Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Millió rózsaszál Szőregen

Szeged-Szőreg - 55 felvonuló díszítette fel rózsával konflisát vagy járművét szombaton délután a XV. Szőregi Rózsaünnepen. Az ünnepi menetet eső zavarta meg, de tudták teljesíteni a tervezett utat. Hihetetlen rózsadekorációkat láttunk: a virágból többek között Micimackó és Malacka is életre kelt.
„A pénzemet én máma mind elmulatom" – énekelte Keleti András a Budapest Bár koncertjén szombat délután a XV. Szőregi Rózsaünnepen a tikkasztó melegben a sportpályán. A lacikonyhában a fél literes csapolt Borsodit 450-ért mérték, fél liter ásványvíz 300, egy szál sült kolbász 1200 forintba került – valóban könnyű volt elmulatni a busza tartalmát.

Rózsaünnep, rózsamenettel - GALÉRIA


A kánikulában azért szépen fogyott a folyékony kenyér, és a legmerészebbek a koncert alatt mit sem törődve a tűző nappal, a színpad előtt énekelték Keletivel a Budapest Bár legnagyobb slágereit. A többség azonban a napernyők nyújtotta biztonságos árnyékot választotta. Délután fél 5 és 5 között mozdultak meg az emberek, amikor a Pálya tér környékére egymás után gurultak be a több 100 ezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet résztvevői. A felvonulásra 55-en neveztek be, még az utolsó, a takarítóautó is rózsával volt feldíszítve.

Kocsis-Savanya András és felesége, Kocsis Flóra 25 éve foglalkozik rózsatermesztéssel Szőregen. – Most 3 lovas kocsit, két autót, és ezt a nagy utánfutós traktort díszítettük fel a csapattal. A traktor díszítéséhez 20 ezer rózsát használtunk fel. A díszítéseket két nap alatt végeztük el 25 emberrel – mondta András. Amint megjelentek a sportpálya körül járműmonstrumukkal, a vendégek azonnal megrohamozták a traktort, ami elé állva fotókat és videókat készíttettek magukról. – Nem sajnálunk felhasználni ennyi virágot, hiszen alkotni mindig öröm, és ez a mi ünnepünk – magyarázta a férfi. A felvonuláson igazán érdekes rózsakompozíciókat láthattak az érdeklődők. Egy Toyota Hilux orrára rózsából rakták ki a magyar címert, egy másik autón az országalmát, illetve a Szent Koronát álmodták meg a virágból. 3 fiatal lányt Micimackó lakhelye, a Százholdas Pagony ihletett meg. Micimackót, Malackát és a csupor mézet rózsából rakták ki 3 kerekű biciklijük hátuljára, míg maguk Tigrisnek, Nyuszinak és Róbert Gidának öltöztek.

Rózsaünnep, rózsamenettel - GALÉRIA

A Magyar és a Szerb utca lakói nyugágyakkal és nyugszékekkel telepedtek ki házuk elé, sok helybeli kezében borral, sörrel vagy limonádéval követte végig a menetet. A felvonulással egyidőben leszakadt az ég Szőregen, ám a nagy többség örült az enyhítő nyári zápornak. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő a menet gyorsítása végett a majorette csoportot azért kivette az ekéről, ami a tervezett utat teljesítette. – Kapcsolatban voltunk a meteorológiai szolgálattal, és 15 percenként hívtam a sportpályát, hogy mi a helyzet, hiszen a biztonság volt a legfontosabb. Az eső miatt itt 2 órás szünetet kellett tartani, de a tűzijáték rendben lezajlott. Ennyi embert én még nem láttam Szőregen: a művelődési házban csak lépésben lehetett haladni, és nagy siker volt a szerb templomban az ikon kiállítás, valamint a Szent Katalin templomban a menyasszonyi ruha és rózsacsokor bemutató. Megkaptuk rendesen az égi áldást, de azt hiszem mindenki jól szórakozott – mondta a városrész képviselője.

Olvasóink írták

 • 8. v.imre 2013. június 24. 10:33
  „7. mediashreck 2013.06.24. 09:32

  Igazad van! Besegítek Neked ötleted megvalósításába. Kattints csak Csongrádra! Ott készül a szőregi rózsás lány bronzszobra Szőreg főterére. Vedd fel a kapcsolatot Rózsavölgyi József önkormányzati képviselővel, hogy a szobrot arról a lányról formázzák meg. Szerintem menni fog.”
 • 7. mediashreck 2013. június 24. 09:32
  „2 gondolat a cikkhez:
  -vajon mi van a 2-evvel (vagy 3 ?) ezelötti kedves, gyönyörü Rozsakiralynövel, aki Dijon-ban tanul...?
  (örömmel hallanek rola)
  -a masik, hogy 1200,- Forint egy sültkolbasz...?
  4,- Euro...???
  (megall az eszem!)”
 • 6. embör 2013. június 24. 07:42
  „a képek arról árulkodnak,hogy ez ugyanolyan volt mint a tavalyi. Így a képek alapján,a kreatív fejlődés kizárt.”
 • 5. BFerry 2013. június 24. 00:17
  „Sziasztok,
  en nem voltam ott, csak anyukam, de nem volt nagyon elbövölve. De en osztom a v.imre ur velemenyet, mennyi munka van egy ilyen felvonulas mögött! Mindenki csak latni kara valamit, de csinalni is?
  Szoval, akarmilyen is Volt, ez iden ilyen lett, es jövöre meg bitos szebb lessz! Valahogy a Mayarorszagiakbol hiahyzik az optimizmus, ami nalunk van! Pedig itt is van baj sok, csak abbol nem lehet semmi, ha az ember a bajokkal ervel!
  BFerry Stuttgart”
 • 4. kipkop 2013. június 23. 18:08
  „1. haresz 2013.06.23. 13:26
  Károgó!”
 • 3. v.imre 2013. június 23. 15:14
  „A fölvonulást nem lehetett hamarabb elindítani, mert a program teljesítésére készülve fél háromkor még fogatoltak az újszegedi lovaskocsisok. Újszegeden. A Thököly utcában. A felvonulók nem egy csűrből érkeztek, hanem Deszkről, Újszentivánról, Kübekről is. Az meg egyenesen a melegre fogható, a felfőtt agyra, hogy "előtte öt nappal már látszott, hogy vihar lesz". Illatos a rózsa, nem büdös. Azt gondolom fanyalgók mindig lesznek, mint tüsök a rózsán. Így együtt szép az élet minden teremtménye. Az emberi szorgalom elismerésével egyetemben.
  Szép volt szőregiek! Köszönet a szervezőknek, a résztvevőknek. Tisztelet a vendégeknek.”
 • 2. THK 2013. június 23. 14:37
  „1. haresz,
  egy szempontból szerencsés volt az esti vihar: egy közeli villámcsapás után elment az áram a sportpályán is, utána pedig már nem merték újrakezdeni színvonalas éjjeli szórakoztatást amivel máskor hajnalig ébrentartják a fél falut
  A fölvonulást mindenesetre tényleg hamarabb el kellett volna indítani, hiszen nyilvánvalóan közeledett az eső.”
 • 1. haresz 2013. június 23. 13:26
  „Hatalmas égés volt. Előtte 5 nappal látszott, hogy vihar lesz... Erre itt kockáztatták a nép biztonságát. Rendesen dolgozik a propaganda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jógázik, táncol és focizik a 70 éves órásmester

Szeged legidősebb még ma is aktív órása Hunvölgyi Emil. A 70 esztendős mester kora ellenére igen fiatalos életmódot él. Tovább olvasom