Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Miért káros a fényszennyezés?

Egy nemzetközi szervezet fölhívása nyomán fényszennyezésmérő akció zajlik erre vállalkozó iskolák részvételével országszerte. Fényszennyezés az, ha nemcsak oda jut fény, amit meg kell világítani, hanem oda is, ahová nem kellene. Ez pazarlás, emberre és környezetére egyaránt káros.
A dóm kivilágítását kevésbé fényszennyező módon is meg lehetne oldani. Fotó: Frank Yvette
– Nagyon sok fényforrás nemcsak azt világítja meg, amit meg kellene világítania, hanem egész környezetét elárasztja fénnyel. Jócskán jut fényből fölfelé is, amire pedig végképp semmi szükség – mondja Szathmáry Károly csillagász, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszékének docense. Egy nemzetközi szervezet felhívására országszerte fényszennyezettség-mérés folyik a napokban, iskolák részvételével. A diákok által is végezhető mérések eredményeit a szervezet központjában dolgozzák föl.

Agresszív verebek

Az élővilágot is károsítja a fényszennyezés, megzavarja a madarak, denevérek, rovarok életritmusát. Az irodaházak ablakainak lámpafényes felületei megtévesztik a madarakat, s nekirepülve elpusztulnak. Az éjszakai rovarokat a fényforrások fénycsapdaként működve kigyűjtik a levegőből, a fecskéknek és a denevéreknek nem marad táplálékuk. Az egyesült államokbeli Manhattanben – mely rendkívüli mértékű fényszennyezéssel küzd – agresszív verebek támadtak meg járókelőket. A madarak nem tudták magukat kipihenni, ez zavarta meg viselkedésüket ilyen szélsőségesen.

Mennyire szennyezett fénnyel környezetünk? – Szeged fölé valóságos fénykupola borul, különösen, amióta bevezették a dóm és több más, jelentős épület éjszakai kivilágítását. Ezen a megvilágítás pontosságával, illetve fényt csak a megcélzott területre árasztó fényforrások alkalmazásával segíteni lehetne – állítja a szakember. Hozzáteszi: a fényszennyezés a városban felnövekvő fiatalokat hovatovább megfosztja a csillagos ég látványától, föl sem éled bennük a kívánság a megismerésére.

A csillagászati kutatásokat is lehetetlenné teszi a zavaró „háttérfény". Az SZTE Béke-épületének tetején elhelyezett csillagászati távcsövet például csak akkor lehet használni, ha a dóm kivilágítását kikapcsolják. Az újszegedi csillagvizsgáló szintén mind több „fényterhelés" mellett kénytelen működni. Az emberi egészségre ugyancsak káros a fényszennyezés: az éjszakánként a lakásba szivárgó fény miatt az alvó nem tudja kipihenni magát, mert a szemben nem játszódnak le a sötétséget igénylő, a szervezet egészének regenerálódáshoz szükséges biokémiai folyamatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom