Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdos károkat okoznak Szegeden

Egyre több egészséges sofőr csal a mozgáskorlátozottak parkolókártyájával, hogy ne kelljen fizetnie. A rendőrség és a parkolási társaság sziszifuszi küzdelmet folytat a visszaélések ellen. Tegnap két törvénysértőt kaptak el a belvárosban.
Feltűnő, milyen sok mozgáskorlátozott közlekedik Szegeden, és közülük mennyien engedhetnek meg maguknak középkategóriás vagy még drágább autót. Vagy valakik jogosulatlanul használják a rokkantak ingyenes parkolásra jogosító kék kártyáit? Tegnap csatlakoztunk a Szegedi Rendőrkapitányság és a parkolási társaság őrjáratához.
A Fekete Sas utcában minden nyolcadik-tizedik autó szélvédőjén ott virított a kék dokumentum. Többségük Renault, Seat, Toyota, Alfa Romeo, Mercedes, Opel, sőt elegáns sportos Audik és hatalmas terepjárók is vannak közöttük. A mi csapatunk által lefülelt „legsúlyosabb" szabályszegő mindössze figyelmeztetést kapott: egy Seat-os egyetemista szabályos rokkantkártyával, tilosban parkolt.

A többi ellenőr eredményesebben zárt: egy autós más nevére kiállított rokkantkártyát használt, egy másik pedig hamis kártyával bukott le.
A szegedi rendőrök egy éve ellenőriznek közösen a parkolási cég munkatársaival. Nehezíti a dolgukat, hogy a szabályszerű használat bizonyításához igazoltatniuk kell a sofőrt. Ha viszont az nem megy az autójához, nem tudják megállapítani, hogy szabályosan vagy illetéktelenül tartja-e a kártyát az ablakban.

Személyre szól, nem autóra

Az önkormányzat okmányirodája állítja ki öt évre a mozgáskorlátozottak parkolóigazolványait orvosi papírok alapján. A fényképes dokumentum nem gépkocsira, hanem személyre szól, a rászorulónak nem kell hozzá sem autóval, sem jogosítvánnyal rendelkeznie. Az okmányt a mozgáskorlátozottat szállító családtag, ismerős vagy akár taxis is használhatja az ország és az uniós tagállamok egész területén, ha a rászorulót szállítja. De csak ekkor!

– A legtöbb kártya szabályos; de ha a tulajdonos a rokona autójában felejti, az már jogszerűtlenül használja. Gyakran előfordul, hogy ellopják a kártyákat – mondta Molnár József, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán. Idén eddig nyolc gyorsított eljárás indult a bíróságon parkolókártyával való visszaélés miatt.

– Rosszabb a helyzet, mint egy éve: akkor „csak" minden kilencedik igazolvánnyal követtek el visszaélést, az idén már minden hatodik szabálytalan – mondta Forrai Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság parkolási üzletágvezetője. A mozgáskorlátozott szervezetek szerint durvább az arány: az igazolványok hetven százalékával törvénysértést követnek el. A megoldás? Még szigorúbb szabályozás, hogy ne juthasson illetéktelenek kezébe ilyen dokumentum. És következetesen szigorú ellenőrzés, ami az önkormányzat érdeke is, hiszen a parkolótársaságok zsebéből milliárdokat vesznek ki a visszaélők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellentmondásos vallomások Kurai András perében

Várhatóan júniusban hirdetnek ítéletet a Pénzes Henrietta megölése miatt indított büntetőperben. A… Tovább olvasom