Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Milliárdok a fiatalok foglalkoztatására

Szeged - Az Európai Unióban jelenleg 5,5 millió fiatalnak nincs munkája. Mind Magyarországon, mind az EU-ban különféle programok segítenék az ifjúság foglalkoztatását. Ilyen például az Ifjúsági Foglalkoztatási Csomag, amely Andor László biztos szerint gazdaságilag is előnyös.
– Gyógyszertári asszisztensként végeztem májusban, szeptembertől kezdem a szakasszisztensi képzést. Gyakorlatozni kell majd napi nyolc órát, ezen felül szeretnék valami munkát – mondta a 22 éves Rabi Ágnes, miközben hirdetéseket böngészett a szegedi munkaügyi központban. 19 éves kora óta többféle diákmunkát végzett már, volt például az adóhivatalnál, telefonos munkakörben is dolgozott, illetve szórólapozott. A faliújságnál Balázs tájékozódott az állásajánlatokról. A fiatalember a napokban végzett kis- és középvállalkozási menedzser szakon. – Először regisztráltatom magam álláskeresőként, közben az interneten is küldözgetem az önéletrajzokat. Az is érdekel, hogy a munkaügyi központon keresztül milyen képzéseken lehet még részt venni – magyarázta. Ahhoz a céghez nem tud visszamenni, ahová szakmai gyakorlatra járt.

5,5 millió fiatalnak nincs munkája jelenleg az Európai Unióban. Számos intézkedés született már az elmúlt években is, hogy segítsék a 15–24 éves korosztály – hivatalosan ők számítanak fiatalnak – hatékonyabb elhelyezkedését és képességeik fejlesztését. Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikáért és társadalmi befogadásért felelős biztosa már a 2010-től 2014-ig tartó ciklus elején legfontosabb céljai közé sorolta a foglalkoztatás bővítését és a szegénység csökkentését az EU-ban. Az eurózóna válsága azonban kettévágta az Uniót: a pénzügyi értelemben erősebb országok haladnak a kitűzött célok felé, a válsággal küzdő peremországok viszont egyre inkább leszakadnak. Emiatt egy stratégiára volt szükség.

Rabi Ágnes hirdetéseket böngtészve próbált munkát találni a munkaügyi központban. Fotó: Frank Yvette
Rabi Ágnes hirdetéseket böngtészve próbált munkát találni a munkaügyi központban.
Fotó: Frank Yvette

– A bizottság 2012 tavaszán foglalkoztatási csomagot fogadott el annak érdekében, hogy a munkahelyteremtés és a munkaerő iránti kereslet növelése a középpontba kerüljön. Ennek nyomán a munkát terhelő járulékok csökkentésére vonatkozó javaslatunkat egyre több kormány fogadja meg – többek között a magyar kormány is – mondta Andor László. – Ugyancsak látszik már, hogy azok a területek, amelyeken a legnagyobb munkahely-teremtési potenciált prognosztizáltuk – infokommunikáció, egészségügy, zöld gazdaság –, valóban húzóágazatok lehetnek a válságból kivezető úton. Külön is foglalkozunk azonban a fiatalok helyzetével; ezt főleg a dél-európai helyzet indokolja. A fiatalok foglalkoztatásáért tett erőfeszítéseink fontos része volt az ifjúsági garancia elfogadtatása előbb a bizottságon belül, majd a tagállamok támogatásának megszerzése, és ezzel párhuzamosan egy új, kifejezetten az ifjúsági munkahelyteremtést finanszírozó, 6 milliárd eurós pénzügyi alap felállítása. Ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy 2014. január 1-jétől azokban a régiókban, ahol 25 százalék feletti az ifjúsági munkanélküliség, uniós támogatás álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a fiatalok munkához jutását segítsük. Azt jelentős sikernek tartom, hogy e javaslat mögé az európai jobb- és baloldal egyaránt felsorakozott, és az összes uniós intézmény vezetője is támogatásáról biztosította. Ilyen mértékű egyetértés nem fordul elő gyakran az európai politikában sem – hangsúlyozta a biztos, aki abban bízik, hogy Magyarországon nem éri el a fiatalok munkanélküliségi rátája a 30 százalékot, hanem inkább csökkenni fog – 2012-ben 28,1 százalék volt az Eurostat adatai szerint.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában például álláskeresési és pályaorientációs tanácsadással, álláskeresési technikákkal, valamint az önéletrajzírás fortélyaival segítik a pályakezdő munkanélkülieket. – Idén is elindította a minisztérium az Első munkahely garancia elnevezésű programot, amely tavaly nagyon sikeres volt. A 25 év alatti pályakezdőket célozza meg, főleg a szakképzetleneket és a tartós álláskeresőket. 5 milliárd forintot különített el erre a Nemzetgazdasági Minisztérium az idei évre. A programban részt vevő munkáltatók maximum hat hónapon keresztül bérköltség támogatást kapnak, a támogatott foglalkoztatás felének megfelelő időtartamra pedig továbbfoglalkoztatási kötelezettségük van – beszélt a lehetőségről Bakos László megbízott általános igazgatóhelyettes. Hozzátette, A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása című TÁMOP-program egyik célcsoportja is a pályakezdő fiatal réteg.


