalnak. Akiken a műtét már nem segített volna, mindannyian ezt kapták – eddig.

Nem egyformán drága mindenkinek az élete? Fotó: Frank Yvette
Nem egyformán drága mindenkinek az élete? Fotó: Frank Yvette

Magyarországon a vastalbélrák vezető halálok, évente 8-9 ezer új esetet regisztrálnak, 60 százalékuknál a betegség már kiújult vagy áttéteket képzett. Nyolc éve törzskönyvezték azt a szert, amelynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulnak, vagy legalábbis olyan állapotba kerülnek, amellyel együtt tudnak élni. Az ambulánsan, 2-3 hetente adott infúziós kezelés célzott, molekuláris hatású, ráadásul – ellentétben a kemoterápiával – nem gyengíti le a szervezetet, így a beteg megőrizheti akár munkaképes állapotát is.

Az államtitkár szerint félreértés történt

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést. Mint elmondta, mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, ahogy annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki.

– Ez az eljárás alapvetően megváltoztatja ezeknek a betegeknek a prognózisát – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezetője. – Az áttétes, előrehaladott állapotban lévőkre e nélkül néhány hónapon belül halál várna. Van, aki viszont már 8 éve kapja ezt a kezelést, vagyis megmentette az életét.

A szer azonban drága, évi több millió forintba kerül minden egyes beteg esetében. A társadalombiztosító jelenleg finanszírozza, így a betegeknek nem kerül pénzébe. Igaz, ha ez a lehetőség megszűnne, még csak megvenni sem tudnák maguknak, hiszen a klinikai kezelések során alkalmazott szereket nem lehet patikában megvásárolni.

– Ez a tervezet szakmaiatlan. Elveszi a betegektől azt a világszerte alkalmazott kezelést, amelyre szinte minden esetben reagál a szervezet, és meghosszabbítja a beteg életét, javítja életminőségét. Ez elfogadhatatlan, ezt a véleményt pedig a klinika hamarosan meg is fogalmazza – mondta el a professzor.

Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület szintén tiltakozik a rendelettervezet ellen. Ahogy közleményükben fogalmaznak: az intézkedés sokak számára annyit jelent, hogy hamarabb fognak meghalni. Akiknek előrehaladottabb állapotuk miatt nincs esélyük a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek szeretteikkel. „Ma Magyarországon minden vastagbélrákos beteg bízhat abban, hogy a kórházban vagy klinikán megadják neki a hosszabb túlélés esélyét. A célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem az új lehetőségekkel bővíteni kell" – áll a közleményben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. ikszy 2012. december 15. 21:12
  „Kíváncsi lennék az onkológus orvosok véleményére Szócska úr vádjait illetően!”
 • 24. ikszy 2012. december 15. 21:08
  „Szócska úr csak tudja! Bevett gyakorlat volt, ha le volt fizetve az orvos a gazdag hozzátartozóktól, volt kezelés. Ezt a mentalitást tette magáévá az államtitkár úr. Ő csak erre emlékszik. Úgy tűnik semmi értelmes érv nem hat a "szeretett" vezetőinkre. A mai uraságok, dámaságok csak abból értenek, ami nekik jó vagy jónak vélnek. Ha nem jó szidnak másokat, az előző nyolc - hatvan évet! A szocikat, zsidókat és mást. Nekik csak a pénz számít. Azt remélem nem lesz boszorkányüldözés, boszorkányégetés! Elkeserítő!”
 • 23. baba60 2012. december 15. 14:08
  „Szégyenteljes az egész, de remélem mind ez visszahullik rájuk és a családjukra. Mivel így kerek a világ.”
 • 22. kumisz 2012. december 15. 08:20
  „Az egykulcsos adó ?????”
 • 21. qrumpli 2012. december 15. 04:34
  „Hú de meg tudnám ezt a mi dicső Viktorunkat tanítani nyüszíteni.”
 • 20. ablakzsiráf 2012. december 14. 20:10
  „Gondolom a kormány daganatos hozzátartozói nem "csúsznak" bele a már előrehaladott állapotba! Nekik továbbra is járni fog az ingyen gyógyszer! További kérdésként merül fel bennem, hogy ki fogja a betegek fejére olvasni az ítéletet. Nyilván az orvos-, aki a megvetést, leköpést, gyűlöletet kapja- nem a politikusok, akik Istenként döntenek emberi sorsok felől! Jobb kérdés azonban, hogy milyen szempontok alapján döntik el azt, hogy ki kaphat gyógyszert. Mennyire lehet a döntés szubjektív... Bele sem merek gondolni, hogy mi lehet ebből!!!”
 • 19. gretzki 2012. december 14. 19:22
  „18. Belváros 2012.12.14. 19:11
  Te félsz, hogy kiabálsz?”
 • 18. Belváros 2012. december 14. 19:11
  „SZERINTEM EZ IS RÉMHÍR TERJESZTÉS!!!!
  A BAL LIB MÉDIA GAZTETTE!
  NEM KELL MINDENRE FELÜLNI!!!”
 • 17. gretzki 2012. december 14. 19:07
  „Stadionok helyett hány évig lehetne finanszirozni ez ellátást?
  Most akkor családbarát kormányunknak mi is a fontosabb?”
 • 16. shouri 2012. december 14. 17:42
  „Dicsö kormányunk, Isten verjen téged!”
 • 15. klj-54 2012. december 14. 17:20
  „Orbán és Kósa foci pályája fontosabb mint a betegek élete.
  Ennyire egyszerű ez!”
 • 14. Minibusz 2012. december 14. 16:57
  „13. alex2000 2012.12.14. 16:34
  Húúú!
  Hányszor hallottuk már, hogy csak pletyka meg rémhír meg etc.
  Legyen igazad, és tényleg csak kacsa az egész.
  Viszont van egy régi dakota mondás, mely szerint
  "Nem zörög a paraszt, ha a szél nem fújja!"
  Bár van aki haraszttal ismeri, de most ez nem lényeg.
  Szóval ma cáfolják meg feljelentik meg a fene tudja még mit csinálnak, aztán holnap meg mégiscsak bevezetik.
  Van egy másik dakota mondás, mely szerint aktuálisabb lehetne.
  "-Honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik?
  - Mozog a szája."
  No, nekem meg ez a véleményem.
  Ha valamit cáfolnak, meg "bedobnak" a közvéleménybe, akkor ott terelés van. Valamit sumákolnak, és el akarják terelni a figyelmet arról a témáról.
  És ezt bitang jól csinálják.
  Tuti, hogy a diákok "műsora" is erre megy ki, valami sokkal fontosabb dologról sunnyognak.
  Bizonyítani nem tudom, de ez csak egy vélemény.”
 • 13. alex2000 2012. december 14. 16:34
  „Tipikus bal.liberális média! Ez a cikk hazudik! Már tegnapm is cáfolták a TV-ben is az illetékesek és kijelentették, hogy a hangulatkeltők szándékosan rosszul értelmezik a terveket, mert pontosan arról van szó, hogy nagyobb összegeket szánnak erre a feladatra. Az ilyen rémhírkeltés miatt fel is lehetne jelenteni a terjesztőket.”
 • 12. katika75 2012. december 14. 16:18
  „Szócska szerint csak félreértelmezzük. <moderálva>”
 • 11. Agáta 2012. december 14. 16:10
  „Az előző bagázs a mentális problémákkal küzdőktől vonta meg a megfelelő kezelést a budapesti kórház bezárásával. A mostani követi a példát, jó nagy lapáttal rá is tesz. Elvégre kevés a magyar, de azért hulljon a férgese, Spárta után szabadon (a gyengébbek kedvéért: Az ókorban a spártaiak az életképtelennek látszó, esetleg sérült gyerekeket kirakták egy sziklára és ott hagyták, igaz, a hegyekben élő helóták befogadták azt, amelyiket élve megtalálták). Abban biztos vagyok, hogy a rokonok és a csókosok kivételt fognak képezni.”
 • 10. queenmargareth1 2012. december 14. 15:31
  „x.Padlóra küldte Némethéket kisfiuk betegsége”
 • 9. queenmargareth1 2012. december 14. 15:30
  „nem magam sajnálom, hanem sajnos vannak BETEG! ISMERŐSEIM!KÖZTÜK EGY 9 ÉVES GYERMEK”
 • 8. balihoho 2012. december 14. 14:00
  „A kormányzat által elkövetett, emberiesség elleni büntettek, már, már súrolják a kommunista bűnöket. Az eutanáziát tiltják, de az állam burkoltan alkalmazza, itt erről van szó Más lehetősége nincs annak, aki súlyos rákbeteg, csak annyi, hogy imádkozhat, ne kelljen sokáig szenvednie. A rendelet alkotóit tekintve, pedig nem kell attól tartani, hogy ott ´fönt" nincs pénz a gyógyításra, gyógyszerre. bőven telik a minisztériumi államtitkári, átlag fizetéseket kétszeresen, háromszorosan meghaladó jövedelemből.”
 • 7. deszkás 2012. december 14. 13:48
  „X!(5 hsz) Miért nem igaz? Akkor jobb volna:olcsóbb a lőszer.Látszik elkerülte MÉG környezetedet. Egyenlőre.”
 • 6. Linka11 2012. december 14. 13:16
  „Ebben a rendelkezésben is az a lényeg,hogy a fiúk mindenkinél jobban tudnak mindent !!? A hatalmuknál és pénzüknél fogva csakis ők dönthetnek milliók sorsáról, bármiről is legyen szó !- Magyarországon a legkisebb érték az ember, ezt
  a mai hatalom és társai igyekszenek alaposan belénk verni ! Eddig amihez nyúltak ott mindenütt bizonytalanságot és anarchiát hagytak maguk mögött ! Persze bizonyos szempontból már az elődjeik is úgy tettek, mintha a diliházból irányítanák az országot.- Jaj nekünk, ha ebben a politikai elitben reménykedünk !!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zerline, a szobalány története

Fekete Gizi játssza a Hermann Broch-darab címszerepét a Korzó Zeneházban. Tovább olvasom