Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Millenniumi Kávéház: sokan örülnek a változásoknak

Szeged - Talán nincs olyan Szegeden élő vagy ide látogató, aki nem ismerné a Millenniumi Kávéházat. A tavaly egy évtizedes fennállását ünneplő kulturális és szórakozóhely megújulás és némi változás előtt áll, amelynek első jelei már megmutatkoztak, hatását a vendégek is megérzik és bizonyos tekintetben meg is osztja őket.
Több évig dolgoztam a Millenniumi Kávéházban, gyakran éreztem úgy, hogy ez lett a második otthonom. Nemcsak azért, mert nagy óraszámban teljesítettem szolgálatot, hanem a viszonylag gyakran cserélődő pincérgárdán belül igazi barátságok és emberi feszültségek váltakoztak.

Ez nyilvánvalóan minden munkahelyen így van, de amikor ez a város egyik legrégebben működő kávéháza, az ember már nem tud idegenként rá tekinteni, hiszen minden szegletét, minden színfalak mögötti titkát jól ismeri.

Az idők során kialakult törzsközönség azt bizonyítja, hogy az „avatatlan szemek" számára is számos értéket képvisel a hely. „2001 augusztusa óta járok a Millenniumi Kávéházba, de mivel Budapesten élek, sajnos csak havonta egyszer-kétszer. Szeretem benne, hogy füstmentes, olcsó és elég jó hely, a pincérekkel sincs bajom" – mondta Perényi Zoltán, egy „idegenlégiós törzsvendég". „Számomra az a fontos, hogy nyugodtan, csendben tudjunk ülni a színpadon a fotelekben és gyertya mellett beszélgessünk" – tette hozzá.

Jön a tavasz! Bezöldült a kávéház... Fotó: Segesvári Csaba
Jön a tavasz! Bezöldült a kávéház... Fotó: Segesvári Csaba

Személy szerint nem feltétlenül tudnám megragadni a kávéház „Millenniumiságát", ahogy láthatóan Krabót Péter üzletvezető is nehezen összegezte, mi jelképezi a hely lényegiségét.

– A miliő mindenképpen, nagyon fontosak a hagyományok is. Hangsúlyosnak tartom a megjelenést és a személyzetet, továbbá az értékrend és a mérce. Törekszünk arra, hogy minél kevésbé mérgezzük az embereket, dohányozni is csak az előtérben lehet. De Pici bácsi (ifj. Csonka Imre artista–szájharmonika-művész) és néhány további emblematikus alak éppen úgy ide tartozik. Nagyon nehéz megragadni, hogy mitől Millenniumi a Millenniumi… Mindenkinek mást jelent, nagyon nehéz részleteket kiemelni belőle.

Az azonban vitathatatlan, hogy a programkínálat rengeteg embert vonz a kávéházba. Rendszeresek az élőzenés táncházak, ilyenkor szinte mozdulni sem lehet a szórakozóhelyen. A jazzkoncertek pedig majdhogynem védjegyévé váltak. Nemcsak a Frankie Látó Quartett egyik állandó fellépési helye, de immár hagyománnyá vált, hogy a Molnár Dixieland Band is havonta egyszer zenél közönségének. Rajtuk kívül is számos zenekar lép fel, gyakran egy héten több koncertet is hallgatni, a komolyzenétől a rockkoncertekig.

Nemcsak a fülek és az ízek birodalma a Millenniumi. Rendszeresen otthont ad kiállításoknak, színházi előadásoknak és irodalmi esteknek, különös tekintettel a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szervezéseire. A mindig ingyenes programok kínálatát színesítik a szegedi moziknak olykor konkurenciát is nyújtó filmklubok és a focimérkőzések közvetítései.

Változások kezdődtek

– Két részletben ünnepeltük a tíz éves évfordulót – mondja Krabót Péter. – Szeptemberben rendeztünk egy régi pincérek találkozót, hála istennek szép számban eljöttek és szerintem jól sikerült; emlékeket idéztünk fel, fényképeket néztünk, beszélgettünk, büféztünk. A protokollárisabb részt decemberben tartottuk, itt is kellemes beszélgetések alakultak ki, visszatekintettünk az elmúlt tíz évre. Néha furcsa belegondolni, hogy így elsuhant felettünk vagy velünk együtt az idő.

Az ünnepségek a már a megújulás útjára lépett kávéházban zajlottak. A korábbi sárga–zöld csíkokat egységesen zöld falfestés váltotta fel, a régi, panteonszerű fényképeket pedig színes, a Millenniumi koncertjeit megörökítő fotók. Az üzletvezető szerint ezek csak az első lépések: „Régóta gondolkodtunk azon, hogyan lehetne kicsit otthonosabbá és még inkább klubjellegűvé tenni a kávéházat. A változtatások egy részére volt anyagi fedezetünk, a padló burkolását később alakítjuk melegebb hangulatúvá. A festést és a képcserét illetően kapóra jött a kerek évforduló, bár még mindig nincs teljesen készen, ami általában jellemző ránk. A fényekkel kicsit variálni kell még, és nem mindenhol sikerült eltüntetni hibákat sem, például kiküszöbölni a beázásokat; de a kávéház külső megjelenése máris kissé más lett. Az itallapot havonta szeretnénk frissíteni, hogy a kínálat újításaival sokkal innovatívabbá tegyük a Millenniumit, törekszünk hamarabb reagálni a dolgokra" – mondta.

A változások azonban nem feltétlenül arattak osztatlan sikert. Egy vendégkönyvbeli bejegyzés másfél oldalban (!) sírja vissza a régi hangulatot, Széchenyi hatalmas portréját és a csíkos falakat. A sorok írója az újításokban a számára fontos konzervatív értékek elvesztését látja.

Perényi Zoltán nem feltétlenül a felújításhoz köti a kávéház átalakulását. – Hosszú időn keresztül ez volt az egyedüli hely Szegeden, ahol szombatonként kellemesen, nyugodtan és csöndben tudtunk beszélgetni, erre sajnos már nincs lehetőségünk az állandó programok miatt. Régen sokkal jobbnak és emberibbnek tűnt, talán bensőségesebbnek. A folyamatos, oda nem illő koncertek és az általuk behozott vendégek megváltoztattak valamit – sorolta elidegenedésének okait, majd hozzátette, mivel minden mást megkap a fővárosban, elsősorban a csendes és nyugodt kávéházat keresi Szegeden. Elismerte, hogy az itteni koncertkínálatban komoly szerepe lehet a Millenniuminak és itt élőként talán rajongana a sok új, kávéházba illő programért és változásért.

– Először utáltam az új zöld színt, de a fotókkal együtt már nem olyan rossz, kezdem megszokni – folytatta. – Így viszont kevésbé kávéházas a hatás, mert egy igazi kávéház falán nem hiszem, hogy koncertfényképek lógnának. Az én fogalmaim szerint a régi korszak az igazi: fa székekkel, csíkos fallal és régi fotókkal. Most átmenet kezdődött egy zenés szórakozóhely és egy kávéház között, ami megrekedt valahol félúton. Félek tőle, hogy ez korszakváltást jelent, és ha tudnék olyan helyet, ami olyan, mint régen volt a Millenniumi, határozottan átpártolnék.

Ha én lennék a miniszterelnök…

Úgy tűnik, valóban ráérzett az eljövendő célokra. „Egy picit inkább a klubirányt szeretnénk erősíteni, de ez még a jövő zenéje" – mesélt a tervekről az üzletvezető. „Átalakítás előtt vagyunk, a Dugonics tér tavasszal vagy nyáron kezdődő felújítása valószínűleg érinti a teraszunkat, így ez idő alatt igyekszünk ezt véghezvinni. Ez talán lehetőséget ad arra, hogy egy mini melegkonyhát beindítsunk, amitől a vendégkör bővülését reméljük. Másfelől szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a klubéletre, januártól igyekszünk néhány társasjátékot bevezetni, reméljük, sokakat idevonz ez az új lehetőség."

A változások tehát úgy tűnik, nem a klasszikus kávéház irányába tartanak – ahogy azt jó pár, ide szokott törzsvendég szeretné –, hanem egyfajta modernizáció kerül előtérbe. Ez átalakíthatja a tíz év alatt kialakult vendégkört is. Sokan nagy örömmel fogadják ezt: „Nem rossz az irány, amin elindult a kávéház, az újítások mindenféleképpen pozitív dolgokat is szülnek– állítja Rapi László, aki lassan három éve szinte mindennapos vendég a kávéházban. – Nehéz véleményt mondanom, mert nagyon az elején tart még, de a belső változtatások, például a fal új színe sokkal előnyösebb. Letisztult lett, egy egységesedni akaró teret látok magam előtt. A kávéház fotóit azért tartom fontosnak, mert azok az ő saját életéről szólnak, egy elsőre belépőnek azt sugallják, hogy van közösségi élet és ez nem egy szokványos hely. Ez nagyon jó kezdés volt szerintem, várom a többit. A legfontosabb, hogy mindennek kell valamilyen stílusa legyen, ennek kiválasztása fontos." Azt is elmondta, hogy a tér nagyon sok lehetőséget kínál, a jelenleg meglévő elemek több stílus keveredései. Véleménye szerint ezek mégis megférnek egymással, holott gyakoriak az ellentmondások, amelyekből viszont számos előnyt lehetne kovácsolni. „El kell dönteni, hogy milyen irányba szeretnének elindulni. Az a negyven-ötven éves ember, aki megszokja a kávéház mivoltját, vélhetően a külsőségekben is ilyen motívumokat fog keresni. A fiatalabb generáció vagy egy dolgozó ember estefelé jön le, inkább alkoholt iszik és kikapcsolódásra vágyik, így jó, ha valami csendesebb zene szól a színpadon. Minden ember mást keres egy szórakozóhelyben, és szerintem akkor találja meg leginkább, ha az a külsőségekben is megjelenik" – mondja.

A „ha te lennél a miniszterelnök" klasszikus gyerekkori kérdésre Perényi Zoltán jelentős változtatásokat javasolna, amelyek középutat jelentenének a kávéház és a klub között. „Nem ismerem a hely lehetőségeit, de ha megoldható lenne, a hangos programokat áttenném a klubhelyiségbe, a kávéház pedig megmaradna annak, ami régen volt. A ’díszlet’ lehet modern, de úgy, hogy utaljon a kávéház eredeti funkciójára, bár nem feltétlenül százéves fotók kellenek a falra. Úgy értem, a fogalomhoz és nem a helyhez kapcsolódó képek, kávészemek, csészék vagy borfotók. Szükségesek lehetnek a koncertek, de nem szabadna, hogy megszüntessék a régi hangulatot. Fontos, hogy a zenei stílusok ne legyenek ennyire szélsőségesek, ez vonatkozik a kávéházban szóló zenére is" – sorolta, majd hozzátette: mindenképpen bővítené a borkínálatot is.

A korhoz alkalmazkodni

Annak ellenére, hogy talán soha nem fogom tudni egy külső, avatatlan szemmel nézni a Millenniumi Kávéházat, személy szerint örültem a változásoknak. Sokkal modernebbnek és barátságosabbnak látom most, mint a csíkos falakkal és a régi fényképekkel. Bár ezek jórészt külcsínybeli változások, megítélésem szerint valóban üzenetértékűek, és semmi esetre sem jelentik a kávéház „Millenniumiságának" elvesztését.

Majdnem három éve dolgozik itt Koncsek Noémi. – Sokkal jobban tetszik ez az új külső, mint a régebbi, bár a színátmeneteket lehetne még kicsit finomítani. Amióta itt dolgozom, ez az első komolyabb stílusváltás. Nem egy XIX. századi kávéházi jelleget „ont" magából, jóval otthonosabb lett. A fiatalok számára ez csalogatóbb lehet, mint az idősek portréival tarkított sárga–zöld csíkos fal, ami inkább egy szellemkastélyt idézett. A mostani fotók tényleg a valóságot tükrözik, akinek nem tetszenek, nem azt látják, ami valóban itt történik. A koncertek mindenképpen hozzátartoznak a kávéházhoz. A változások újszerűnek hatnak és a korhoz próbálnak alkalmazkodni, ami semmiképpen nem hátrány.

A megújulás részben a programokat is érinti: „Szeretnénk a régi vonalat továbbvinni, de vannak újabb terveink, amelyek a pályázatoktól függenek" – beszélt a tovább tervekről Krabót Péter üzletvezető. „Egy megújulási-megújítási szándék van bennünk, de fontosnak tartjuk, hogy a régi lényeget ne hagyjuk le. Ez néha sikerül, máskor csak kevésbé, de reméljük, hogy összességében megmarad az, amit az eddigi tíz évben sugározni próbáltunk. A visszajelzéseket – kaptunk hideget-meleget egyaránt – emésztgetni kell, de alapvetően pozitívak a visszajelzések. Úgy tapasztalom, a törzsvendégek jól veszik az átalakulást."

Olvasóink írták

 • 17. minike 2011. január 21. 23:09
  „Szerintem a legnagyobb probléma az oda látogató negatív emberekkel van.....egy kritika ne romboló és degradáló legyen hanem építő...örülnünk kell a változásnak,és mivel a kvház képes a változásra ezert bátorítani kell nem leszólni,sok hely van a városban amin látszik hogy"nincs gazdája" itt költenek a kvház megjelenésére ami egy folyamat és a folyamat elején tartunk...ezt mindenképpen értékelni kell....
  Én nem a vezetőséghez intéznék kritikát.
  Az a jó az egészben, hogy azok emberek mondanak rossz kritikát akiknek gőzük sincs a vendéglátáshoz. Próbálnák meg ők ezt, vagy egy hasonló helyet irányítani. És persze akadnak olyanok is akik egyenesen azt hiszik, hogy ők mindenről és mindenkiről véleményt alkothatnak. példa erre az az állítólag értelmiséginek mondott "törzsvendég", aki még azt is megengedte magának, hogy a kvház jubileumi kiadványába a személyzetet szapulja. Ez szerintem gusztustalan!! Főleg, hogy azóta is bejár és "jó pofizik", mintha misem történt volna.”
 • 16. Pacsirta 2011. január 21. 18:21
  „Ja, és végre egy értelmes cikk! Ami tényleg tartalmas, és több nézőpontból szemléli a dolgot! Gratu! :)”
 • 15. Pacsirta 2011. január 21. 18:08
  „Tényleg nem nyerő a zöld szín, de ez a kép még torzít is rajta, neonzöldnek mutatja.. (pedig annyira nem gáz) Viszont a színvonal tekintetében nincs ellenfele! :)
  (kaktuszkom, tán ösmerjük egymást :D )”
 • 14. pt 2011. január 21. 14:44
  „Valóban hangulatosabb volt a régi csíkos fal. Minden jó ott, csak a falat kell átfesteni :)”
 • 13. sling 2011. január 21. 14:11
  „A tulajdonos nem a katolikus egyház. A Katolikus Ifjúsági Alapítvány működteti.
  Napközben pedig még két öreg hölgy is be tud ülni, tud beszélgetni. A zenés dolgok esténként vannak, amikor már az öreg hölgyek alszanak :-)
  Nekem kifejezetten tetszik a hely, hangulatos, és a programok is nagyon jók.
  És az sem baj hogy vannak akiknek nem tetszik. Nem kell mindenkinek odajárni...”
 • 12. kaktuszkom 2011. január 21. 09:46
  „Ez a zöld szín ijesztő. Tompítani kellene mihamarabb. Épp a múlt héten közölte egyik(volt)törzsvendég barátnőm, akivel korábban sokszor megfordultunk ott, hogy "csak úgy" beülni esze ágában sincs, mert nyomasztja a fal színe. Engem meg elrettent. Ebben meg is egyeztünk, elkerültük messzire. Kedves Üzletvezető Úr, meg kellett volna kérdezni egy belső építészt, aki nem ízlésficamos.
  Amúgy imádom a koncerteket, de le ezzel az ocsmány zölddel.”
 • 11. SandWitch 2011. január 21. 08:02
  „Pont most látom a főoldalon, hogy szombaton Rambling Blues koncert lesz. Akinek kétségei vannak, hogy a hely értéket közvetít, az menjen el!”
 • 10. SandWitch 2011. január 21. 07:59
  „Talán az egyetlen olyan hely Szegeden, ahol igényes élőzenét lehet hallgatni. Ennélfogva nekem mindegy, hogy milyen a fal színe.”
 • 9. guerrilla 2011. január 21. 07:19
  „"Talán nincs olyan Szegeden élő vagy ide látogató, aki nem ismerné a Millenniumi Kávéházat."

  De van. Én.”
 • 8. KamuNeni 2011. január 20. 23:10
  „Ez egy eleg nyomott hangulatu kocsmanak nez ki. Nem hiszem hogy valaha is bemennek. Depresszios kinezete van!!!!”
 • 7. Nórikám 2011. január 20. 22:35
  „Igaz, hogy én már öreg vagyok, nem is jártam még ott, de ennek a képnek az alapján nincs is vágyam oda látogatni.Nekem a fotó alapján rideg és barátságtalan. Ha meg kávéház, akkor nekem a koncert nem oda való. Bármilyen jó koncert, az már akkor nem a klasszikus kávéház, ahová esetleg 2 öreg barátnő beülhetne egy kávéra, kicsit beszélgetni. Persze nyilván nem az öregasszonyokra gondolnak az üzemeltetők, de régen is voltak olyan kis kávézók, cukik, ahová néha nap be lehetett ülni, egy kávé, egy süti, és egy kis tere-fere. Egyik barátnőmmel mi a Dugonics téri patika melletti kis cukit látogatjuk leginkább.”
 • 6. TomTaylor 2011. január 20. 22:20
  „5. JungHeinrich Ha az Egyházé a kávéház, akkor pénz is van! Így még többet lehetne kihozni belőle.”
 • 5. JungHeinrich 2011. január 20. 21:30
  „3.TomTaylor A tulaj a Katolikus egyház és leginkább pénzmosodára hasonlít, a hely nem rossz csak kicsit jellegtelen.Egy biztos nagyon jó koncerteket lehet kifogni :-)”
 • 4. Zsoltee0716 2011. január 20. 21:08
  „Avagy MILKA=Millenniumi kávéház”
 • 3. TomTaylor 2011. január 20. 21:04
  „Én pont a héten voltam ott, először. Így nincs összehasonlítási alapom, de elmondhatom: nekem nem tetszett a hely. Ez a zöld szín nem "étvágygerjesztő", nem barátságos. Szerintem stílusa sincs! Nincs benne semmi olyan vizuális elem, ami egyedivé tenné. Nincsennek benne hangsúlyos és kevésbé hangsúlyos térrészek, amik megosztják a belső teret. Pedig ez fontos lenne. Egyes vendégek szeretik a meghitt elbújós részeket, mások a világosabb tereket kedvelik. A "fotelos" rész is teljesen jellegtelen. A pult divatjamúlt, egyhangú fénytelen, sötét is, pedig a fényekkel sokat lehet dobni rajta. A falakon semmi drapéria, pedig a funkció nélküli függönyök is otthonosabbá tennék!
  A cappuccio sem volt jó! Ez pedig még nagyobb baj!
  Remélem a tulajdonos alaposabban feldobja majd a helyet, mint ahogy igéri.
  Remélem elhiszi, a jó ötlet nem pénzkérdés!”
 • 2. pt 2011. január 20. 18:44
  „Nagyon jó kis hely, csak ez a ronda zöld fal ne lenne...

  Az árak elviselhetők, a személyzet jó fej, és a legjobb, hogy nem dohányzó!”
 • 1. Yucca 2011. január 20. 17:32
  „Nekem tetszik a megújult kávéház, barátságosabb, színesebb, mint volt. A mini melegkonyha ötletét is jónak tartom, főleg ha az árakkal nem szállnak el. A mosdókat viszont lehetne kultúráltabbá és jobban felszereltté tenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletet hirdettek a kamionokat fosztogató csoport ügyében

Szeged - Fegyházra, illetve börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság… Tovább olvasom