Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Milliókat is lealkudhatunk az ingatlanok árából

A hét végi Mars téri Lakásvásár-kiállításon széles kínálattal jelentek meg a legnagyobb szegedi ingatlanirodák. A készpénz pluszhitel kombinációban még az álomlakásokat sem kínálták elérhetetlen áron a pangó lakáspiacon.
Társasház a Veres ács utcában – többen gratuláltak az építőknek. tó: Schmidt Andrea
Most lenne érdemes ingatlant vásárolni, hiszen az árak messze alacsonyabbak, mint a 2001–2002-es boom idején, persze az inflációt is beszámítva. Akkoriban azonban mindenki ingatlant vásárolt, akinek volt befektetni való pénze, és mára elfogytak a tartalékok – állítja Bozsó Miklós, a LIMIT Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint visszaesett a fizetőképes kereslet és leállt a lakásmobilitás. A szakértő – aki egyik szervezője volt a hétvégi Lakásvásár- kiállításnak – úgy véli, azok, akik új lakást kívánnak vásárolni, kivárnak, a jövő évi áfacsökkentésben bízva. Szerinte azonban a forgalmi adó csökkentése azt jelenti majd, hogy az idei szinten maradnak a lakásárak.

Szegeden jelenleg óriási a kínálat új és használt lakásból, házból egyaránt: az új építésű lakóparki és az átlagos fekvésű lakásokért 155-180 ezer forintot kérnek szerkezetkészen, a kulcsrakész ár 160-210 ezer forint között váltakozik. Az új társasházi lakások fele üresen áll, mindennaposak az akciók, a kedvezmények: ki ingyen garázst, ki konyhabútort ajánl fel.

A panellakások ára folyamatosan esik: már 105-110 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy négyzetméterhez.

A családi házak egyedi mérlegelést igényelnek: egy átlagos háromszobás, 100 négyzetméteres, felújított, zöldövezetben, csendes helyen fekvő ház ára 25-30 millió forint között mozog.

Vevőt azonban azért nehéz fogni, mivel ebben a kategóriában a legnagyobb a kínálat. Komoly konkurenciát jelent majd a szegedi piacnak az Újszegeddel lassan egybeépülő Deszk, ahol közel száz építési telket alakítanak ki: a 800-850 négyzetméteres, teljesen közművesített házhelyek ára áfa nélkül 4 ezer 800 forint – mondta Bátyiné Mester Zsuzsa, a LIMIT Kft. irodavezetője.

Samu Attila, a Lakásvásáron szintén kiállító Androméda Kft. vezetője szerint még soha nem volt olyan gyenge a bérleti piac Szegeden, mint az elmúlt két-három évben. Aki megengedheti magának a bérleti díj kifizetését, az inkább új lakást vásárol, hiszen törlesztőrészlete megegyezik az albérletért kifizetett összeggel. Csökkennek a bérleti díjak, már nem érik el a négyzetméterenkénti ezer forintot, és a befektetési céllal vásárolt otthonok 30-40 százaléka üresen áll. Önkormányzati lakás esetében a bérleti jog négyzetméte-
rének ára 100-120 ezer forint.

Az új bérlőnek emellett az önkormányzatnak is fizetnie kell, átlagosan 5 ezer forintot négyzetméterenként.


Használtan nem kell

Mivel tömegével jelentek meg az új lakások a piacon, a használtakat sokkal nehezebb eladni, sokan egy évig is hirdetik. A használt lakás felé akkor billen a vásárló érdeklődése, ha az nagyon jó helyen fekszik: a négyzetméterenkénti árak általában az újak szerkezetkész árának felelnek meg. Kivételek persze vannak, használtban az „echte" belvárosinak számító otthon négyzetméterára megközelítheti az újét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom