Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Milliós bánatpénz a távozó parlamenti képviselőknek

Szeged - Csongrád megye 14 országgyűlési képviselőjéből 10 távozik a T. Házból. A törvények szerint milliós végkielégítés üti a parlamentből kihullott képviselők markát. A legtöbb bánatpénzre, bruttó 3 millió 895 ezer forintra a szocialista Ujhelyi István, a legkevesebbre, bruttó 1 millió 391 ezer forintra a fideszes Bodó Imre számíthat.
Az eddigi 14 helyett 5 honatya – B. Nagy László, Farkas Sándor és Lázár János (Fidesz), valamint Szabó Sándor és Botka László (MSZP) – képviseli Csongrád megyét a május 6-án megalakuló új parlamentben. Azok a képviselők, akik nem szereztek újra mandátumot az április 6-i országgyűlési választáson, 6 havi végkielégítésre jogosultak.

Csongrád megye 14 képviselőjéből 10 távozik most a parlamentből. A tíz megyei honatya összesen bruttó 26,5 millió forint bánatpénzt kap. A politikusok a különadó miatt – amelynek mértéke 75 százalék – a lelépti díjuk 2 millió forint feletti részéből alig látnak valamit.

Lajstromba vettük azokat a megyei képviselőket, akik kihullottak a parlamentből. Legutóbbi vagyonnyilatkozatukat alapul véve megnéztük, miből élnek meg ezután.

Bodó Imre (Fidesz) – aki két cikluson át volt parlamenti képviselő – kapja a legkevesebb, bruttó 1 millió 391 ezer forint végkielégítést. Bodó azonban nem marad jövedelem nélkül, hiszen a Szegedi Járási Hivatal vezetőjeként havi bruttó 695 ezer forintot keres. Bohács Zsolt (Fidesz) csak egy ciklusban volt képviselő, tavaly március óta vezette a parlament sport- és turizmusbizottságát. A politikusnak – aki bruttó 3 millió 61 ezer forint bánatpénzt kap – a továbbiakban már csak ügyvédként és önkormányzati képviselőként lesz jövedelme a 2013-as vagyonnyilatkozata szerint. Tavaly ügyvédként egy év alatt bruttó 21,5 millió forintot, szegedi önkormányzati képviselőként pedig havi bruttó 212 ezer forintot keresett.

Kalmár Ferenc (KDNP) is csak egy ciklusban volt országgyűlési képviselő. A politikus a parlament külügyi bizottságának, valamint a nemzeti összetartozás bizottságának volt a tagja. Kalmár a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint szüneteltette foglalkozását (az EDF DÉMÁSZ Zrt. villamosmérnöke, fizikusa), így abból nem volt jövedelme. Szegedi önkormányzati képviselőként viszont havi bruttó 212 ezer forintot keres. Most végkielégítésként bruttó 2 millió 713 ezer forint kap. Magyar Anna (Fidesz) is csak egy ciklusban, 2010-től volt képviselő, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagjaként dolgozott. Végkielégítésként bruttó 2 millió 643 ezer forintot kap, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökeként havi bruttó 618 ezer forintot keres. Mágori Józsefné (Fidesz) is csak 2010-től volt országgyűlési képviselő. A T. Házban tagja volt a mezőgazdasági, valamint a fogyasztóvédelmi bizottságnak. Mágoriné bruttó 2 millió 713 ezer forint bánatpénz kap. A vállalkozó politikus legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint szüneteltette foglalkozását a Stativum Bt.-ben, amelynek 49,6 százalékban tulajdonosa és ügyvezetője.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) 2002-től három cikluson át volt országgyűlési képviselő. A parlament európai ügyek bizottsága tagjaként dolgozott. Nógrádi Mórahalom polgármestereként havi bruttó 545 ezer forintot keres. Most bruttó 2 millió 643 ezer forint bánatpénzt kap. A csongrádi Vincze László (Fidesz) töltötte a legtöbb időt a T. Házban a most kihullott képviselők közül. A politikus ugyanis 1998-tól négy cikluson át volt képviselő, legutóbb a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának, valamint a fenntartható fejlődés bizottságának volt a tagja. Vagyonbevallása szerint általános iskolai tanár a foglalkozása, és a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskola a munkahelye, de szünetelteti a foglalkozását. Őstermelőként viszont legutóbb bruttó 2 millió forint volt a jövedelme. Vincze most bruttó 2 millió 713 ezer forint végkielégítés kap.

Ujhelyi István (MSZP) 2002- től három cikluson át volt parlamenti képviselő, 2010-től az Országgyűlés alelnöke. A politikus, aki második helyen szerepel a szocialisták EP-listáján, kapja a legtöbb, bruttó 3 millió 895 ezer forint végkielégítést. Ujhelyinek a legutóbbi vagyonbevallása szerint nem volt más jövedelme, mint az, amit a képviselői és az Országgyűlés alelnöki munkájáért kapott.

Varga Géza (Jobbik) csak egy ciklusban volt képviselő. A politikus 2010-ben a szentesi választókerületben indult egyéniben, de a Jobbik országos listájáról jutott a parlamentbe, ahol a mezőgazdasági bizottság tagjaként dolgozott. Vargának más jövedelme is van, mint a politikusi. Nyugdíjasként havi bruttó 56 ezer forintot, szaktanácsadóként havi bruttó 297 ezer forintot, a Galgafarm Szövetkezet tiszteletbeli elnökeként havi bruttó 29 ezer forintot, őstermelőként pedig heti bruttó 95 ezer forintot keres a vagyonbevallása szerint. Varga bruttó 2 millió 365 ezer forint végkielégítést kap. Zagyva György Gyula (Jobbik), aki szintén csak egy ciklusban volt képviselő, 2010-ben a Jobbik Csongrád megyei listájáról szerzett mandátumot. A politikus a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának volt a tagja. Vagyonnyilatkozata szerint nincs se foglalkozása, se munkahelye, se jövedelme. Most bruttó 2 millió 365 ezer forint végkielégítést kap. Zagyva egy sajtótájékoztatón az ATV újságírójának kérdésére válaszolva közölte, olyan célra használja majd a végkielégítését, amitől retteghet az ATV riportere.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busztender: három pályázat érkezett

A három helyi buszvonalcsoportra egy-egy pályázat érkezett a keddi határidőre – ezt a szűkszavú tájékoztatást kaptuk a polgármesteri hivatalból. Tovább olvasom