Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Mikola szerint ez a vak ló bátorsága

Az egészségügyi reform végső célja az 1500 milliárd forintos egészségbiztosítási pénzalap feletti befolyás megszerzése – közölte Szegeden Mikola István. A volt egészségügyi miniszter a vizitdíj bevezetéséről személyes élményt mesélt.
A folyamat nem a betegekről szól. Fotó: Segesvári Csaba
„Magántőkét akkor lehet bevonni az egészségügybe, ha van esély a megtérülésre. Magyarországon ez nem így van. A reformok előtt az egészségügy konszolidációjára lett volna szükség" – közölte Mikola István, az Orbán-kormány szakminisztere tegnap Szegeden, az Alsóvárosi Művelődési Házban, ahová a KDNP szegedi szervezetének meghívására érkezett. A politikus az egészségügyi reformot „kamikáze akcióhoz, egy vak ló bátorságához" hasonlította, melynek végső célja az 1500 milliárd forintos egészségbiztosítási pénzalap feletti befolyás megszerzése.

„Az új tőketulajdonosok nagyon szeretnének a magánbiztosítóikkal az egészségbiztosításba bekerülni. Az egész folyamat erről szól, nem a betegről, a gyógyításról. A gyógyítás nemcsak pénz, nem csak kettes számrendszer, molekula, hanem spirituális lelki tevékenység is" – hangsúlyozta.

A hódmezővásárhelyi kórház lehetséges jövőjéről kérdeztük, mire a politikus közölte: még azt sem lehet tudni, hogy milyen lesz az új kórházi struktúra. A tervek szerint március 5-én jelenti be a miniszter. „Húzzák, halasztják, nem mernek nyilatkozni látván a lakossági ellenállást. Semmit nem tudunk sem az új, sem az átmeneti finanszírozásról" – fogalmazott.

A vizitdíjjal kapcsolatban személyes élményt mesélt: egy észak-magyarországi háziorvost a díj bevezetésének napján a falu szélére pofozkodókhoz hívták. Mikolától azt kérdezte: nyilvánítsa-e indokolatlannak a kihívást és hajtsa-e be az ezer forintokat.

„Azt tanácsoltam, írjon valami sürgősségi diagnózist és menjen el onnan. Aztán arra gondoltam, hogy miként fog kinézni a népegészségügyi hivatalos adattár? – kérdezte, majd válaszolt: – Hasonló esetek kapcsán tömegével írnak áldiagnózisokat az orvosok, mert ha nem fizeti be az ember a pénzt, akkor azt nekik kell pótolniuk. Ez méltatlan helyzet."
Molnár Lajos külföldi útjával kapcsolatban kijelentette: az egészségügyi miniszter „nem sízni ment, annál sokkal nagyobb gondjai vannak". De konkrétumokat nem árult el.

Mikola István a szegedi művelődési házban tegnap 17 órától lakossági fórumot tartott, ahol – többek között – a nemzetközi trendekről, a magyar egészségügyről, a lakossági terhekről beszélt. A fórum megkezdése előtt közölte: „Kritikus leszek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

Néhány napon belül Isztambulban sajtótájékoztatón jelenti be Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina,… Tovább olvasom