Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Milliós különbség a megyei politikusi jövedelmek között

Szeged - Parlamenti képviselőink közül havi jövedelem tekintetében Nagy Sándor áll az első helyen, Vincze László az utolsón a HVG számításai szerint. Vinczét nem érdekli a lista, Nagy azon mélázott, mit vallhatnak be a többiek, ha ő ilyen jól szerepel.
A 2007-es vagyonnyilatkozat és a 2008-as parlamenti kifizetések alapján állította össze a HVG a parlamenti képviselők jövedelmi toplistáját. A tizennégy Csongrád megyei képviselőből jut a lista elejére és végére is, politikusaink átlagos havi bevételei között milliós különbségek vannak. A megyei top ötben három fideszes és két szocialista képviselő szerepel. A legjobb helyen áll az országos viszonylatban hatodikként jegyzett Nagy Sándor (Fidesz), a megyei utolsó Vincze László (Fidesz), aki a teljes listán utolsó előtti – nála kevesebbet csak Wittner Mária tehet zsebre.

Nagy és Vincze havi átlagos bruttó jövedelme között 1 millió 335 ezer forint különbség van, a nettó költségtérítés differenciája ehhez képest elhanyagolható: mintegy 35 ezer forint. Nagy Sándor havi jövedelmét az dobja meg, hogy Kistelek első embere (fizetése polgármesterként havi bruttó 478 ezer 400 forint), és van egy vállalkozása, amelyből 11 millió forint eseti jövedelmet vallott be vagyonnyilatkozatában. Az országos listán közvetlenül Orbán Viktor után következik, de a Fidesz elnöke nem keres sokkal jobban: bruttója „csak" 48 ezerrel több. A költségtérítése meg 255 ezer forinttal kevesebb, de mivel elvileg Nagynak a munkával kapcsolatos kiadásai is nagyobbak, ezért nem áll elnöke előtt.

nagy Sándor a sor elején
nagy Sándor a sor elején

Felhívtuk az első és utolsó helyezettet, hogy ha még nem tudják, tippeljék meg, hol állnak.

Vincze László nem látta a listát, de különösebben nem is érdekelte az ott elfoglalt helye. Csongrád megye négyes választókerületének képviselője a Tiszán közeledő uszadéktömegről beszélt, amely a csongrádi pontonhidat fenyegeti és a balástyai fóliaügyet hozta fel, melyek mellett szerinte eltörpül a kérdés: hol áll a jövedelemlistán. Azért hozzátette: sok képviselőnek a polgármesteri fizetés és más, parlamenten kívüli munkák növelik a jövedelmét.

Vincze László a sor végén
Vincze László a sor végén

Nagy Sándor sem látta még a hetilap összeállítását, de már hallott róla. Elmondta: építészmérnök magántervezői cégének köszönhetően jól szokott szerepelni az ilyesmin.

– Alvállalkozókkal dolgozom, ennek költségeit ez a számítás nem veszi figyelembe – jegyezte meg a politikus, aki költői kérdést tett fel: ha ő egy kis céggel benne van az első hatban, akkor milyen jövedelmet vallhatnak be a többiek? Sietett azért leszögezni: büszke arra, ami az övé, és arra, amit elért.

Olvasóink írták

 • 19. péter g. 2008. április 20. 13:01
  „Ez a Vincze ugyanaz a csanyteleki alkoholista, aki már kétszer (bizonyíték hiányában valószínűleg többször) okozott részegen közúti balesetet és a mentelmi jogára hivatkozva nem fújt szondát, a parlament pedig nem adta ki!
  JOGÁLLAM: lophatsz, csalhatsz, hazudhatsz, részegen vezethetsz, hiszen te vagy a MI képviselőnk!!!”
 • 18. nanemaaa 2008. április 19. 13:44
  „Az a baj, hogy a tisztelt képviselő urak és hölgyek még nem olvasták az Alkotmányt. Ők még nem tudják, hogy Magyarország államformája köztársaság, s népképviseleten keresztül maga a nép gyakorolja a hatlmat. Ők még mindig ott tartanak, hogy az államforma királyság...s ők maguk a kiskirályok. Már rég elfelejtették, hogy őket a nép választotta s nem arra, hogy a saját pecsenyéjüket sütögessék. Ha már ennyire szeretünk népszavazósdit játszani, akkor ne olyan kérdésekről, amiknek semmi értelme, hanem pl arról, hogy a képviselők számát csökkentsék a negyedére, és egy képviselőt max kétszer lehessen újraválasztani. És eltörölném a listán történő bejutást. Ugyanis a mai választási rendszerben, a képviselők négyötödét akkor is újraválasztják, ha semmit nem csinál éveken át...de a pártja elégedett vele...mert hátulról ügyesen töltögeti a pártkasszát. :(”
 • 17. komcsika 2008. április 19. 13:18
  „vinczének még a fele is sok. Vízlépcsőről álmodik, miközbe, ütközés után tántorogva, az autójából kiszáll. Annyi azonban dereng neki, hogy él a kipviselői menetelmi jogával, nem fúj szondát, és nem is szavazza meg, hogy enyenlő legyen a többi alkoholistával.
  Mit is várhatunk ezek után. Bort, borvirágot, meg telehányt polgármesteri író asztal fiókot. monnyon le.”
 • 16. N.P. 2008. április 19. 12:33
  „nanemaaa

  Én is így gondolom, de lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Engem csak az bosszant, hogy ez az ember aki a saját cégénél nem tudja megkülönböztetni a bevételt a jövedelemtől az hasonszőrű társaival együtt szavaz az én adómról, dönt városának jövőjérőél. Amit a józan paraszti észről írtál ahhoz kétség sem férhet.”
 • 15. nanemaaa 2008. április 19. 12:20
  „N.P.
  Ha megengeded, akkor egy kicsit azért tamáskodnék veled. Nekem manapság sokkal több bajom van azzal, hogy mindenki szakértő gazdasági kérdésekben. Elegem van a tengernyi közgazdászból, főleg a politikus fajtán belül, akik sajátosan köz-gazdászok...mivel a KÖZvagyont lopják a saját GAZDASÁGaikba.
  Néha az az érzésem, hogy sokkal többre mennénk ama bizonyos józan paraszti ésszel, egy kicsit kisebb gőggel és kivagyisággal..... és sokkal kisebb kapzsisággal...meg irígységgel.”
 • 14. N.P. 2008. április 19. 12:03
  „nanemaaa

  Tökéletesen igazad van... de! Ez az ember ne vezessen nagyobb céget, pláne "várost" ( már amennyiben Kistelek városnak nevezhető) mert amit nyilatkozott az a közgazdasági dilettantizmus netovábbja. Ja, és én még emlékszem, hogy Kistelek nagyközségnek több mint 9000 lakosa volt.. most mennyi is ? Ennek ellenére Ő még a jobb politikusok közül való, persze ez a többit minősíti.”
 • 13. 3xhe 2008. április 19. 11:47
  „Dicséretes teljesitmény, hogy választások után a mindenkori parlament első komoly döntése a saját bér emelése. Vajon melyik képviselő fogja azt mondani: Szegény a nép. legyenek szegények a képviselőik is! Sajnos mindenki csak a saját zsebét tömi! Hol van már az a KORMÁNYZÓ aki 700 hold földdel kezdte és 25 év múlva is 700 hold földje volt? A maiak? Fél Tokaj vagy fél Rózsadomb!!!”
 • 12. nanemaaa 2008. április 19. 11:41
  „És én mégis Nagy Sándorral értek egyet! Gondoljatok csak bele! Egy községi polgármester (no jó...mostanra már város), akinek csak egy bejegyzett vállalkozása van (ráadásul garantáltan nem az ország legnagyobb vállalkozásainak egyike...mindössze egy kis tervező cégecske), még így is többb mint egy millával többet keres havonta, mint ugynazon pártba tartozó képviselőtársa..... s csak "50.000-el kevesebbet" mint a pártjának fővezére, európaparlamenti képviselő, számtalan cég tulajdonosa, tokajhegyaljai szőlőbirtokos.... és még sorolhatnánk. Egy kis bevallott céggel fel lehet kerülni az országos lista 6-ik helyére???? Naneeeeemááááá...

  Egyszerűbben...hogy mindenki megértse Nagy Sándor kérdését: "Hol állna most ez az orzság, ha legalább az a 386 ember bevallaná a tényleges jövedelmét????"..... és hol akkor, ha a jó példát követendően az országban mindenki bevallaná...????”
 • 11. maci52 2008. április 19. 11:35
  „"Munkát,kenyeret,Rákosinak kötelet" ez volt a jelszó 56-ban,mesélték az idősek.Ezekre a naplopó,tolvaj bandára megint érvényes.Igaz hogy az építőipar padlón van,de mérnök-képviselő úrnak áll a zászló.”
 • 10. Lanka 2008. április 19. 11:27
  „Egy "kissé" elfogult ez az újságíró. Gumicsont a "kóbor kutyáknak"! Csak Fideszes képviselőkről írnak, de hol van a többi? A kormánypárti képviselők közül van aki egyszerre több helyről is pénzt kap. Nem érdemlik meg a fizetésüket, mert semmit nem csináltak, csak az államadósságot növelték. A BKV vezér is jól járt 60 millió helyett "csak" 12 milliót kapott.”
 • 9. N.P. 2008. április 19. 11:21
  „"Alvállalkozókkal dolgozom, ennek költségeit ez a számítás nem veszi figyelembe - jegyezte meg a politikus.. "
  Mennyire néz ez az ember bennünket hülyének ? A jövedelem az a bevételek és a kiadások egyenlege, vagy politikuséknál nem ?”
 • 8. orbit 2008. április 19. 11:16
  „Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók! Minden politikus tróger, mert bűnösök közt cinkos aki néma. Tisztességes ember vagy nem vállal ezek közt státuszt, vagy már otthagyta, mert nem bírta a gyomra.(olajbiznisz, kárpótlás, privatizálás magyar módra, kisgazda sztori, orbánbányák, Tokajszőlő, Pintér belügyér, Zuschlag, völgyhíd, kormánynegyed) Emellett nem csökkentik a parlament létszámát, maguknak szavaznak fizetést, nem számolnak el milliós költségtérítést. Hányinger... Még csak a látszatra sem adnak már. Széchenyi, Kossuth és sokan akik csak adtak ennek a népnek forognak a sírjukban. Sose lesz itt rend és az igazi demokráciának még csírái se. Lehet a népet szavaztatni, de mire? Ezekre? Ez a hajó elment.. Már a gengszterváltáskor.”
 • 7. Kuci 2008. április 19. 08:55
  „Ezért a munkáért !!???? Még van képük pénzt illetményt s különböző kiváltságokat élvezni ( pl ittas vezetés , két alkalommal is következménynélkűl ) Hallotam egy közmondást " Ahol a politika elkezdődik , ott a becsület véget ér " nem tudom ki találta ki , de szerintem erre az országra illik . Ez csak egy vélemény nem kell vele eggyet érteni”
 • 6. maci52 2008. április 19. 08:51
  „Ujhülyének még jár a miniszterségből is nehány milla,10 év alatt nehány lakás,Badacsonytomaji villa,amit állítólag ki sem fizetett a vállalkozónak,ezt csicsergik a verebek Szegeden.Rohadt szemetek,ezek ugatnak megszorításokról,reformról!A választóik meg munkanélküliek lettek,hitelekből élnek,mindenük a banké!Valóban a bicskának a helye nem a zsebbe va.”
 • 5. Kolompár Rómeó 2008. április 19. 08:29
  „elismerés: szerinted az miért normális, ha az első helyezettnek kihozott azonnal azt kédezi, hogy vajon a többiek mit nem vallottak be?
  Magyarul azon filózik, hogy hol rontotta el, mit titkolhatott volna el!

  Amúgy meg nem ez a tétel, hogy kapnak 1-2millát havonta. Ez aprópénz. A nagy pénz ott megy el, hogy haverok, ismerősök kapják meg az ilyen-olyan pénzeket, megrendeléseket a piaci ár tízszereséért.”
 • 4. elismerés 2008. április 19. 07:00
  „Végre akad két normális képviselő! Folytassam? Mindkettő nyiltan beszél, nem sunnyogtak, sőt, ami még szimpatikusabbá tette őket: büszkék.
  Elegem van a sunyogó politiksokból.”
 • 3. robi01 2008. április 19. 06:27
  „csak minimál bért nekik !!!!!!!!!!”
 • 2. Dongó 2008. április 19. 05:46
  „Nem az a baj, hogy kinyílik a zsebben a bicska, hanem, hogy ott is marad.
  Érted Kért Elek.”
 • 1. Kért Elek 2008. április 19. 05:27
  „Gusztustalan.
  Még az őket megválasztó emberek nyomorognak, vagy a munkanélküliségtől szenvednek ezek több helyről is veszik fel a pénzeket, és ne nyiljon ki az emberek zsebében a bicska?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csütörtök és a péntek apás nap Palikéknál

Szeged - Palik László a csütörtököt és a pénteket mindig a kisfiával, Vilmossal tölti. Az… Tovább olvasom