Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Milyen vezetőt igényel az egyetem?

Szeged - Holnap jár le a határidő a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori pályázatára jelentkezők számára. Az előző, eredménytelen procedúrát követően az egyetem szenátusa némileg módosította a pályázati kiírást.
A Szegedi Tudományegyetem rektorának jelentkezők május 18-áig nyújthatják be vezetői programjukat. Lapunkban megírtuk: eredménytelenül zárult az előző pályázat, egyik jelölt sem kapta meg a szenátustól a rektorrá választásához szükséges szavazatmennyiséget. Az ország második legnépszerűbb univerzitását irányító testület javaslatára az oktatási tárca április 19-én az előzőtől némileg eltérő szöveggel jelentette meg a pályázatot.

Így például nemcsak a többéves vezetői gyakorlat, hanem a „legalább 3 éves egyetemi stratégiai döntéshozó testületi tevékenység" is követelmény. Új kitétel még: a „kiemelkedő kommunikációs képesség"; a „kari, klinikai központi, egyetemi szintű fejlesztések, pályázatok, beruházások vezetésében, lebonyolításában szerzett tapasztalat"; illetve a „széles körű oktatási, kutatási, tudományos tájékozottság, az egyetem alapító okiratában meghatározott tevékenység". Ezeket a szempontokat a szenátus Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja javaslatára tette magáévá.

Új rektori ciklus: július 1-jétől

A legkésőbb keddig benyújtott rektori program(ok)ról június második felében mond véleményt az SZTE vezetőtestülete. Az új rektor megbízatása idén július 1-jétől 2014. június 30-áig szól.

– Élen jár az SZTE a felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése terén, a kutatók és oktatók is jól dolgoznak. A képzési struktúra változása a bolognai kényszerpályán mozog, de különösen a tanárképzéssel kapcsolatos megoldásokat elhibázottnak tartom. Gazdasági szempontból pedig zavaró, hogy az oktatás-kutatás kiadásai mellett ide keveredett az egészségügyi ellátás problémás finanszírozása – vázolta intézményképét Galambos Gábor. A JGYPK-dékán szerint az általa felsorolt problémák megoldási kényszere miatt is változtatott a szenátus a rektori pályázati kiíráson. Vagyis: a szegedi univerzitáshoz hasonlóan színes legyen az intézmény vezetője – ne csak kiváló tudós, aki eligazodik a tudománypolitikában, miközben teljesíti protokolláris kötelezettségeit, hanem közgazdasági kérdésekben is jártasnak, menedzserként stratégiai döntésekre is képesnek kell lennie.

Olvasóink írták

 • 13. allegro 2010. május 19. 18:15
  „2010. május 19. szerda 18:04
  http://www.ceo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=33
  Avagy hogyan hat ez az elismertség a szervezet teljesítményére és megítélésére.

  Egy szervezet imázsa nem más, mint az emberekben a szervezetről kialakuló benyomások, érzések és attit?dök összessége. Ahhoz, hogy ezek a megnyilvánulások pozitívak legyenek, minden szervezetnek fokozott figyelmet kell szentelnie arculatának kialakítására.

  Arculat alatt leegyszer?sítve azt értjük, hogy mit mond, és mit tesz a szervezet tudatosan, milyen magatartást tanúsít környezetével és közvéleményével szemben, valamint hogyan építi fel kifelé és befelé irányuló önábrázolását.

  A cég elismertségének hajtórugóiról különböző vélemények alakultak ki. Egyesek szerint ide sorolható a vállalat kultúrája, filozófiája és jövőképe, m?szaki potenciálja, innovációs tevékenysége, struktúrája, emberi erőforrás- szociális- és termékpolitikája és végül, de nem utolsósorban következetes, profi kommunikációja. Mások kiegészítik ezt a szervezet és termékeinek/szolgáltatásainak megfelelő pozicionálásával, differenciálásával, határozott és érthető küldetésével és értékeivel, következetességgel a belső és külső magatartás között, valamint a menedzsment "erősségével".

  Ugyanígy az elismertség egyik kulcsfontosságú mozgatórugója maga az elnök-vezérigazgató is, akinek kedvező hírneve pozitívan hat a szervezet hírnevére. Különböző szakmai konferenciákon hallható, hogy a CEO legalább 50 % -ban felel a szervezet hírnevéért. Ez az elismertség az egész világon számít: a CEO megközelítően a szervezet hírnevének feléért tehető felelőssé az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. A német vezetők az elnök-vezérigazgató elismertségét még ennél is magasabbra értékelik. (64 %!)
  Az elnök-vezérigazgató kedvező hírneve kifizetődik. Az elismertség növelése átütő eszköz, amelynek nyilvánvaló eredményei vannak.

