Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

MIG 15-ös hajtómű is dübörgött a rakparton

Szeged – Égő autó, villámgyors mentősök és sugárhajtóművel szerelt tűzoltóautó szórakoztatta a Huszár Mátyás rakpartra kilátogatókat.
Két autó ütközött, több fiatal is megsérült. Az egyik sofőrt a tűzoltók szabadították ki, miután a mentők ellátták, társaival együtt a klinikára szállították – valahogy így szólna, ha valódi balesetről írnánk. Katasztrófa legritkábban lesz családi látványosság, szombaton a Huszár Mátyás rakparton mégis szegediek százai gyűltek össze, hogy megtekintsék a mentők, tűzoltók, vízi mentők összehangolt, villámgyors és lenyűgöző bemutatóját. A mentők napjával összekapcsolt eseményen mindenre fel lehetett mászni, be lehetett ülni. Megtudtuk: a szegedi mentőállomás dolgozói évente közel 23 ezer mentési feladatot látnak el.

MIG 15 hajtómű és baleseti bemutató a rakparton. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A baleseti szimuláció története szerint két autó ütközött a rakparton, az egyik jármű kigyulladt, utasa a rakpartra zuhant. A másik kocsi a lépcsősorra gurult, sofőrje beszorult. A helyszínre több tűzoltóautó is érkezett, az egyik csapat a tűzzel, a másik a sérülttel foglalkozott. A tűzoltók rögzítették a sofőrt, miközben egyik kollégájuk lábbal kirúgta az üveget, a többiek nekikezdtek az autó szétvágásának. Pillanatok alatt kiszabadították a sérültet, a mentők szakszerű ellátás után a rohamkocsiba tették. Az egész akció legfeljebb 12 percig tartott – csak bízhatunk benne, hogy élesben sem tart tovább egy hasonló beavatkozás.

A közúti baleseti szimuláció után a Maros Mentőcsoport egy égő csónakból kiugrott fiatal párt mentett ki a Tiszából. Miközben a tűzoltók csónakkal a lángoló kishajó felé indultak a rakparton szüleivel a bemutatóra koncentráló három és fél éves Domonkos Bencétől megtudtuk: egyáltalán nem fél a sok szirénázó autótól, vagy éppen a fekete füsttel égő összetört autótól. – Minden, ami villog, az leköti a gyereket – mondta Bence apukája, Domonkos Zoltán. A család szerint gyerekeseknek is megfelelő ez a program, attól függetlenül, hogy a nézők egy katasztrófát figyelnek testközelből.

MIG 15 hajtómű és baleseti bemutató a rakparton. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Miután a két fiatalt sikeresen kimentették a Tiszából, a Maros Mentőcsoport rövid, a rakpartról viszont alig látható búvárbemutatót tartott. Mentés közben a tűzoltók beindították turbóreaktív oltójárművüket. A különleges nevű eszköz nem más, mint egy MIG 15-ös, 8500 lóerős csúcsteljesítményű hajtómű egy ZIL alvázra szerelve. Picit a repülőnapon éreztük magukat, amikor 10 ezres fordulat fölé pörgették az egykori szovjet harci repülőgép hajtóművét. Tolatás és kiékelés után vízsugárral szórakoztatták a nézőket – az óriási hangerő miatt sok gyereknél eltört a mécses.

Szerencsére a kicsik gyorsan vigasztalódtak, mivel a bemutatót követően szüleikkel közelről is megnézhették a roncsokat, beülhettek a szétvágott autóba. A rakparti szimulációt a mentők és tűzoltók kéklámpás felvonulása zárta.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. ChrisSZGD 2012. május 14. 19:28
  „Gratulálok a Délmagyarnak a szokásosnak nevezhető hírveréshez! Igen, én is kimentem volna, ha tudtam volna.

  Azért remélem, hogy a sörfesztiválnak csúfolt, ,,akár hatféle, kommersz, bárhol elérhető sör kapható" valaminek sokkal nagyobb hírverést kreál!

  HÖLGYEIM ÉS URAIM, EZ VICC! :)”
 • 34. nanenáné 2012. május 13. 22:55
  „31. eljensokaszeged 2012.05.13. 16:41
  óóó MÁR péntek óta kint van a szombat délelőtti program !!! Zseniális ! "Erős emberek, gépek, juhok" = mentők napja ? Ezt kikérem a nevükben. Szerintem az az ostoba, aki szerint a zöld réten legelésző birkák reklámozták a mentős eseményt. Én nem tudom kinek a dolga a reklámozás, de ha már annyi munka benne van a szervezésben, akkor tényleg legyen értelme, lássák minél többen.”
 • 33. THK 2012. május 13. 19:07
  „32. Queenmargareth,
  nem csoda, mert a linken írtaknak alig van köze az eseményekhez: mentési bemutatót, defibrillátort említ - tűzoltókról, MIG hajtóműről egy szót sem.

  ("eljensokaszeged"-nek meglehetősen élénk lehet a képzelőereje, ha ennyiből számára minden tiszta volt - ugyanakkor elég sivár az érzelmi élete, ha ilyen beszólásokkal éli ki magát :( )”
 • 32. Queenmargareth 2012. május 13. 17:11
  „A juhok, emiatt nem néztem meg...Mert csak a birkákat láttam. Viszont a DM miért hagyta, hogy ennyien leszúrjuk ezért?:)
  Lehet, ha nem a rokkantkártyás cikk van kinn......., vagy Lázár, mégegyszer bocs”
 • 31. Queenmargareth 2012. május 13. 17:07
  „31. eljensokaszeged 2012.05.13. 16:41 akkor elnézést. Egyáltalán nem tűnt fel, nem emlékszem ekkora cikkre.”
 • 30. eljensokaszeged 2012. május 13. 16:41
  „péntek óta kint van a címoldalon a programajánló. mi a gond?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eros_emberek_gepek_valamint_juhok/2278890/

  olvasni ki fog? ostobák...”
 • 29. eljensokaszeged 2012. május 13. 16:40
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eros_emberek_gepek_valamint_juhok/2278890/”
 • 28. mittaláltam 2012. május 13. 16:06
  „Pedig a katasztrófavédelmisek minden sajtónak szétküldték az esemény előzetesét, persze ezt egyik sem közölte le, így maradt a vég. A ruskófesztivál meg a csapból is folyik”
 • 27. exmakai 2012. május 13. 15:07
  „Látom többen lemaradtak róla, akik szívesen megnézték volna. Kérem szépen az illetékeseket, hogy jövő hét szombaton ismételjék meg a bemutatót, úgyis akkor kezdődik a borfesztivál. Be lehetne mutatni, hogy mi történhet azzal aki részegen autókázik a rakparton...”
 • 26. Queenmargareth 2012. május 13. 14:37
  „Szóval a DM nem tudott róla csak úgy kiment tudósítani?Mert nem szóltak a Tűzoltóságtól? Néha a cikket keresni is kell, nem várni, hogy valaki szóljon........”
 • 25. valaki_a_sok_közül 2012. május 13. 12:52
  „Nem biztos, hogy a DM hibája, hogy nem írt előre az eseményről. Ezt a tűzoltóság, mentők stb. illetékes vezetőinek kellett volna reklámoztatni a DM-en, ugyan úgy mint a rádióban.
  Azt sajnálattal látom, hogy a turbón az Algyő feliratot sikerült lematricázni ezzel az új emblémával. Ez a jármű már veteránnak számít és mint ilyen megérdemelte volna, hogy megmaradjon rajta az eredeti felirat és ne csúfítsák el ennyire ezzel az új emblémával. Azért is szomorú ez, mert az új szegedi parancsnok is éveket húzott le vonulósként a volt algyői tűzoltó laktanyában, ahol ez a jármű a párjával együtt állományban volt.”
 • 24. Agis 2012. május 13. 12:37
  „Sajnos mi csak a végére értünk oda, mert pont arra jártunk. De teljesen véletlenül mentünk a belvárosba.
  Én sem értem, hogy miért nem tudtunk erről előre ???
  Ott van pl. az Facebook is ahol akár egy-egy kiírásban a Rádió 88 vagy a DM is kiírhatta volna.
  Én sem hallgatom pl. a helyi rádiót.
  Nő létemre kíváncsi lettem volna erre a programra, kisfiamról már ne is beszéljünk :(”
 • 23. TrombiFrédi 2012. május 13. 11:45
  „DM mottója lehetne: Jobb később, mint soha... kell a hely a "sok(k) színes, gagyi bulvárnak", meg a máshonnan átvett anyagoknak" klasszikus városházi lokálpatriotizmus" követője...sajnos”
 • 22. CID 2012. május 13. 11:41
  „Na de most tényleg DM...... Bezzeg a fizetett hirdetések a pofámba úsznak. S.....zi egy banda vagytok az már tutti !”
 • 21. Zénó 2012. május 13. 10:46
  „Eddig sem voltam DM előfizető, és ezután sem leszek. A helyi rádió meg inkább no comment.
  Viszont ezt a fiam élvezte volna, de így meg sem mutatom neki, mert fájna neki.
  Nem tudom megérteni, hogy az online tartalom között miért nem fért volna el egy kis beharangozó.
  Nem szegedi vagyok, de bementem volna rá.”
 • 20. ráérő 2012. május 13. 09:53
  „Még mindig jobb egy ilyen programrol lemaradni,mint Rádió 88-at hallgatni!”
 • 19. Igrek 2012. május 13. 09:47
  „Sajnos mi sem tudtunk erről a programról, így aztán le is maradtunk róla.
  A hozzászólásokból az derül ki hogy sokan nem hallgatják a helyi rádiót, emiatt nem elég hatékony módszer a programokat csak ott ismertetni. Jó lett volna erről az újságban időben, előre tájékozódni.”
 • 18. aquila0126 2012. május 13. 09:09
  „A délmagyar ismét hozta a formáját. Szokás szerint megint egy "esemény utáni" hír.”
 • 17. kowalsky 2012. május 13. 09:03
  „Délmagyarból tájékozódni ezek szerint nem menő. Köszönjük DM, ezt benéztétek! Aztán meg csodálkoztok, ha visszamondják az előfizetést, vagy nem kattintanak a bulvárszemetetekre.”
 • 16. Szakértő 2012. május 13. 08:02
  „Sajnos a DM az esetek 99%-ban csak a programok után tudósít, sohasem előre. A Rádió 88 legalább szombat reggel óta folyamatosan sorolta az aznapi programokat, mi is így tudtuk meg, hogy lesz, és szerencsére még oda értünk. Szóval tényleg jó lenne, ha a DM nem az események után kullogna!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250-en tettek polgári védelmi esküt a Széchenyi téren

Nagyszabású rendezvényen eskették fel azt a 250, részben önkéntes, részben köteles katasztrófavédőt, akik mindenkor bevethetőek. (galériával) Tovább olvasom