Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Micimackót szereti a késelő kislány

Szeged - Késsel fenyegetett meg egy 11 éves lány a napokban több járókelőt a szegedi Kárász utcán. A rendőrség tanúk segítségével elfogta a negyedikes kisdiákot, de nem tehetett semmit. A lány családja lapunknak elmondta: igaz, hogy problémás a gyerek, de késével nem fenyegetett senkit.
Szerda délután a franciahögyi Tesco parkolójában megtaláltuk a 11 éves Dorinát – kéregetés közben. A lány elismerte: néha verekszik.

– Soha nem nézek bele senki szemébe – mondta a 11 éves Dorina, aki – a rendőrség állítása szerint – az elmúlt napokban a szegedi Kárász utcán több személyt is késsel fenyegetett meg, pénzt követelve. – Azt mondták, hogy le akartam szúrni őket, de nincs is késem – védekezett a kislány, akire a szegedi Franciahögyön, a Tesco-parkolóban találtunk rá. Testvéreivel itt és a Kárász utcán szoktak pénzt kéregetni az emberektől.

– Aki nagy kocsival érkezik, az elzavar, hogy takarodjak a francba, de aki kis autóval jár, többnyire ad pénzt – számolt be koldulási tapasztalatairól a negyedikes kisdiák. Dorina az összegyűjtött pénzen általában chipset és csokit szokott vásárolni.

A romos rókusi ház Szegeden, ahol Dorina családjával együtt él. Fotó: Schmidt Andrea
A romos rókusi ház Szegeden, ahol Dorina családjával együtt él.
Fotó: Schmidt Andrea

– A Micimackó a kedvenc mesém. Ha kijárom az iskolát, fodrász vagy pincérnő szeretnék lenni – nézett a jövőbe csibészes mosollyal Dorina, majd megmutatta, hosszú hajában a csillogó műhajat. – Szeretem a hajakat, ezért szeretnék fodrász lenni, a pincérnők meg sokat keresnek – tette hozzá. A szülők szerint 11 éves lányukkal az utóbbi egy évben egyre több a probléma.

– Az a baj, hogy mindig verekszem. Ha kell, a fiúkat is meglegyintem az iskolában, de még az utcán is – húzta ki magát a kislány. – Nem szeretem ha csúfolnak, ha azt mondják: „cigány" vagyok – legyintett felénk, mutatva, hogyan jár a keze verekedés közben. Búcsúzóul egy kis aprót nyomtunk a tenyerébe.

Csongrád megyei bűnelkövetők

2005: összes 4444, 18 év alatti 576
2006: összes 4730, 18 év alatti 573
2007: összes 4268, 18 év alatti 553

– A lányom balhézik, de az túlzás, hogy késsel fenyegeti a járókelőket – jelentette ki Dorina apja, László. A négy gyerekes család egy rókusi társasház szoba-konyhás lakásában tengeti életét. Az udvaron szeméthalom. Az egyik falra szórópisztollyal egy koponyát festett valaki, és azt írta alá: „Danger Zone". A romos ház egyik földszinti lakása néhány hete kiégett – se ajtaja, se ablaka, csupa korom fal. A szomszédok szerint a gyerekek tüzeskedés közben gyújtották fel az egyébként üresen álló lakást.

– Ez hazugság, a gyerekeim nem tennének ilyet! – cáfolta szomszédait az apa. – Nevelem őket, ahogy bírom – indult Laci a szobába, ahol 9 éves fia tévézett. – Beteg szegény, ezért is magántanuló. Nem tud közösségben viselkedni – panaszolta László.

– A kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma stagnál. Azonban egyre erőszakosabb esetekről lehet hallani – nyilatkozta lapunknak M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. A rendőr őrnagy szerint a kiskorúak nem „megélhetési bűnözők", a legtöbb esetben „diákkori csínynek" tekintik azokat a tetteiket, melyekért felnőttként börtönbüntetést is kaphatnak.

A 11 éves kislányra a Tesco parkolójában bukkantunk rá. Ismét kéregetett. Fotó: Schmidt Andrea
A 11 éves kislányra a Tesco parkolójában bukkantunk rá. Ismét kéregetett.
Fotó: Schmidt Andrea

Hasonlóak a tapasztalatai Simon Dominikának is. A Szegedi Városi Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi csoportjának a vezetője szerint igaz, hogy nem emelkedett a kiskorú bűnözők száma, azonban a demográfiai adatokat nézve évről-évre csökken a népesség, így nincs okunk optimizmusra.

Az utóbbi években jelent meg az iskolán belül is az olyan bűncselekmény, mint a lopások, a testi sértés és a garázdaság. Az ügyész szerint a fiatalokat az unalom, a bosszú és az áhított vagyontárgyak megszerzése készteti bűnözésre. A gyerekkorúak, azaz a 14 év alattiak nem büntethetőek. A fiatal korúak esetében az ügyészség az esetek 50-60 százalékát terjeszti fel vádemeléssel a bíróságra.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. rókicc 2008. április 09. 15:04
  „Sziasztok!

  A kép alapján be tudja valamelyikőtök azonosítani, hogy melyik utcában van ez a ház Rókusban?

  Köszi”
 • 53. pb no name 2008. április 06. 20:13
  „nekm a telefonom lopta el a kis k..va
  fel is jelentettük de nem tehetnek semmit!!
  én a barátnőmmel voltam tőlünk az időt kérdezte mi meg is mondtuk!! de nem hitte el!! aztán elragtam!(a telefont)
  aztán utánunk szaladt és fenyegetőzött közbe szaladtunk a trolira!ő jött és elénkált és a telefont kicsavarta a kezemből!( ami 30.000 ért)éz van nem tudunk mit tenni!
  sajna vannak ilyenek!de hát ha erre nevelik az is r..hadjon meg!!
  amugy a tesco-nál +corá-nál+kárázon is ottvannak !!szóval a ti érdeketekben vigyázzatok! komolyan máskor ha arra mék akk gázspréé vel megyek azt ha odajön akk ugy le fujom ha k.o. fél óra!!
  aztán persze azt csinál amit akar! azt majd én is azt mondom hogy hátt nem vok büntethető!! de lehet h meg is veretjük
  mert olyan sok szart kevert már igy ebből elég!! de akk is ez csak akkor is 1 és a tö9bbivel nem tehetünk semmit sajna ez van!!by:no name”
 • 52. radikalis 2008. április 05. 10:29
  „Ezt a tetvet egyébként nem lehet nemkívánatossá nyílvánítani? Abban már úgyis van gyakorlata a "tisztelt" sz. közgyűlésnek”
 • 51. sony 2008. április 05. 09:13
  „Ez a csaj sajnos az én iskolámba jár és pont az osztálytársam!!
  Már többször azzal gyanusította az egyik osztálytársam hogy dorina lopta el a telefonját!!!”
