Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Milliókat locsolunk el kánikulában

Szeged - Összegyűjtött esővíz helyett ivóvízzel locsolják Szeged útjait, parkjait. A takarékosságnak ellentmondó gyakorlat mégsem öncélú: szabályok kötelezik a környezetgazdákat az ivóvíz használatára.
A napi középhőmérséklet Szegeden hétfőn is meghaladta a 25 Celsius-fokot. A másodfokú hőségriadóban a város utcáit többfelé mossák és hűtik – ivóvízzel.

Miért nem használnak inkább összegyűjtött csapadékvizet? – A Tiszából nem locsolhatunk, közterületen közegészségügyileg csak az ivóvíz használata ajánlott – tájékoztatta lapunkat Bakacsi Zoltán. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője hozzátette: a locsolásra, kánikulában az utak hűtésére használt, hatalmas tartályokban tárolt ivóvíz rendeltetése is kettős. – Katasztrófahelyzet esetén a telepünkön raktározott ivóvizet a hatóság rendelkezésére kell bocsátani, így lehetetlen, hogy esővízzel töltsük fel a víztartályokat – válaszolta Bakacsi Zoltán. Kiemelte: a közterületi esővíz gyűjtése a csatornázás egy speciális válfaja, amelyet a Szegedi Vízmű Zrt. közszolgáltatóként végez.

4 milliót locsolunk el kánikulában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mobil ivókút is lesz

A városszerte folyamatosan működő 52 darab mellé mobil ivókutakat is kihelyeznek: a környezetgazdák a Széchenyi térre, a ligetbe és a Móra Ferenc Múzeumhoz, a Szegedi Vízmű Zrt. pedig az Aradi vértanúk terére, a Mars térre, valamint a tarjáni Víztorony térre telepítenek alkalmi ivókutat.

Az alkalmazott locsolási technológia is kényes a víz minőségére. – A locsoló járműveink műszaki vizsgáztatásánál igazolnunk kell, hogy csak ivóvizet raktunk bele, a homokszemcsék a vízfúvókákat, a nagy nyomású szivattyút koptatják, tönkreteszik – magyarázta Bakacsi Zoltán. A hőségriadó elrendelése után reggel 6-tól este 6-ig három nagy teljesítményű autóval járják az utakat. –Gépkocsinként 7000 liter vizet cipelnek, egy 24 órás műszakban 7–8 fordulót is megtesznek az autók.
Útmosásra, locsolásra 2011-ben a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. 4 millió forintot költött. – Burkolatmosásra közel 15 ezer, míg öntözésre 5000 köbméter vizet használtunk fel. Ha a locsolásra használt ivóvizet artézi vízre szeretnénk cserélni, egy magas hozamú kutat kellene terveztetnünk – magyarázta a részlegvezető. A kivitelezés költségét pedig 14 millió forintra becsülik, ami többszöröse az évente ivóvízre elköltött összegnek.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. czindi 2012. június 24. 00:02
  „Érdekelne: az 50-60-as években is ivóvízzel locsoltak a - ha jól emlékszem - Skodák? Mi ez az állandó, idióta nyavalygás, fitymálás, Uniós kivánságlista-kérés, ha nem jó, jelentgetés Brüsszelbe, itt végleg mindenki begolyózott?”
 • 26. csiperke73 2012. június 21. 12:19
  „Ha ivóvízzel locsol akkor miért volt halszag miután elvonult a locsolókocsi?”
 • 25. geza 2012. június 19. 13:38
  „Kíváncsi lennék a gutenberg utcában élők hogy érzik magukat most? :D
  Ott is kivágták végig a fákat”
 • 24. Horthyszobor 2012. június 19. 13:15
  „22. Teljesen igazad van!!! Iszonyatosan nem kímélik a fákat, mindet kiirtanák ha tehetnék! Csak a profit! nem gondolkodnak...”
 • 23. Ebgondolat 2012. június 19. 13:08
  „Nem tudom, hogy az illetékesekben mikor tudatosul végre, hogy a forróságban fellocsolt aszfalt nem hogy enyhítené a helyzetet, de még nagyobb fülledtséget okoz!
  Kiváló bizonyítékát ennek ma délben a Széchenyi téren éltem át: miután elmentem az aszfaltot locsoló kocsi mellett, nem csak érezni lehetett a fülledtséget, de erőteljes izzadás is rám tört. Úgyhogy, köszi az illetékeseknek, jól esett!”
 • 22. cintula 2012. június 19. 12:00
  „13. Kraivan 2012.06.19. 08:53

  az ÉPÍTÉSZEK írtatják ki a fákat! Nem vicc ez, csak végig kell gondolni. Engedély-engedély-építési engedély!
  Azért vágatják ki a hűst, oxigént és enyhülést adó fákat, h az épületek jobban látszódjanak!
  Ha mást mondanak akkor hazudnak! Lásd a legújabb Dugonics téri vagy az Anna kúti faírtást és a Guttenberg utcai katlant!
  Ez a betegségük! Rajta ülnek és uralkodnak a városon..mi meg dögöljünk meg a napon! Miattuk olyan punnyadt, régimódi unalmas a város. Semmi attraktív, modern!”
 • 21. cintula 2012. június 19. 11:53
  „20. öregvegyész 2012.06.19. 11:45

  Londonban is 2 féle víz van a lakások többségében!”
 • 20. öregvegyész 2012. június 19. 11:45
  „/.Greg. Ez így demagógia. Ha mint mondjuk Párizsban kétféle vezetékes víz is van és az egyikkel minden reggeel végigmossa a hagyományos seprűs útcaseprő az egész! utcát akkor van értelme annak amit mondtál. A vezetékes víz szerintem lehet ,hogy mondják,hogy ivóvíz minőségű mert ezért lehet tejelni,de én nem iszom, látva a csővezetékek állapotát és javítási módjait.Amúgy meg nagyon tetszik az hogy non-profit- Mi lesz ha profitos lesz. Oda jutunk,hogy ott fognak locsolni ahol kérik. No meg az igen korszerű villamospályákat. Esetleg a döntéshozüink fejét!”
 • 19. zapi 2012. június 19. 11:27
  „Megérteném én ezt a cikket,ha mindez a Szentföldön készült Vona,ugyanis ott köztudomásúan nincs víz.
  De itt ülünk egy vizeshordó tetején a XXI-ik században,és holmi szabályokra hivatkozunk?
  Mit csinálnak a képviselőink a Parlamentben,hogy ez nem tűnik fel senkinek hosszú évek óta?
  Adót tudnak emelni minden nap,ésszerű döntéseket meg szinte soha.
  És csodálkozunk,hogy épeszű fiatal nem marad már egy sem ebben az országban,csak emeszempés nyugger,meg r.ti n.ger ?
  Röhej....
  Nem tudom az USA-ban mivel locsolnak,a filmeken az esti,meg a kora reggeli jelenetekben mindig nedvesek az utcák burkolatai?
  Talán a hamburger mellett azt a technikát is átvehetnénk-gondolom nem a NASA fejlesztette ki.”
 • 18. jozko 2012. június 19. 11:26
  „Pocsékolás, a felelős gazdálkodás teljes hiánya!
  Nem kívánom én ezt a közterületesekre lőcsölni - a kritikát a város vezetésének címeztem!

  Ivóvizet útlocsolásra pocsékolni - és most hol vannak a nagypofájú környezetvédők?
  Meggondolnám, hogy a konyhapénzt rábízzam - e az ilyen "felelős" vezetőkre -és itt már nem csak az útlocsolásra gondolok!”
 • 17. öregvegyész 2012. június 19. 11:19
  „Át kellene ezt gondolni,nem a hiper-szuper autókat megvenni. No itt sem alkalmas fazonok ülnek a forgószékekben.”
 • 16. v.imre 2012. június 19. 09:46
  „Természetesen az érthető, hogy ezeket a járműveket nem lehet holmi Tisza vízzel feltölteni még úgy sem, hogy a kor és a hely, amiben és ahol élünk távol áll attól, hogy azokat igénybe kelljen venni katasztrófaelhárítás (a lakosság ivóvízzel való kiszolgálása) idején. Ez is olyan rögzült terv a bürokraták fejében, mint volt korábban a felkészülésünk a leendő világháború időszakára. Rendben. De akkor miért ne lehetne néhány tűzoltóautót felszerelni alkalmas locsoló szerkentyűvel, amelyek aztán nyugodtan használhatnák a Tisza, vagy például a Maty-éri tározó vizét? Miért kellene félni a Maty-éri tározó vizétől amúgy közegészség-ügyileg? Be kellene szerezni, vagy használatba venni néhány kivénhedt TÜ1-s tűzoltóautót. De hát ez új szellemiségű logisztikát kíván.”
 • 15. lukrecia 2012. június 19. 09:33
  „Gazdatlan , erdekkepviselet nelkuli varos benyomasat kelti sokszor a varos. Csak nezzunk at a Tisza tul oldalara, ahol a rakparton evek ota a dzsumbuj uralkodik. Csak nezzuk meg a "centrum godrot " szaz meterre a polgarmesteri hivataltol. Es kozben a nagyon fontos "kozbeszerzesekkel csinositunk. A fejunk neha 10 fokokat ugrik, hogy nehogy eszrevegyuk ezeket az elobb emlitett "kis hianyossagokat" A dugonics ter tavolabb van a polgarmesteri hivataltol, de azt feltetlen fontos kozbeszerzessel csinositani.
  Gazdatlan a varos, nem torodik a felelos az anyagi javak takarekossagaval. Mikozben a polgarmester havi tobb milliot visz haza , es a Saabot tartos lizing formaban uzemeltetik ????? Az az orszag ahol nem ismerik a takarekossag fogalmat elobb utobb nagy bajba kerul.”
 • 14. nickolett 2012. június 19. 09:28
  „12. micuko 2012.06.19. 08:35

  Ott a pont. Éjjel random módon jelennek meg az ablak alatt, és irgalmatlan zajos némelyik, én nem is tudom, hogy kaphattak azok műszakit...”
 • 13. Kraivan 2012. június 19. 08:53
  „50 éves terv kellene:
  Fasor ültetése és a zöld övezet fejlesztése. A József A. sgt egy jó példa. Árnyék, sokkal hűvösebb a levegő, és biztosra veszem h kocsit vezetni is jobb ha nem égeti az ember retináját a nap.

  Pedig legendák úgy tartják, hogy a környezet és természetvédelmi beruházásokra lehet jó támogatást kapni.”
 • 12. micuko 2012. június 19. 08:35
  „Tisztelt Bakacsi Zoltán!

  Az hogy ivóvízzel locsolna már magában igen nagy pazarlás. De nem kellene ezt még tetézni azzal,hogy a locsoló és söprögető autók a hajnali órákban 40-50 percig állnak járó motorral az Aradi téri non-stop büfénél,ahol a sofőrök kávézgatnak,miközben a járműveik motorja jár,miközben néha néha megtúráztatják azokat,az ott lakók nagy örömére. Konkrétan olyankor fulladozunk a kipufogó bűztől.Ez több mint egy éve így megy,nem hiszem hogy olyan jól megy ennek a cégnek,hogy ekkora pazarlást megengedhetne magának!!”
 • 11. Zoan 2012. június 19. 08:33
  „Sosem értettem, mi értelme locsolni az utakat? Kb. 10 perc múlva elpárolog az összes víz, hűteni semmit sem hűt, de legalább jó párás lesz tőle a levegő, ami még rosszabb, mint a száraz meleg... Arról nem is beszélve, hogy lemosom az autót, mondván egy darabig nem lesz eső, aztán egyszer csak megy előttem a locsolóautó és lehet újra autót mosni...”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2012. június 19. 08:31
  „Még egy ilyen ország nincs a világon mint a miénk, ennyi folyóvizet engedünk magunkon keresztül folyni anélkül, hogy bármire hasznosítanánk. Sem elektromos áram termelésre sem víztározók létrehozásában nem gondolkodunk, még az utcát is drága ivóvízzel locsoljuk. De nem lesz ám ez mindig így, ha majd nem lesz ennyi víz a birtokunkban akkor lehet, hogy mindez eszébe jut majd 1-2 illetékes elvtársnak is.”
 • 9. Kisg 2012. június 19. 08:26
  „Felmerül, hogy a városnak szüksége lenne, egy esővíz gyűjtő-raktározó létesítményre. Munkahelyek, stb. Erre nincs valamilyen pályázat? Évek óta probléma ez, nem új keletű. Mindeközben a lakosság egyre kevesebb ivóvizet használ, fogyaszt az ára miatt, így a nagy fogyasztásra tervezett rendszerekben pang a víz, a csapokból ha a panelben kinyitja az ember, ihatatlan ízű és állagú, poshadt szagú víz folyik. Ezzel szemben 20 éve megfizethető volt a víz, nagy a fogyasztás, iható volt a csapvíz, viszont most minél kevesebb fogy, annál rosszabb lesz a minőség, így még kevesebb fog fogyni...”
 • 8. eljensokaszeged 2012. június 19. 08:22
  „bezzeg Afrikában nincs víz. hát mik vannak”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bújjanak árnyékba, legyen kéznél víz és legyező!

Mától harmadfokú hőségriasztás van megyénkben. A gyermekekre, idősekre, szívbetegekre fokozottan figyelni kell. Tovább olvasom