Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Milliárdokat költenek a szűrésre

Ötéves szűrőprogramot indít a kormány, hogy visszaszorítsa a magyarok katasztrofális rákhalálozási mutatóit. Az államilag finanszírozott szűrésekre Csongrád megyében is nagyon kevesen járnak, egyes vizsgálatokra itt nincs is lehetőség.
A kormány 2012-re 30 százalékkal szeretné csökkenteni az emlőrákban, 5-10 százalékkal a többi daganatos betegségben elhunytak számát. A 45 és 65 év közti nők emlőszűrését 70 százalékra szeretnék növelni, a hasonló korú férfiak védelme érdekében pedig vastag- és végbélszűrési rendszert építenének ki. A tervek szerint csak a tájékoztatásra – ami a szakemberek szerint a szűrési rendszer leggyengébb láncszeme – két és fél milliárd forintot szánnak.

– Bár a szűrővizsgálatokkal sok daganatos betegség időben felfedezhető, és eredményesen gyógyítható, ezeken a Csongrád megyeiek részvétele is siralmas – mondta el Klembucz Erzsébet, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének szűrési koordinátora. A népegészségügyi programban jelenleg emlő-, méhnyak- és vastagbélszűrésre hívják be személyre szólóan a kockázati csoportba tartozókat – vastagbélszűrésre viszont most csak Békés megyében van lehetőség. Az osztályvezető elmondta: tavaly több mint húszezer nő kapott meghívót a megyében mammográfiás szűrésre, de csak 42 százalékuk – főként az 55 és 65 év köztiek – ment is el rá. Ez ugyan jobb eredmény az országos, 35 százalékos átlagnál, de távol áll még a kívánatostól. Idén eddig a behívottak 64 százaléka jelent meg – ebből azonban korai még növekedést előrejelezni.

Ingyenes vizsgálatok

Az OEP jelenleg 21 éves kor fölött kétévente fizeti a gyomorrákszűrést, 25 és 65 év közti nőknél háromévente a méhnyakszűrést, a 45 és 65 év közti nők mammográfiás vizsgálatát pedig kétévente finanszírozza. Az 50 és 70 év közti férfiaknál prosztataszűrést, az azonos korú nők és férfiak esetében a gyomor-bélrendszeri eredetű vérzések szűrését végzik állami finanszírozással. Azt azonban nem tartalmazza a rendelet, hogy milyen időközönként. A tüdőszűrés július óta vizitdíjmentes, évente egyszer pedig a vizsgálatot is fizeti a biztosító.  
Méhnyakszűrésen még a megdöbbentően alacsony 5 százalékos országos aránynál is rosszabbat produkált idén a megye. Minden száz itt élő és behívott nő közül csak kettő ment el az államilag finanszírozott, vizitdíjmentes szűrésre, noha hazánkban háromszor többen halnak meg méhnyakrákban, mint Nyugat-Európában. Idén májusban – a Magyar Posta szűrőkamionjának segítségével – hat Csongrád megyei kistelepülésen vizsgáltak a szakemberek, hogy ezzel is növeljék a részvételi hajlandóságot. Az osztályvezető hozzátette: a falvakban, községekben élők gyakrabban járnak szűrésre a városiaknál. Hogy a megyei nők miért nem veszik igénybe a szűrővizsgálatokat, maguk sem értik, de a megjelenési arány javítása érdekében hamarosan a régió 67 településén népszerűsítik előadásokkal és vizsgálattal a méhnyakszűrést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint kevesen voltak a képviselők

Ismét határozatképtelen volt a szegedi ellenzék kezdeményezésére tegnap reggelre összehívott… Tovább olvasom