 • 50. ukuku 2008. április 05. 00:22
  „Ja, ma is a tescoban bandáztak. A nyomorult társaság.”
 • 49. Réka-Rose 2008. április 04. 15:36
  „Érdekes!nem hinném,hogy a 11 éves Dorina Chips-re és csokikra költi azt a pénzt amit koldul.ÉS én minden nap látom a c.g.ny bandát a mars téren,látom ,hogy miket művelnek szóval...”
 • 48. tabor 2008. április 04. 15:30
  „Reloop: ma is van "tabor" Sziberiaban, valamelyik oldalon volt, hogy No-bol kuldenek oda nehezen kezelheto fiatalokat. Igazabol nem tabor, hanem falvak, a "vedelmet" a farkasok es a medvek, meg a vegtelen tajga jelenti.”
 • 47. Anonymus 2008. április 04. 14:19
  „Nekem is volt ehhez a "kislányhoz" szerencsém. Barátnőmmel sétálgattunk a Tescoban. Meglátta ,hogy pénz van nála és odajött hozzánk ,hogy váltsuk fel az apróját. Elég durván viselkedett és ezért próbáltam elküldeni. A válasza: -"Kussojá má"- és közben az öklét mutogatta feldúltan. Visszaszóltam volna neki ,mire odajött egy kisfiú állítólag a tesója ,azzal a kérdéssel ,hogy : Bántjátok a kislányt? ... és közben fejével a kijárat felé mutogatott ,ahol volt egy furgon tele 20-30év körüli cigány csókával akik onnan vigyorogtak. Mondtam bnőmnek ,h adja inkább oda azt az összeget kifizetem neki, és menjünk innen. Oda is adta. De nem kaptuk meg az aprót (egyértelmű) ,mire bnőm higgadtan próbálta kérni tőle ,de a "kislány"(a kis szegény rászoruló kisebbség ,aki szereti a Micimackót..) rugdosódott köpködött és szidalmazott (őszintén én si attól féltem ,h előránt egy kést). Kimentek a Tescobol én meg bementem a biztonsági őrnek szólni. Nem mertük őket feljelenteni ,mert féltünk ,h utánunk jönnek. Mert két tizenéves lánynak nem sok esélye van ellenük...azt hiszem ez elég egyértelmű.. Az őrök meg így nem tehetnek ellenük semmit..
  Az ilyenek is egy külön fajhoz tartoznak... csak ennyit akartam hozzászólni.”
 • 46. HH 2008. április 04. 14:19
  „Jól fel kellene gyújtani az összeset a kárászon, meg a tesco parkolójában is aztán hagy égjenek. Majd csak a fejükhöz kapnának.”
 • 45. ancsy-13 2008. április 04. 13:57
  „Én szerintem tudom,hogy kiez a kislány..és ez nagyon bolond...egyszer jósolni akart nekünk és elkezdi"Nem hisztek ebben?"hát barátnőm az ott akart maradni de mi tuttuk,hogy pénzt akart kérni ezért otthagytuk!!De hát ien az élet vannak ienek sajnos...:(:S..szijasztok”
 • 44. Ági84 2008. április 04. 09:05
  „Kedves Józsika65756!

  Azért abban ne legyél biztos, hogy évek múlva is 5-7szer többen leszünk. Mondj olyan várost, amelyiknél van még "romamentes" övezet. Pl. itt van Szegeden cserkó környéke. Félek odamenni egyedül, annyi a sötétbőrű ember. Vagy pl. dorozsma egy része, vagy pl Makón, az úgynevezett "honvéd", ahol 99%-ban cigányok élnek, vagy Kiszombornál a Halesz, ami szintúgy cigánylakta. És vannak már olyan helységek, ahol lassan ők vannak többen, pl Dóc, vagy Sátoraljaújhely, ld. Győzike...
  Én azért nem vagyok biztos abban, hogy mindig mi leszünk többen.”
 • 43. tudor 2008. április 04. 03:50
  „pepper:

  ha lefújnád a tolvajt, még te kerülnél dutyiba kiskorú veszélyeztetés és garázdaság miatt!

  ilyen ez a magyar rendszer.

  ezeket a kölköket lopásra nevelték, 16 ig így lopnak, 16 év után meg futószalagban kezdenek szülni (mint a félkezű lány a tesco-kárász vonzásában) és legálisan kapják a dupla családipótlék mellett a lehetö legtöbbféle juttatást.

  mikor megy már mindegyik ki kanadába, a jobb életkörülmények közé? :D”
 • 42. józsika65756 2008. április 04. 01:03
  „Ejj, már megint ezek a norvégok... Érik már a balhé úgy érzem. A magyar birka egy nép, de a végtelenségig senkit nem lehet lenyomni. Hosszú tűrés után volt ´48-as forrdalom, utána lett ´56-os, előbb utóbb maszopék is a szemétdombon végződik, és sajnos a cigányok is kivívják maguk ellen a népharagot. És nem szeretnék a helyükben lenni, amikor majd megfordul a tendencia 1,5 vagy 15 év múlva, mert bár fogyunk, még 15 év múlva is vagy 5-7-szer annyian leszünk, és akkor majd kínos lesz, ha a tesco parkolóban nem a kislány fenyeget, hanem őt fogják 9-en rugdosni, és abból esetleg 4 rendőr lesz...”
 • 41. reloop 2008. április 04. 00:17
  „Régen volt, a Szovjetunióban egy olyan dolog, (nem mintha tul sok jó lett volna ott ), hogy átnevelőtábor, ahova az ilyen gyermeket elküldték, és úgy mond átmosták az agyát pár év alatt, rendet tanult és fegyelmet, na meg a kommunista eszmét (ami felesleges, de legalább szigoru) :D”
 • 40. hal 2008. április 04. 00:02
  „Szia agi84 teljesen igzad van ............
  Valamit kene teni a budos ciganyok elen..
  De mit netan egy kis gaz kamrat...
  Vagy adig nincs segely mig nem dolgozik napi 10orat...”
 • 39. Ági84 2008. április 03. 21:32
  „Ja és még valami.
  Az a hatalmas elméjű újságíró, aki pénzt adott ennek a "kislánynak", kívánom , hogy tapasztalja meg azt, hogy ez a kis utálmány valamelyik szerettét rugdossa és leköpi!
  Egyszerűen röhej... No comment.”
 • 38. Ági84 2008. április 03. 21:29
  „Teljesen igaza van az összes hozzászólónak.
  Összefogásra lenne szükség, azzal talán elérhetnénk valamit.
  Csak az a baj, hogy bármit teszel, ha ez egy cigány személy ellen irányul, akkor az már diszkrimináció. Gondoljátok csak el, ha ez a kislány leköpne engem, elkapna a hév és lekevernék neki egyet, mivel már felnőtt és büntethető vagyok, nem csak bántalmazás miatt büntetnének meg, hanem a diszkrimináció miatt is. És ha ez nem lenne elég, ki tudja, hogy kik várnának a kijáratnál...

  Amíg nem lesznek szigorúbb törvények, amelyek egy kalap alá veszik a cigányokat a magyarokkal, és amíg nem tolják ki a büntethetőség alsó határát legalább 10 éves korig, addig hiába az összefogás.
  Sajnos lassan igaz lesz az, ami egyszer egy cigány száját hagyta el: " nézzetek csak szét, mi nem dolgozunk, csak csináljuk az gyerekeket, ti dolgoztok, alig van gyerek, néhány év, és ti lesztek a kisebbség..."”
 • 37. Potyesz 2008. április 03. 19:48
  „Én nekem is volt szerencsém találkozni vele.(Igaz régebben.)
  Megint csak kéregetett.
  Én mondom ,nem norma ez a kicsaj.
  Felőlem ennyi!!!!!!!!!!!!”
 • 36. dodo19 2008. április 03. 19:34
  „Segéjt kapnak segéjjel a mi adónkból, meg még egy kis segéjt. És efölött még a megmaradt forintjainkat is "elkunyizzák". Ha nem kapnak, késelnek.Ezeket a szutykokat nem lehetne ivartalanítani?? Miért kell gyerekként kezelni egy darab szart, ha felnőtt bűnt követ el. Benne van a cikkben "nem megélhetési bűnöző". Ez még súlyosabbá teszi a tettét. Voltak a történelemben olyan vezetők akik tudták, hogy ki kell írtani az emberiség férgeit. Barna jelzést kaptak, csak sajnos nem elég korán. Most meg félhetünk tőlük. De támogassuk a mocskokat, adjuk alájuk a lovat, biztos van értelme, csak én nem látom. Nem vagyok fajgyűlölő, de az utobbi idők legfelháborítobb eseményeit ők követték el. Ez azért jelent valamit, nem?”
 • 35. Vega 2008. április 03. 19:22
  „vele semmit nem kell csinalni. azokkal kell akik miatt igy viselkedik. ök biztos elmultak 14 azt garantalom:)”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gereblyét vásárolt a gereblyés gyilkos

Balástya - Jókedvű a balástyai gereblyés gyilkos. Hátborzongató, hogy B. Mihályné a háza előtti kertben énekelget, hangja elhallatszik áldozatának a házáig. Tovább olvasom