Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mihály Illés: a szegedi Klauzál tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől és nem közismert emberektől is. A kedvenc helyem a belváros és azon belül is a Klauzál tér – meséli Mihály Illés a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője.
– Számomra az egész város egy jól megkomponált mű, amiről csak csodálattal tudok beszélni. A felújított belvárosi épületek, a gondosan rendezett környezet, a nyüzsgő emberek a sétálóutcán, ezek teszik Szegedet igazi európai nagyvárossá. Nem telik el úgy nap, hogy ne sétáljak keresztül a Klauzál téren. Nappal is és este is, egyedül vagy családdal, barátokkal, vendégeimmel mindig szívesen leülünk ott. Ha étterembe vagy cukrászdába kívánunk beülni, választhatunk is, hiszen egymáshoz közeli helyeken kiváló fagyikat és ételeket fogyaszthatunk.

Nemcsak a mai mediterrán hangulat ragad magával, hanem mindig eszembe jutnak a régmúlt emlékei, a nagy történelmi pillanatok.

Idegenvezetőként dolgoztam, ezért is ismerem jól a környék történetét. A tér minden egyes épületének saját múltja van. Szerintem sokan nem is gondolnák, ki mindenki fordult meg itt. Például Kossuth Lajos egy éven belül kétszer is – 1848–49-ben – járt Szegeden, és a Klauzál téren mondott beszédet. De ugyanilyen érdekes momentum volt a város életében Ferenc József 1857-es látogatása is.


A tér névadója, Klauzál Gábor az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere volt 1848-ban, később pedig ő képviselte Szegedet az országgyűlésben. Ezek a történetek külön-külön is figyelemreméltóak, de ha belegondol az ember, hogy azok, akiket csak történelemkönyvekből ismerünk, ott jártak és éltek, ahol mi is nap mint nap – szerintem ez nagyszerű érzés.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom