Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Milliárdos beruházás után csökken a fűtésdíj

Január 1-jétől 5,02 százalékkal csökkenhet a lakossági távhődíj Szegeden – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Botka László polgármester. – Így a megyei jogú városok közül Győr után Szegeden lesz a második legolcsóbb a szolgáltatás.
Január 1-jétől 5,02 százalékkal csökkenhet a lakossági távhődíj Szegeden – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Botka László polgármester. – Így a megyei jogú városok közül Győr után Szegeden lesz a második legolcsóbb a szolgáltatás. A távhődíj csökkentését az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél végrehajtott gázmotor-beruházások, és a kisebbségi tulajdonos Alfa Nova Kft.-vel kötött megállapodás tette lehetővé. Az árról a december 16-i közgyűlés dönt.

A város hozzájárult a távhőszolgáltatás fejlesztéséhez, cserébe a hőszolgáltató bevételének egy részét a lakosság terheinek csökkentésére fordítja. A megállapodás értelmében 2004-től három évre befagyasztották a fűtésszámlák közel felét kitevő alapdíjat, januártól pedig – az országban egyedülálló módon – a másik fele, a hődíj csökken. Két év alatt a szegedi fogyasztók összesen 10 százalékkal kevesebbet fizetnek. Az áfacsökkenés nem befolyásoló tényező, a hőszolgáltatás 15 százalékos áfás – hangzott el.

– Hatból öt gázmotor már üzemel, az 1,43 milliárd forintos fejlesztés jelentős része bankhitel, 250 millió forint saját forrásból fordított rá a hőszolgáltató – mondta Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A gázmotorok 35 százalékban villamos energiát, 65 százalékban hőt termelnek, a villamos áramot 2010-ig garantált áron értékesítik. A bevételből a cég a bankhitelt törleszti, egy részét díjcsökkentésre fordítja, és pótolja a három év alatt kiesett alapdíj egy részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom