Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Milliós összegű ingatlancsalás-sorozat

„Árverezett" és „végrehajtásos" ingatlanok megvásárlására vett fel egyenként kétmillió forint vételárelőleget egy szegedi belvárosi ingatlanforgalmazó iroda. A végrehajtói kamara szerint óriási átverésről lehet szó. Mivel az ügyben felmerült a vesztegetés, a nyomozást átvette az ügyészség.
– A nyomozás befejezéséig nem nyilatkozom! – mondta mintegy háromnegyed órás beszélgetés végén a szegedi székhelyű Alföld Ingatlanbank Bt. ügyvezető igazgatója, Hidas Józsefné, aki a nyilvános cégadatok szerint beltagja, résztulajdonosa is a társaságnak. A cég másik tulajdonosa, a kültag Fedor Tamás azt mondta, neki és a harmadik tulajdonosnak, az Angliában élő és szintén kültag Csóré Tamásnak fogalma sem volt, hogy mi zajlik az ingatlanirodában. Miután néhány napja hallott részinformációkat, azonnal megszűntette tulajdonát az Alföld Bt-ben.

Pontos cím megjelölése nélkül szegedi, többek között Budapesti körúti, Csongrádi sugárúti és Rókusi körúti „végrehajtásos" és „árverezett" lakások megvásárlására vett át magánszemélyektől ingatlanonként kétmillió forint vételárelőleget az Alföld Ingatlanbank Bt. nevében Hidas Józsefné. Az ügyvezető igazgató az átvételi elismervényekben garantálta, hogy a tranzakciót a pénz átvételétől számítva kilencven, más esetekben százhúsz napon belül lebonyolítják. Betűhíven idézünk: „Vétel meghiúsulása esetén a vételár előleg, 2.000.000/azaz kettőmillió forint /00, egy összegbe vissza fizetésre kerül 3 munka napon belül."

A megbízásokat tavaly év végén és idén év elején írták alá. Van, aki egy lakást akart megvenni, és akadt család, amelyik három, négy ingatlant is vásárolt volna. A reménybeli vevők a határidő lejárta után azonban hiába kérték, kérik vissza pénzüket, az iroda mindig, mindent elismer(t), de nem fizet(ett). Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyien adtak át összesen több millió forint előleget az Alföld Ingatlanbank Bt. ügyvezetőjének. Egyes vélemények szerint a becsapottak száma több tucat lehet, mások szerint elérheti, sőt meghaladhatja a százat is.

Kész átverés

– Ez az egész egy nagy csalás, egy nagy átverés lehet. Az ön által említett „árverezett" és „végrehajtási" ingatlanok megvételére ugyanis ingatlanforgalmazó nem vehet fel megbízást. A magánszemélyek részt vehetnek árveréseken, de ezekben az esetekben nem erről volt szó. Az ügyben számos bűncselekmény is szóba jöhet. Azt javaslom, mindenki tegyen feljelentést – mondta az Országos Végrehajtói Kamara elnökségi titkára, Zoltán Levente.

Az átvertek között vannak ismert szegedi közéleti személyek, köztük több élsportoló, de a feltűnően jó vételi lehetőség egyikükben sem keltett gyanút.

Információink szerint az elmúlt napokban néhányan a rendőrséghez fordultak, feljelentést akartak tenni. M. Toronykőy Márta , a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense ezzel kapcsolatban azt mondta, az ügyben nem a rendőrség nyomoz, az érintetteket átirányították az ügyészségre.

A Szegedi Nyomozó Ügyészségen befolyással üzérkedés bűntette miatt folyik nyomozás eddig 28 gyanúsított ellen, amely részben érinti az Alföld Ingatlanbank Bt.-t – tájékoztatta lapunkat Bariné dr. Tóth Éva csoportvezető ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője. – A nyomozás várhatóan még több hónapig tart, mert az ügy károsultjainak köre egyre bővül.

Bariné dr. Tóth Éva a befolyással üzérkedéssel, azaz a vesztegetés gyanújával magyarázta, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz és nem a rendőrség, ugyanakkor azt hangsúlyozta, az eljárásban nem merült fel sem ügyvéd, sem végrehajtó neve. Információnk szerint az ügyészség feltételezi, hogy az átadott milliók egy részével hivatalos személyeket fizettek le, emiatt a sértetteket egyelőre gyanúsítottként kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom