Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Miért válaszd az SZTE-t?

Szeged - Érveket szolgáltatunk a felvételi előtt álló diákok és szüleik beszélgetéséhez, mikor arra a kérdésre keressük a választ: mi emeli ki a Szegedi Tudományegyetemet a felsőoktatási intézmények közül? A szegedi universitas 12 kara névsorából az első négy dékánját kérdeztük: miért érdemes Szegeden továbbtanulni?
Szabó Imre. Fotó: DM/DV
Szabó Imre. Fotó: DM/DV
Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara dékánja, Szabó Imre: – A társadalom mozgása és irányítása, valamint az igazságszolgálatás iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalokat várunk. Alapos elméleti felkészültséget, nyelvi képzést kap, aki nálunk tanul. Az itt szerzett diploma pedig nagyon jól hasznosítható a munkaerőpiacon.

Az általános orvostudományi kari dékán, Vécsei László: – Magas színvonalú a szegedi orvosképzés, az itt végzett hallgatók mind itthon, mind külföldön jól megállják a helyüket. Sőt: az idegen nyelvi programban végzett külföldi hallgatóinkról kapott visszajelzések is pozitívak. Szeged városa a Tisza partján – Klebelsberg Kunó egyetemépítő munkásságának köszönhetően – optimális helyszínt biztosít: a klinikák és elméleti intézetek közel vannak egymáshoz, és szorosan együtt dolgoznak.

Vécsei László. Fotó: DM/DV
Vécsei László. Fotó: DM/DV
Aki pedig a kutatásban is részt szándékozik venni, annak elméleti intézeteink, klinikáink, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja bőséges lehetőséget biztosít a nemzetközi színvonalú tudományos diákköri munka végzéséhez. Az orvosi diploma megszerzése után szakorvossá képezhetik magukat a fiatalok, illetve tudományos fokozatot – PhD-t – szerezhetnek, amellyel megalapozzák 3–4 évtizedes szakmai karrierjüket.

A bölcsészettudományi kar dékánja, Csernus Sándor: – Színvonalas, nemzetközi kitekintéssel bíró, humán értelmiség nélkül nincs élhető, modern társadalom. A bölcsészeti stúdiumok olyan általános műveltséget, képzettséget is adnak, és olyan készségeket fejlesztenek, amelyek az adott szakterületi specializáción túlmenően a legkülönfélébb irányokban hasznosulhatnak.

Csernus Sándor. Fotó: DM/DV
Csernus Sándor.
Fotó: DM/DV
A nagy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szegedi bölcsészkar az ország legjobban jegyzett intézményei közé tartozik, ahol igazi, kellemes egyetemi környezetben magas szintű tudás megszerzésére nyílik lehetőség.

Az egészségtudományi és szociális képzési kar dékánja, Barnai Mária: – Az egészség megőrzéséért, az elveszett egészség visszaállításáért sokat tesz, aki karunkon tanul. A színes, érdekes szakmára vágyó diákok jöjjenek hozzánk. Az itt szerzett diplomával ugyanis mindennap más és más a munka, hátrányos helyzetű embereknek segíthetnek. Ráadásul mozgalmas – az egészségnaptól kezdve a családi programokon át a tudományos előadásokig –, változatos az itteni diákélet.

Barnai Mária. Fotó: DM/DV
Barnai Mária. Fotó: DM/DV
Hallgatók mondják

Miért szereted a szegedi egyetemet? – kérdezi a továbbtanulást tervező középiskolás diák a hallgatótól. A 12 közül most 4 választ közlünk: medikus-, szociálismunkás-, bölcsész-, jogászhallgató mondja a magáét.

– Világszínvonalúnak tartom a képzést, a szegedi klinikák pedig határtalan gyakorlóterepet biztosítanak. Akárhányszor megtanulunk egy fizikai, biológiai, kémiai folyamatot és annak rendellenességeit, egyre közelebb kerül hozzánk az a lény, amelyet embernek nevezünk – vallott a szegedi „orvosi iskoláról" a magát Balázsnak nevező első éves szegedi medikus.

A Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központja. Széles a képzési paletta. Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központja. Széles a képzési paletta.
Fotó: Frank Yvette

– Az egyetemen a tanárok egyenrangú partnerként kezelnek minket és lelkiismeretesek. A változatos feladatok szakmailag nagyon hasznosak – mesélte József az egészségtudományi karról, aki idén fog diplomázni szociális munkás szakon.

– A kulturális programok nagyon színesek. A beszélgetős és filmes szakest vagy a vendégelőadók műsorai mindig jól sikerülnek – tudtuk meg Évától, a harmadéves médiainformatikustól, aki nyári gyakorló helyén webdesignerként tudta kamatoztatni tudását.

– A jogi kari épületre sokat költöttek: lift és számítógépes kabinet is van. A tanulótér nagy, de a növények hangulatossá teszik – sorolták kórusban az előadásra várakozó jogász szakos lányok.

Olvasóink írták

  • 1. pindla 2011. november 27. 10:00
    „Persze, jó az SZTE, de nem minden szakon. Mindenképpen érdemes negyed-ötödévesek véleményét is meghallgatni azon a szakon, ahova megy az ember. És nem PR rendezvényeken, hanem privátban. Bizony hamar kiderül, hogy nem minden szaknak van jövője. Egy kalap alá venni a 12 kar több 100 szakját, bedobva címbe, hogy "Miért válaszd az SZTE-t?" kicsit elnagyolása a kérdésnek.

    Hozzáteszem, ez az összes többi egyetemre igaz. A lényeg a tájékozódás, első kézből, nem a kiadványok alapján. Különben nagyon meg tud lepődni az ember, mikor az utolsó éveiben rájön, hogy nem erre várt, és még csak nem is tud mit kezdeni a papírral.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elakadt a vidék koporsója

Kormányellenes demonstrációt tartott szombat délután a Jobbik Szegeden a megyeháza előtt. Tovább olvasom