Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Milliárdos árréstömeg

Az ország legnagyobb forgalmú patikája a szegedi Sas – írtuk tegnap, egy internetes hírportálra hivatkozva. A témát folytatta az Index, és azt közölte, hogy ugyanez a gyógyszertár érte el 2005-ben a legnagyobb árréstömeget, 1,3 milliárd forintot.
Az évi több mint 30 millió forintos árréstömeget elérő patikáknak szolidaritási adót kell fizetni a gyengébb forgalmú, kevésbé jövedelmező, főként kistelepüléseken lévő gyógyszertárak fönnmaradása végett – ezt tartalmazza a parlamentnek benyújtandó kormányjavaslat. A tervek szerint az árréstömeg egy százaléka lesz a szolidaritási adó.

Ha az Index internetes hírportálon tegnap közölt táblázat adatai megfelelnek a valóságnak, akkor a szegedi Sas patikára mint az ország legjobban jövedelmező gyógyszertárára akár 13 millió forintnyi szolidaritási adót is kiróhatnak. (Az Index ugyan nem közölte a patikák nevét, csak a várost, ahol működnek, de mint tegnapi cikkünkben megírtuk, minden információnk arra utal, hogy a Sasról van szó.) A 2005-ös adatok szerint ugyanis ennek a gyógyszertárnak volt a legnagyobb forgalma az országban: 8,7 milliárd forint értékű vényköteles szert adtak el. A tb-támogatás levonása után az árrés összesen 1,3 milliárd forint volt. (Mint már megírtuk, a 3500 forintnál olcsóbb gyógyszereknél az árrés sávosan alakul, 26-tól 14 százalékig, a drágább szereken a patikák maximum 830 forintos árrést alkalmazhatnak.)

Tegnapi cikkünkben Lacsán Péter, a szegedi patika vezetője azt mondta, hogy az internetes portál adatai nem a valóságot tükrözik: szerinte a Sas idei, eddigi forgalma 5 milliárd helyett „csak" 2,5 milliárd forintnyi. Az elmúlt évi adatokkal is szerettük volna szembesíteni, de tegnap nem értük el a gyógyszertárvezetőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom