Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

˝Mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt˝

˝Mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt˝
Szeged - Radnóti Miklós-idézettel kezdte emlékező beszédét Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke vasárnap, az egykori szegedi téglagyári gettó helyén álló emlékoszlopnál.
Hetvenhárom éve, 1944 júniusában az ott kialakított gyűjtőtáborban zsúfoltak össze mintegy kilencezer zsidó magyar embert Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Makóról és a környező településekről. A szegedi zsidóságnak a fele, közel kétezer-száz honfitársunk esett áldozatul a holokausztnak, mintegy hatszázan közülük munkaszolgálatban veszítették életüket. Kakas Béla kiemelte, azért kell okulnunk a történtekből, hogy soha több ne forduljon elő megkülönböztetés vallás vagy származás alapján.
A holokauszt mártírjaira emlékeztek Szegeden. Fotó: Kuklis István (galéria)
Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke megemlékezésében az erősödő antiszemitizmusra hívta fel a figyelmet. Alelnöke, Salamon István családja elhurcolását elevenítette fel, majd gyászoló kaddist mondtak a zsidó férfiak. Holokauszttúlélők is emlékkövet és virágokat helyeztek el az emlékoszlopnál. Az ünnepség koszorúzással zárult, a megemlékezés után gyászistentisztelet kezdődött a zsinagógában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herczeg Tamás: Szegedi művészek nélkül nincs szabadtéri

Herczeg Tamás: Szegedi művészek nélkül nincs szabadtéri
Vérbeli szegedi show lesz idén a fesztivál Ajándékkoncertje. Tovább olvasom