Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Milliókat ér az álcázott orosz gép

Híres emberek fényképezőgépeivel, ritka magyar gyártmányokkal és egy rendkívül értékes hamisítvánnyal megfűszerezett fotózástörténeti kiállítás nyílik ma a megújult szegedi Fekete Házban.
Érdekesek és értékesek. Konkoly-Thege Miklós fényképezőgépe (jobbra fent) még 1897-ben, Bécsben készült Fotó: DM/DV
Több mint kétszáz régi fényképezőgépből nyílik meg ma délután fél 3-kor a felújított Fekete Ház első kiállítása. A lyukkamerától a Duflexig című fotótechnika-történeti összeállítás az Országos Műszaki Múzeum anyagából vendégeskedik Szegeden. A tárlaton Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, a budapesti közgyűjtemény főigazgatója mond köszöntőt.

A fotózástörténeti séta százötven esztendővel ezelőttre, a képrögzítés hőskorába vezet vissza. Olyan ritkaságok láthatók, mint a világhírű magyar fizikus és feltaláló, Jedlik Ányos vagy Konkoly-Thege Miklós csillagász fényképezőgépe. A múlt század elejéről amatőrkamerák, fa- és fémvázas felvevők mutatkoznak be, mellettük megjelennek az objektívek generációi. A rendezők egy századfordulós műterembe is elkalauzolják az érdeklődőket.

A technikatörténeti kalandozás a hatvanas években ér véget, amikorra a fényképezés megfizethető hétköznapi hobbivá vált. Abban az időszakban Magyarországon is gyártottak fotóapparátokat. A váci Forte gyár termékei közül igazi kuriózumot állítottak ki: a magyar fotózás „Kék Mauritiusának" számító Duflexet. Eredetileg ugyanis csak néhány száz darab készült belőle, fennmaradt példányaiért gyűjtők versengenek. A szocializmus évtizedeiből bemutatott legértékesebb gép mégis egy hamisítvány. Mivel a német gyártmányú Leica beszerezhetetlen volt, leleményes hazai fényképészek egy orosz gépet alakítottak át úgy, hogy megtévesztésig hasonlítson az eredeti németre.

A kiállítás május 14-éig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom