Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Milliárdok kerültek ázsiai számlákra

Szegedi rendőrök nyomoznak az utóbbi évtized egyik legnagyobb adócsalási ügyében. Egy cégcsoport öt év alatt legkevesebb 17 és fél milliárd forintnyi számítástechnikai alkatrészt értékesített, adót nem fizetett és mintegy 3-4 milliárd forint kárt okozott.
Tegnap szabadlábra helyezték azt a bolgár férfit, aki kezdetben az utóbbi öt évtized egyik legnagyobb csalásában kulcsszereplőnek tűnt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda Dél-alföldi Régiója, azaz szegedi rendőrök nyomoznak. Vezetőjük, Tóth Molnár István ezredes azt mondta, a bolgár férfit azért engedték ki, mert valószínűleg stróman volt.

A rendőrség eddigi adatai alapján magasan kvalifikált budapesti jogászok is segítették annak a cégcsoportnak a működtetését, amely mintegy 3-4 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. A nyomozás az APEH feljelentése alapján kezdődött, ugyanis kiderült: több tucatnyi vállalkozás 2001 és 2005 között ismeretlen eredetű számítógép- alkatrészekkel kereskedett.

Tóth Molnár ezredes elmondta, az ügy egyik végén álló szabályosan működő cégek tulajdonosai nem tudhatták, hogy ismeretlen eredetű számítástechnikai termékeket vásároltak különböző társaságoktól. Visszaigényelték az adót, és csak ekkor derült ki, hogy a „másik oldalon" nem fizették be az áfát, a vételárat pedig átutalták egy másik vállalkozás számlájára. A pénz útját követve állapították meg, hogy a milliárdok egy orosz állampolgár cégéhez kerültek, aki megbízta a fentebb már említett bolgár férfit, hogy a pénzt utalja át főleg ázsiai országokban bejegyzett off-shore cégek számláira.

A fentiekből kiderül, hogy az adózás megkerüléséhez nem a korábban „jól bevált" fiktív számlázási módszert alkalmazták. A társaságok rendszeresen elküldték adóbevallásaikat. Az adóhatóságnak ezért nem szúrt szemet sokáig a jól működtetett vállalkozások halmaza. A szervezők a közreműködő cégek tulajdonjogát, telephelyeit és tulajdonosait is gyakorta változtatták. Ehhez strómanokat vontak be, köztük hajléktalanokat vagy egzisztenciálisan lezüllött magyar és külföldi állampolgárokat. Hamis útlevelekkel bolgár és orosz cégvezetők is feltűntek, majd nyom nélkül felszívódtak. Az orosz férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Tóth Molnár István megjegyezte, egyelőre nem fedhetik fel az összes kártyájukat, mivel elképzelhetőnek tartják, hogy újabb, hasonló cégcsoportra bukkannak, amelyik ilyen módszerrel milliárdokkal kurtította meg a költségvetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom