Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Minden feltétel adott a vasárnapi voksoláshoz

Készen állnak a számítógépek, az adattovábbító hálózat a választásokra. Összeálltak a szavazatszámláló bizottságok is. Ma este nyilvánosságra hozzák, hányan szavaznak „igazoltan" máshol. A megyében 35 jelölt indul, 8 párt állított listát.
Siket Judit és Bobvos Pálné a szavazás szabályait ismertette Fotó: Frank Yvette
Bemutatták a vasárnapi „bevetésre" előkészített szavazólapokat tegnap délelőtt a megyeházán. A területi listákat tartalmazó papír hosszú, keskeny, azon a nyolc párt egymás mellé került. A Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese, Bobvos Pálné a kamerák kereszttüzében bemutatta, hogyan érdemes a terjedelmes listás szavazólapot belehajtogatni a kis borítékba. Az egyéni jelöltekre szokványos, A4-es méretű oldalon szavazhatunk.

– Harmincöt jelölt indul a megyében – tudtuk meg Siket Judittól. A Területi Választási Iroda vezetője elmondta, a számítógépes rendszert kipróbálták, működik.

A szavazatszámláló bizottságok tagjai nem használhatnak adatközlésre alkalmas eszközt – mondta Siket Judit. A hivatalos toll használata a bizottság számára kötelező, a választópolgárok egy jogszabály-módosításnak köszönhetően saját tollal is szavazhatnak. Mozgóurnát a helyi választási irodánál lehet kérni telefonon vagy személyesen, a választó adatainak bemondásával.

Új rendelkezés, hogy a két forduló között lakcímet változtatók számára nincs lehetőség arra, hogy a második fordulóban az új lakcímen szavazzanak. Aki máshol kíván szavazni, mint ahol a bejelentett lakhelye van, annak igazolást valamelyik vagy mindkét fordulóra csak az első forduló előtt lehet kérni – legkésőbb ma. Aki igazolást kér, annak meg kell jelölni egy települést, hogy hol kíván szavazni, egyúttal lakhelyén törlik a névjegyzékből. Az igazolást a szavazatszámláló bizottság bevonja. Pénteken nyilvánosságra hozzák, hányan kértek igazolást, azaz az egyes választókerületekben hány főt töröltek a névjegyzékből – hangzott el.

Arra lehetőség van – mondta Siket Judit –, hogy a választópolgár, aki igazolást kért, mert a lakcímétől távol kíván szavazni, mégis úgy döntsön, hogy a lakcíme szerinti helyen adja le voksát. Ekkor bevonják az igazolását, és ismét felveszik a lakcíme szerinti névjegyzékbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítás az Alagútból

A szegedi Alagút sörözőben tegnap megoszlottak a vélemények a Gyurcsány-Orbán televíziós vitáról.… Tovább olvasom