  A CEO hírnevét befolyásoló legfontosabb tényező a stratégiai gondolkodásmód. Ezután jönnek a kihíváskezelő- és empátiás készségek, a hitelesség, a magas etikai normák betartása, a viselkedés, a világos jövőkép kommunikálása a vállalaton kívül és belül egyaránt, a munkatársak motiválása és inspirálása, valamint a hatékony krízismenedzselés. Ezeket kiegészítik a személyes adottságok, a kommunikációs készségek, a személyiségi jegyek, az örökölt tulajdonságok, a "fittség-térkép" (testi edzettség, a pszichés állapot és szociális megelégedettség), a kinézet, az ápoltság, az öltözködési szokások, a jó humorérzék, a dolgozószoba, a cégautó és még ezernyi apróság, amire nem is gondolna az ember.

  A világ legsikeresebb elnök-vezérigazgatóinak van néhány közös vonásuk. A CEO-k általában mindig vállalják a felelősséget azért, hogy a vállalat "arca" legyenek, teljesítik, amit felvállalnak, határozott döntéshozók, ugyanakkor érzékenyek is. Közvetlen, gyakran baráti kapcsolatban állnak a dolgozókkal, a vevőkkel, a vállalat részvényeseivel és az érdekgazdákkal. Ezen kívül az erős vezetők általában a legjobb és a legokosabb vezetőkkel veszik körül magukat.

  Turóczi Gábor
  kommunikációs szakértő”
 • 12. allegro 2010. május 19. 17:14
  „Hol a sok hozzászóló? Máskor úgy hemzsegnek az ötleteléssel, pufogtatással, de egy gondolkodásra késztető címet látva elszáll mindenki nagy hozzáértése. Ez értékelendő.

  11. szilléri
  a bukott érában való kompromittálódásról: abban élt és dolgozott ebben az országban mindenki, Te magad is.

  A 80/20-es PARETO szabály jutott erről eszembe. Vajon mennyi eséllyel kompromittálódhat és miben egy egyetemi első számú vezető?

  Kétség nem fér hozzá, hogy az egyetem bázisa a tudás, a különböző karokon fellelhető tudásmennyiség. Ez jelentős bázis, enélkül nincs egyetem, tehát vegyük ezt 80-nak. A fent említett szabály szerint a problémák 80%-a a különböző tényezők 20%-ra vezethető vissza.
  A tudással tehát sosincs semmi gond.
  A 20% különböző függő, azaz kockázati tényező, feltétel. Benne a világgazdasági folyamatok, a magyar gazdaság helyzete, öröksége, a kultúra, a technika fejlettségének színvonala, politika állása, költségvetés finanszírozása, jogszabályváltozások, a humánerőforrás rektor kiléte, minősége, eszközök és ingatlanok megléte, elavulása fejlesztése, pályázati források, hallgatók minősége, a város és a régió potenciálja...a vállalkozások...mindjárt legalább 20 egyenrangú tényező, amelyek között egyenrangú félként kell a rektornak súlyoznia. Ezek olyan tényezők, amelyek között kompromittálódás kizárt.
  A személyes intrika szintén kulturális tényező. Igazán nagy emberekhez ez fel nem ér!

  Ha pedig a súlyozás rendben, akkor ura a rektor minden tényezőnek, tehát mindegyiknél valamivel fontosabb. További 80/20-as erre a 20%-ra, a a rektor súlya 4% az egészre nézve. Lehet mondani, hogy sok vagy kevés, mégis igen meghatározó.
  Áttérhetünk a SWOT elemzésre is, kinek mi az erőssége, gyengesége, lehetősége és veszélye amennyiben ő lesz a "reketor" és az hogyan hozható összhangba az egyetem erősségeivel, gyengeségeivel, lehetőségeivel, ütik-e ezek valahol egymást illetve hol erősítik fel. Mi az, amit bizonyított már, és abból egyenesen következnek-e tervei és megvalósítására való képessége, alkalmassága. Lehet boncolni tovább tetszés szerint, de előbb ezeket tessék szíves lenni mindenki mérlegelni.

  Aki ezt választást nem tartja demokratikusnak, titkon maga is tisztában van azzal, hogy jelenleg egyetlen minden szempontból a legjobbnak tekinthető jelölt van.
  Sok sikert kívánok Szabó Gábor! ;)”
 • 11. szilléri 2010. május 18. 11:56
  „Witmann! vagy lecsó ez a kérdés ! Szabó úr eléggé kompromitálta magát a bukott érában és akkor még finom vagyok és nőies.
  Ja ! És akorházban áldatlan állapotok vannak ?
  ,,Új Magyarország ! Nem lesz gázáremelés ..... válságkezelp libás kormány ----------- demagógia !”
 • 10. allegro 2010. május 18. 09:47
  „odysseus,
  ...varrd vissza gyorsan, ma még benyújthatod a pályázatod Te is, ha már a demokratikus választás ellen kifogást emeltél.
  Bár e két hozzászólásból nem tűnik ki sokszínű szakmai kompetenciád és egyéb kvalitásaid, de még összeszedheted magad. Hajrá! Hadd legyen büszke rád legalább a magyar tanárod!”
 • 9. Onuk 2010. május 18. 09:41
  „6. rhyyy
  Tudod, amikor a komcsizmus a legjobban dúlt, úgy az 1970-es évek elején, akkor lehetett volna sírni, mily szörnyen nehéz a helyzet. Igaz ez pld. Szontágh profot nem igazán hatotta meg, mert, ha kellett a Piroska félóránként mosott fel, a betegek a reggeli vizitre lemosdatva, ágyneműt áthúzva várták és a derék pályakezdő Pál A., Thurzó, Apró Gyurka stb. habtákba állva vártak, hogy kísérően vizitelhessenek. Rend és tisztaság volt, és ez a WC-re is vonatkozott akkor. Most balkáni állapotok vannak és ezért a fejes azaz a klinikavezető a felelős. Ha Szontágh élne és látná mi van, azonnal visszafordulna a túlvilágra...:-((”
 • 8. odysseus 2010. május 17. 23:34
  „"Vagyis: a szegedi univerzitáshoz hasonlóan színes legyen az intézmény vezetője" - ezt a képzavart azért még külön ízlelgessétek a reggeli kávé mellett...Ilyet az én időmben a magyar tanárom meglehetősen szarkasztikusan figurázott ki...”
 • 7. odysseus 2010. május 17. 23:29
  „kíváncsian várom, hogy az egyszemélyes jelölésben ki lesz a győztes! Hajrá demokrácia! Hajrá fair vezetőségválasztás! Egyébként: csak halkan jegyzem meg - leszakad a pofám...”
 • 6. rhyyy 2010. május 17. 21:23
  „1. ha akkora szád van, akkor csinálj annyi pénzből bármit is. az orvosok wc-je sem sokkal különb valószínűleg, mert egyszerűen semmire sincs pénz.
  annak is örülni kell hogy egyáltalán valamilyen szintű ellátás van.
  ugyanis ha meg van szabva, hogy egy nap X ft-ot költhetnek valamire és ezt elérik délben, de délután még jön olyan sürgős beteg akinek CT kell, vagy vmilyen már elég drága vizsgálat akkor azt valamiből finanszírozni is kellene ám.
  Gondolj csak bele”
 • 5. Parttalan 2010. május 17. 18:26
  „Szabó Gábor for president!!!”
 • 4. allegro 2010. május 17. 14:42
  „Jó a cím!
  Ilyet, aki minden területen kellő súllyal rendelkezik, aki bizonyított már. Különösen aki már minden gondot bajt, - ami mindig van, a külső-belső tényezők és az idő természeténél fogva -, ismer és van megoldási koncepciója is. Ritka kincs az ilyen ember, meg kell becsülni.
  Gábor! Maradjon az egyetem kulcsa, irányítása a kezében. Szerintem és sokan látjuk ezt így, jó kezekben van.

  Május 14-én, a Magyar Műszaki Értelmiség Napján neves akadémikusok fogalmazták meg azt a Magyarország fejlődésében rendkívül fontos szempontot, követelményt, hogy az ország vezetésében, a politikában is megkívánnák a legalább felerészt műszaki szaktudással rendelkező embereket, akik képesek a problémák mélyére látni és felismerni az előrevivő megoldásokat. A közgazdászok sohasem oldották még meg a problémákat, válságokat önmagukban. A történelmet mindig a műszakiak vitték előre. (mint ahogyan az orvostudomány fejlődését is jelentős mértékben - teszem hozzá).
  A SZTE az ő vezetése alatt ki lehet jelenteni, hogy történelmi pályára állt. Folytassa tovább, a fejlődés ívében a vezetési stabilitásra, amennyiben az egy dinamikusan stabil állapotot tükröz, nagy szükség van.

  A kis emberek pedig ne akarjanak irányt mutatni egy náluk tágabb horizontban gondolkodónak. Jobban jár mindenki, ha követi azt, akit lehet követni. Az eredmények már magukért beszélnek.
  A pálya egyértelműen Szabó Gáboré!”
 • 3. török 2010. május 17. 12:00
  „Hajrá Maci Laci Szabó Gábor!!! :)”
 • 2. kiokushyn 2010. május 17. 11:50
  „Fejétől bűzlik a hal...A szülészeten is ildatlan állapotok vannak.”
 • 1. Onuk 2010. május 17. 10:08
  „Prof.dr. Wittmann pályázatán csodálkoztam el a múltkor. Miért is? Nos, néhány hónapja keresztanyám az I. Bel. északi szárnyán volt gyomorbántalmakkal kezelve. Egyszer ki kellett kísérni a WC-re, ami hihetetlenül lepusztult, balkáni állapotban van. Ha egy prof. a saját klinikájának nem tud tisztességes állapotot elintézni, akkor miként gondolja, hogy egyetemi szinten majd ez megy neki? Nem fog menni. Seperjen először a saját háza táján, vagy legalábbis tudjon arról micsoda állapotok vannak ott és azt oldja meg és tegye kulturálttá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

220-an a családi ebéden

14 gyermek, 44 unoka, 103 dédunoka és 51 ükunoka született Nagyistók János és Ördögh Julianna 1909-ben köttetett frigyéből. Tovább olvasom