Figyelemfelhívó kampány

A 30 év alatti fiatalok körében már 14 millióra nőtt a munkanélküliek száma. Az Európai Bizottság ezért pályázatot hirdetett egy átfogó tájékoztató kampányra, amely a magyarországi Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének irányítása alatt valósul meg. A Fiatalok foglalkoztatásának elősegítése Közép-Kelet-Európában című országos projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok elhelyezkedési nehézségeire, bemutassa a munkáltatóknak a fiatalok foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket, az azzal járó előnyöket, valamint ösztönözze és segítse az érintett fiatalokat.


Ifjúsági garancia

Az Ifjúsági Foglalkoztatási Csomag legismertebb eleme az ifjúsági garancia. Lényege, hogy minden 25 év alatti fiatal a munkanélkülivé válást vagy az iskola elhagyását követő négy hónapon belül további képzésben részesüljön, gyakornoki helyet vagy állást kapjon. Az ifjúsági garancia Andor László szerint nemcsak a fiatalok lehetőségeit javítaná érdemben Európa-szerte, hanem gazdaságilag is megéri. A bizottság számításai szerint a fiatal munkanélkülieknek kifizetett segélyek és az elmaradó adóbevételek okozta veszteség évente 153 milliárd eurós terhet jelent a tagállamoknak. Ezzel szemben az ifjúsági garancia teljes európai bevezetése évente nagyjából 20 milliárd euróból megoldható lenne.

Olvasóink írták

 • 3. mihaly-1 2013. június 15. 21:43
  „Vida-Szűcs Imre újságíró elfelejtetett a munkaadók törvényeket bennem tartásáról írni, mert azok is hozzájárulnak, fiatal munkanélküliek, hogy munkahelyet nem kapnak munkatörvény betartása végett!
  Pl: Takarékszövetkezet csak hat órába hajlandó foglalkoztatni a fiatalokat, mert a törvény megengedi a munkaadónak, aki 6-órába dolgozna azt, meg nem veszik fel!
  A munkaadó arra kéri a fiatal diplomásokat, hogy tagadják le az idegen nyelvvizsgájukat, csak akkor alkalmazzák!
  Sok az embertelen foglalkoztató munkaadó, pedig ők is voltak kezdő munkavállalók!”
 • 2. X_Y 2013. június 15. 18:10
  „" Az Európai Unióban jelenleg 5,5 millió fiatalnak nincs munkája"

  Magyarország jobban teljesít: csökken a munkanélküli fiatalok száma - egyre többen mennek a hanyatló nyugatra dolgozni.”
 • 1. Qllancs 2013. június 15. 14:19
  „Csongrád M : 2013. márc : 24750 fő a jegyzett ! 13,3 %
  Szeged : 9811 fő---10,8 % , Makó : 4458 fő --19,5 % , Hmv. 4420 ..13,8 %

  Országos : 574 000 a jegyzett ! kb ennyi lehet a már SEHOL nem regisztrált !!!

  HOL az 1 millió MUNKAHELY ????? NEM KÖZMUNKA !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brother Louie meghódította Szegedet

Thomas Anders jött, látott és fellépett a Deja Vu Fesztiválon. De a magyar blokk is erős volt. Tovább olvasom