Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Milliós üzlet a világhálón

Számítógépeket koboz el, jelszavakat tör fel és országosan ismert warez oldalakat buktat meg munkája során Malincsák János. Az igazságügyi informatikai szakértő műhelyében többterányi szerzői jog által védett illegális tartalmú adathordozót őriz.
Malincsák János több hónapja dolgozik a 14,5 terabájtos szerver kódjának megfejtésén. Fotó: Karnok Csaba
Malincsák János műhelyében legalább tizenöt számítógép porosodik a polcokon. Birodalmának ékessége az a 90 wincseszteres, közel 14,5 terabájtnyi illegális szerzői jog által védett tartalmat tároló szerver, ami néhány hónapja van birtokában. A szegedi férfi, mint igazságügyi informatikai szakértő próbálja megfejteni a szerver jelszavát, hogy elétáruljon a fővárosban lefoglalt adathordozókon található filmek, zenék és egyéb szoftverek tárháza. – Aki ebbe kezd, talán számít is arra, hogy egy idő után lebukik, hiszen a számítógépen lezajló adatforgalom nagysága előbb-utóbb felkelti a rendőrség figyelmét. A profi megosztók – akik az illegális tartalmakat hozzáférhetővé teszik a világhálón – ezért jelszóval védik értékeiket – mondja Malincsák János.

Ha a rendőrség birtokába jut valamilyen információ, hogy egy szerveren illegális tartalmat tárolhatnak, feladata a jogsértés megszüntetése, annak kivizsgálása. Ehhez el kell kobozni az adott gépet, aminek lefoglalásán az informatikai szakértő is részt vesz. Először a szolgáltató kerül képbe, hiszen ezek a gépek az interneten működnek. A szolgáltatók ilyenkor a hatóságok rendelkezésére bocsátják nyilvántartásukat, akik ezután konkrét címekre mennek ki.

Kettőtől nyolc év

A Btk. szerint aki az irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotás szerzőjének a művén, előadóművésznek az előadóművészi teljesítményén, hangfelvétel előállítójának a hangfelvételén, rádió- vagy televízió szervezetnek a műsorán, illetőleg film előállítójának a teljesítményén fennálló jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését jelentős vagyoni hátrányt okozva, illetve üzletszerűen követik el. A büntetés öt, illetve nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a jogok megsértésével különösen nagy, vagy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el.

Az illegális tartalmat megosztók gépeire általában nem magánlakáson, hanem szerverfarmon találnak, amit az elkövetők kifejezetten számítógépeik számára béreltek. Az illegális tartalom a magánfelhasználónak emeltdíjas SMS-sel vagy egy számlára való pénzbefizetéssel vehető igénybe. Megrendelése után egy jelszót kap, amivel elérhetővé válik a szerveren tárolt tartalmak letöltése. Hogy miért kell hónapokat eltöltenie a szakértőnek egy-egy jelszó feltörésével, mikor felhasználónak álcázva akár a hatóságok is kérhetnének azonosítót a szerver üzemeltetőjétől? – Ez felbujtásnak minősülne a rendőrség részéről, ezzel részesévé válna a jogsértésnek – hangzott a magyarázat.

Ha valaki zenét, filmet a saját szórakoztatására tölt le vagy ír ki, nem követ el szabálysértést. Nem ingyenes szoftvereket azonban még letölteni sem szabad. A megosztás pedig minden formában törvénysértő – mégis egyre népszerűbb. Malincsák Jánoshoz praxisa során egy olyan harminchárom winchesteres szerver is került, amiről utóbb kiderült, üzemeltetője hat hét után másfél milliós jövedelemre tett szert. De beszélt a „kenyérszerverként" országosan ismert és üzemeltetett szerver megbuktatásáról is: mikor lekapcsolták a hálózatról, Magyarországon egy rövid időre érezhetően lecsökkent az internetforgalom. Nemrég pedig, szintén a fővárosból, a műszaki egyetem hálózatán működött szerver érkezett hozzá, amin a szakértő több ezer szerzői jogdíjas zenét, filmet és szoftvert talált.


Az SZTE eszközei

Az egyetemi számítóközpont igazgatója elmondta, a szegedi egyetem hálózatán még nem akadtak illegális tartalmakat tároló szerverre. Scherer Ferenc rögvest hozzátette, az ilyen jellegű tartalmakat kiszűrni igen nehéz. Egymás között ugyanis nem tilos adatot vagy fájlokat cserélni, azok tartalmába belenézni viszont az hálózati menedzsereknek nincsen joguk. Ami mégis szemet szúrhat, az a hálózati forgalom indokolatlan növekedése: ha gyanúsan emelkedik, az egyetemnek megvannak a maga eszközei arra, hogy beazonosítsák a forgalmat lebonyolító számítógépet és annak pontos helyét.

Másodikok vagyunk

A hazai és nemzetközi felmérésekből kiderült, Magyarországon a legális tartalom-ipari veszteség 48,5 százaléka az interneten keletkezik, és hogy a magyar felsőoktatás államilag finanszírozott infrastruktúráját használó diákok az összes veszteség 41 százalékát generálják. Ezzel hazánk a világban a második helyen áll, az USA mögött (44 százalék) és Németország előtt (31 százalék). 

Olvasóink írták

 • 6. THK 2012. október 13. 13:21
  „Nem kicsit röhejes, h a fotón még büszkén feszítő Malincsákot pár évvel később már letartóztatták - uis vastagon benne volt maga is a buliban... :-D”
 • 5. mitudomain 2009. április 21. 15:49
  „Hat nemtudom mennyire jo az neki, ha igy publikaljak a nevet. Meg a vegen ot is hacker tamadosok erik.

  " jelszavakat tör fel"

  Azt hittem ez illegalis tevekenyseg, neki lehet? Kerdem en neki lehet????? Hat milyen vilag ez?”
 • 4. Madar 2008. február 27. 19:40
  „A tőlem lefoglat gépet is ő szakértette meg. Már a 4. véleményt készíti, de azonosat még sohasem sikerült. Amúgy egy mágus a faszi. Olyat is meg tud szakérteni, amit már évekkel előtte vissza adtak. Neki lehet hamisan tanúzni és hamis szakértő véleményt adni!!!???”
 • 3. T. 2007. november 09. 16:49
  „Apukad: ugyerti az egesz adattomeg tikositva/elkodolva van egy jelszoval, ami nelkul csak osszefuggestelen bitek halmaza az egesz.”
 • 2. robi 2007. november 07. 12:37
  „neki szabad védett gépeket felnyomni, más adataiban turkálni, de a magánembernek nem, mert az warez, meg a szerzői jog megsértése? ez egy kicsit fura. valamint ha lefoglal egy céges gépet, és bebizonyosodik, hogy nincs illegális tartalom rajta, akkor kifizeti az elmaradt üzlet miatti bevételkiesést? kicsit necces, hogy nincs szabályzás arra vonatkozóan, hogy kitől, mennyi időre, milyen garanciavállalással lehet gépet elvinni. pl egy lejáró MS OVS után mire számíthat a cég? fél évig nézi az üres irodát, majd ha valamit nem jól csinál a "szakértő" (aki ugye azt mond amit akar, feltesz valamit a gépre ha akar, mert ugye ugyis ő ad szakvélemyént), akkor volt gép nincs gép.”
 • 1. Apukad 2007. november 07. 09:38
  „A profi megosztók - akik az illegális tartalmakat hozzáférhetővé teszik a világhálón - ezért jelszóval védik értékeiket - mondja Malincsák János.
  tényleg jelszóval védik az értékeiket. Ezt nem gondoltam volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most a betegek szavaztak

A pécsi egyetem orvosi karának aneszteziológiai és intenzív terápiás intézete lett az év kórháza a… Tovább olvasom