Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Milliós közvetítői díj a csalónak

Hitelt ígért, majd eltűnt a milliós közvetítői díjjal Szegedről egy férfi. A „bankár" hirdetésben reklámozta magát, az üzleti megbeszélésekre egy kávézóban került sor. A megkárosítottak tudják: a pénzüket nem látják viszont, történetüket ezért csupán tanulságnak szánják.
Hirdetésben ígért segítséget, ehelyett azonban több százezer forintot csalt ki Szeged környéki családoktól egy férfi. Az eset néhány évvel ezelőtt történt, de a károsultak azóta sem kapták vissza a pénzüket, a csaló pedig szabadlábon van. A pórul jártak elmondták: tanulságnak szánják történetüket.

– Hatszázötvenezer forintot fizettünk annak a férfinak azért, hogy bankhitelhez segítsen bennünket, ezt ígérte ugyanis a hirdetésben és a találkozásainkkor – idézte föl a kezdeteket a röszkei Kovács Lajosné.

A szegedi Tóthék háromszázezer forintot adtak ugyanezért. Bár ők gyanúsnak találták az ígéretet és a körülményeket is, mégis belementek az üzletbe. – Kilátástalan helyzetben voltunk, kétségbe voltunk esve. Két hetünk volt arra, hogy pénzt szerezzünk, a végrehajtó már az ajtónkon kopogtatott. Attól féltünk, hogy az utcára kerülünk. A szokásos módon nem jutottunk hitelhez, mert nem tudtunk ingatlanfedezetet biztosítani – indokolták hiszékenységüket. Tóthék a biztonság kedvéért elkérték a férfi személyi igazolványát, de később kiderült: ennyi előrelátás kevés volt.

A szegedi hiteligénylők a férfival, aki az egyik ismert bank mobil üzletkötőjének adta ki magát, minden alkalommal egy kávézóban találkoztak. A csaló tárgyalás közben – akár az egyik tévé műsorban – időnként felhívta a bankigazgatót, hogy érdeklődjön: van- e akadálya a tranzakciónak. Természetesen nem volt, így a becsapottak fizettek.

Cserébe viszont nem kaptak mást, csak ígéreteket. Amikor ezt megunták, azt kérték a csalótól, adja vissza a pénzüket, cserébe ők eltekintenek a feljelentéstől. A férfi nem élt a lehetőséggel, inkább eltűnt Szegedről, és az addig bármikor hívható telefonján sem lehetett elérni többé. A becsapott családok ekkor feljelentést tettek a rendőrségen.
A férfi ellen vádat emeltek, de tárgyalásra mindeddig nem került sor.

Tóthék végül elkerülték a kilakoltatást, de úgy, hogy a rokkantnyugdíjas feleség kénytelen volt fizikai munkát végezni, hogy kiegyenlítsék tartozásukat. Azt mondták: tudják, hogy alig van esélyük a pénzüket visszakapni, mégis szeretnék, ha mások nem kerülnének hozzájuk hasonló helyzetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom