Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Midibuszok gyűjthetik össze az utasokat a város széléről

Szeged - Néhány éven belül Szegeden is úgynevezett gyűjtőbuszok segítségével juthatnak el a ritkán lakott területeken lakók az eddig tőlük távol lévő busz-, troli- és villamosvonalakhoz.
– Szeged peremkerületeiben élőknek, köztük időseknek vagy kisgyermekes szülőknek alkalmanként jelentős távolságot kell gyalog, olykor rossz időjárási körülmények között megtenniük, hogy igénybe vehessék a helyi tömegközlekedési járműveket. Nyugat-Európában már bevált, hogy a ritkán lakott területeken úgynevezett gyűjtőbuszok „szedik" össze az utasokat. Midibuszokon jutnak el buszhoz, trolihoz vagy villamoshoz, és természetesen vissza. Ott az emberek kedvezően fogadták és igénybe veszik, mi is szeretnénk megvalósítani – nyilatkozta Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester.

Az elképzelések szerint előzetes tesztelés után 3-4 éven belül fokozatosan, de valamennyi peremkerületben beállítanának gyűjtőbuszokat. A szegedi tömegközlekedésben részt vevő SZKT és a Tisza Volán Zrt. már megkezdte az egyeztetéseket.

A Vadkerti téri buszfordulóban sem kell eztán várakozni. Fotó: Miskolczi Róbert
A Vadkerti téri buszfordulóban sem kell eztán várakozni.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szegeden az utasok 80 százaléka bérletes, ugyanazzal a bérlettel lehet majd a gyűjtőbuszokon is utazni. Bár arra még nincs kidolgozott terv, hogy a jeggyel utazók hogyan vehetik igénybe a csak a peremkerületekben közlekedő midibuszokat, de az biztos, nem kell két jegyet váltaniuk. Valószínűleg majd átszálló- vagy egy órán át érvényes jeggyel szállhatnak fel a gyűjtőbuszra és a „fő" járműre.

– A kertvárosokban élőknek szinte nem is kell menetrendhez igazodniuk, ugyanis a gyűjtőbuszok gyorsan, átlagosan 5 percenként követik egymást – mondta Nagy Sándor.

Olvasóink írták

 • 4. veva 2008. június 23. 17:59
  „Végre gazdaságosabbá, ugyanakkor színvonalasabbá válhatna az "egybuszos" peremkerületek (Új-Petőfitelep, Baktó, Béketelep, Szentmihály, Hattyas, Gyálarét) tömegközlekedése! Végre egyenértékű városlakók utazhatnának az azonos árú bérletekkel-jegyekkel. Megszűnhetne a Körtöltésen kívüliek kiszolgáltatottsága (fél óránkénti követési idő miatti gyaloglás - bérlettel a zsebben).
  Kérdés, hogy a következő helyhatósági választásig megkezdődik-e a bevezetése - utána már bizonytalan!
  Nagy csalódás lenne, ha csak ígéret maradna!”
 • 3. Antiserver 2008. június 23. 14:31
  „Jó ötlet.”
 • 2. szunyi 2008. június 23. 10:39
  „Jó ötlet. Nekünk nagyon jó lenne (Tápé-Petöfitelep).”
 • 1. joy 2008. június 23. 09:45
  „No, erre az 5 percenkénti gyűjtőbuszra kíváncsi leszek!

  A kiemelt busz-troli-villamos megállókban miért nincsen fedett kerékpártároló?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordkísérlet a Tiszán

Szeged - Országszerte több százan ringatóztak vasárnap délelőtt a Tisza hullámain – a Tiszai… Tovább olvasom