Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Miért ellensége nő a nőnek?

Miért válnak riválissá anyák és lányaik? Miért utálják egymást a lánytestvérek? Miért nem lehet szingli barátnője a férjezett nőnek? Miért dúl a harc a testvérkapcsolatokban? Ki hinné, hogy ennek nem más az oka, mint a szeretethiány.
A nők rendkívüli módon tudják gyűlölni egymást. A legjobb barátnők egyik percről a másikra fordulnak egymás ellen, árulásra, csalásra is képesek. A testvérkapcsolatokban is dúl a harc. Ennek okait kutatta egy brit szociológus.

Veszekszenek a lánytestvérek?

Azért, amit a fiúgyerekek sosem tesznek: a szeretetért. Ha egy családban két lánytestvér van, az egyik mindig okosabb, a másik pedig mindig butább. Ez pedig fájdalmas harcokhoz vezethet. A kamaszkorú lányokat jobban féltik, mint fiútestvéreiket, ezért nem engedik el őket olyan sokszor otthonról. Így több idejük van arra, hogy veszekedjenek, és kivívják a helyet maguknak. Mivel a lánygyerekek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a szüleik mit gondolnak róluk, az apjuk és az anyjuk „szemüvegén át" is látják testvérüket. Aki marginális helyzetbe kerül a családon belül, először megpróbál nagyon jó lenni, hogy bizonyítsa: ügyesebb, jobb, kedvesebb, mint lánytestvére. A testvérek azonban nehezen változtathatják meg azt a családon belüli státust, amelybe beleszülettek. A lánytestvérek általában akkor kerülnek érzelmileg közelebb egymáshoz, ha már elhagyták a szülői házat. Valószínűleg ennek az az oka, hogy ilyenkor már fizikailag elszeparálódnak egymástól.

A legjobb barátnők egyik percről a másikra fordulhatnak egymás ellen Fotó: MTI

Fiatal nők az idősebbek riválisai?

Amikor egy nő belép egy szobába, azonnal tudja, hogy csinosabb, okosabb, idősebb vagy fiatalabb, mint a bent lévő többi nő. Éreztél már lelkiismeret-furdalást azért, mert te voltál a csinosabb vagy a fiatalabb a nők között, és ezért elvontad tőlük az összes férfi figyelmét? Lehangol, ha nem vagy olyan csinos, mint a többiek? Még ha gyűlöljük is bevallani, mindenki figyeli a másikat. A korát, a szexuális kisugárzását. Borzasztó, de így van. Nagyon mérgessé válunk, ha egy nő csinosabb nálunk.

Egy nő ugyanis mit tesz? Felöltözik, és jól akar kinézni, és azt akarja elérni, hogy ne kezeljék együtt a többi nővel. Kultúránkban a szexuális rivalizálás a lányok és anyák, fiatalabb és idősebb nők között igenis létezik. Ezek sztereotípiák, de jelen vannak. A fiatal lányok ugyanis felnőttek akarnak lenni, idősebbnek akarnak kinézni, az idősebb nők pedig mindent megtesznek azért, hogy néhány évvel fiatalabbnak látsszanak. Felnőni – nagyszerű érzés is lehet, fizikailag és lelkileg egyaránt. Az érett nőknek gyakran nagyszerű alakjuk van. Érdemes azonban feltenni a kérdést: ki a veszélyesebb? Az a nő, aki tökéletes sminkben jelenik meg, vagy az, aki kócos hajjal? A válasz: az a nő, aki többet foglalkozik a megjelenésével. Ő ugyanis ezáltal magabiztossá válik, mert tudja: nagy elismerést söpör be.

Házas nő szingli barátnővel?

Soha! És mi ennek az oka? A leggyakoribb magyarázat: mert a szingli nő elcsábíthatja házas barátnője férjét. Általában az egyedülálló nő rosszul érzi magát, és kívülállóként éli meg, ha barátnője tartós kapcsolatot alakít ki vagy férjhez megy. Ilyenkor nagyon sok barátság megszakad. Úgy tűnik, a nők szeretnek hasonló státusban élni, mint a barátnőjük: a házas nők szívesebben barátkoznak házasokkal, az egyedülállók egyedülállókkal. Egyes házas nők azt panaszolják, elveszítették a barátaikat. Mások azt mondják: barátnőjük csak második lehet a sorban, mert a férjük féltékeny rá. De a nők ritkán beszélik meg a barátnőjükkel kapcsolatos ügyeket a férjükkel. Ha ezek az érzések tisztázhatók, akkor talán sem a férj, sem a barátnő nem állít választás elé.

Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvet írok, tehát létezem...

Minden komoly férfi könyvet ír vagy írt ezekben a hetekben: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc arról,… Tovább olvasom